Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Europaparlamentariker Ville Niinistö: Om det var män som födde barn, hade vården mot ofrivillig barnlöshet sett annorlunda ut

Från 2022
Ville Niinistö ler mot kameran. I bakgrunden syns grönskande buskage.
Bildtext Europaparlamentariker Ville Niinistö är före detta riksdagsledamot, miljöminister och ordförande för De gröna. I dag sommarpratar han om ofrivillig barnlöshet, som inte bara är en privat fråga utan också i allra högsta grad politisk.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Nativiteten i Finland är låg och politikerna vill att det ska födas fler barn. Ändå görs väldigt lite för att hjälpa dem som kämpar med att bli föräldrar. I dag sommarpratar Ville Niinistö om ofrivillig barnlöshet.

Cirka 60 000 finländska par kämpar just nu med ofrivillig barnlöshet. Europaparlamentariker Ville Niinistö och hans fästmö Hennariikka är ett av de här paren.

– Att se ett litet hjärta slå är fantastiskt. Om ljudet är påslaget på ultraljudsapparaten, kan man också höra det. Ett pickande hjärta som slår otroligt snabbt, säger Ville Niinistö.

Han beskriver känslan som ett underverk.

– Man känner också sitt eget hjärta slå. Först av rädsla, innan man vet om det lilla livet fortfarande är där. Sen av glädje, när man inser att det faktiskt är det.

Var fjärde graviditet slutar i missfall

Ville och Hennariikka har varit med om det här tre gånger, men varje gång har det slutat med missfall.

– Ytterligare tre gånger har vi inte ens kommit så långt. Det finns inga ord för att beskriva den sorgen, säger han.

25 procent av alla graviditeter slutar faktiskt i missfall. Ändå är det få som pratar om det här. Ville och Hennariikka har valt att gå mot strömmen.

– Det är naturligtvis inte lätt att dela så personliga och privata saker, men vi anser att det här är en diskussion som måste föras. Den är för viktig för att bara tystas ner.

I dag sommarpratar Ville Niinistö om ofrivillig barnlöshet. Det är en biologisk fråga av privat karaktär, men också en politisk fråga av samhälleligt intresse. Med rätt politiska beslut kunde nativiteten höjas och allt fler finländare lättare bli föräldrar.

Europaparlamentariker Ville Niinistö – om ofrivillig barnlöshet

Programmet är inte längre tillgängligt

Hälsovården kan förvånansvärt lite om missfall

Ville och hans fästmö Hennariikka har under de två senaste åren märkt att det inte är helt lätt att få hjälp och rätt vård för ofrivillig barnlöshet i Finland.

– Hälsovården verkar kunna och veta förvånansvärt lite om missfall, med tanke på att det är så vanligt. Efter det första missfallet blir man inte ens undersökt. Och många säger att man knappt blir bemött som en människa, med både fysisk och mental smärta, säger Ville.

En kvinna och en man som står mot varandra och ler.
Bildtext Ville och hans fästmö Hennariikka Andersson har valt att vara öppna med sin ofrivilliga barnlöshet för att bryta tystnaden.
Bild: Salla Merikukka

Ologiska och orättvisa regler för vem som får vård

Tröskeln för att ge vård för barnlöshet är hög inom den offentliga vården i Finland. Enligt Ville är kraven både orättvisa och ologiska.

– Det krävs antingen tre missfall eller ett helt år av försök utan att bli gravid. Men alla missfall räknas inte. Det krävs att kvinnan har kommit så långt in i graviditeten att hon blivit ultraljudsundersökt, förklarar han.

Om hon blivit gravid och fått missfall före den första undersökningen - då räknas det inte som ett missfall. Och kan alltså inte räknas in som ett av de där tre missfallen som behövs för att få vård.

– Men det där tidiga missfallet räknas däremot nog som en ”lyckad graviditet”. Och det betyder alltså att det där året, som krävs för att få behandling, börjar räknas från början.

Annorlunda om det var männen som födde barn?

Det är många som hamnar där mittemellan.

– Och det handlar om många och långa månader, med mycket smärta. Nu efter våra sex missfall har vi äntligen fått hjälp och vård genom den offentliga hälsovården. Vi har också sökt vård på privata sidan.

Ville Niinistö i talarstolen i Europaparlamentet.
Bildtext Sedan år 2019 är Ville Niinistö Europaparlamentariker och deltidsbosatt i Bryssel.
Bild: © European Union 2021 - Source : EP

Ville tror att mycket smärta skulle undvikas om den här vården prioriterades mera.

– Jag har en känsla av att om det var män som födde barn, så skulle prioriteringen av den här vården se mycket annorlunda ut.

I dag sommarpratar talar Ville Niinistö om ofrivillig barnlöshet, ur ett samhälleligt och privat perspektiv. För hans egen del handlar det om sekundär barnlöshet, eftersom han redan har två underbara barn från ett tidigare äktenskap. Till en början var han osäker på om han ens hade rätt att känna sorg och smärta.

Vegas sommarpratare sänds 27.612.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Nick Cave & The Bad Seeds: Into My Arms

The Black Keys: Tighten Up

New Order: True Faith

Björk: Human Behaviour

Sin Cos Tan: If I Was Gone

Peter Gabriel & Kate Bush: Don’t Give Up

Pave Maijanen: Elämän nälkä

Mer om ämnet på Yle Arenan