Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Michael Björklund och Matias Jungar bjöd in till cookalong – här hittar du resultatet samt inköpslistan och recepten som användes

Från 2022
Uppdaterad 05.08.2022 20:48.
En närbild på en tallrik med mat.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Det är alla gånger roligare att laga mat tillsammans än att stå ensam i köket. Micke Björklund och Matias Jungar vill gärna ha dig som sällskap på fredag den 5 augusti 2022 med start klockan 19.00.

Handla maten, gör lite förberedelser och häng med

För att hänga med i vår cookalong på Arenan behöver du bara skaffa några ingredienser. När Micke lagar mat är det enkla recept med mycket smak som gäller, naturligtvis med säsongens grönsaker. Trots att Micke tillreder middagen på grill, så går det lika bra att göra det i vilket kök som helst.

Varmrätt: Färskostfylld forell med en fräsch potatissallad.

Efterrätt: En enkel äppelpaj.

Recepten är beräknade för 4 personer.

Inköpslista

Fisk:

  • 4 bitar forellfilé med 150 g per bit (ej stjärtbitar, behöver vara 2-3 cm tjocka)

Frukt och grönt:

  • 400 gram nypotatis

  • En bunt rädisor

  • 2 rödlökar

  • Några stjälkar dill och persilja

  • 1 citron

  • 4 äpplen

Basvaror:

  • Cirka 1 msk vinäger

  • Cirka 1 msk osötad senap

  • 1 dl matolja

  • 2 msk honung

  • Eventuellt cirka 1 msk rom

  • Salt

  • Peppar

  • 2 dl havregryn

  • Drygt 1 dl vetemjöl

  • 1/2 dl socker

  • 1 tsk bakpulver

  • Cirka 2 msk sirap

Mejeriprodukter:

  • 100 g färskost naturell eller en färskost i din smak

  • 200 g rumsvarmt smör

  • 2 dl creme fraiche

Att förbereda innan:

  • Koka potatisen och låt den svalna

  • Ta fram smöret så det är rumsvarmt

  • Putsa forellen om det behövs, den ska vara benfri

  • Sätt igång grillen så den har en lagom glöd/värme

  • Plocka fram några plastskålar att blanda i, skedar, skärbräde, kniv, visp, rivjärn, några skålar, redskap att använda vid grillen, fat att lägga upp maten på och aluminiumfolie

Närbild med en kastrull med potatis.
Bildtext Nypotatisen ska kokas färdigt med rejält med salt. Det lyfter smaken på potatisen.
Bild: Yle/Sam Stäuber

Recept:

Grillad färskostfylld forell med örter, bränd lök och potatissallad

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 4 bitar forellfilé med 150 g per bit (ej stjärtbitar, behöver vara 2-3 cm tjocka)

  • 400 g kokt nypotatis

  • Cirka 1 msk vinäger

  • Cirka 1 msk osötad senap

  • 1 dl matolja

  • En bunt rädisor

  • 2 rödlökar

  • 50 g rumsvarmt smör

  • 100 g färskost naturell eller en färskost i din smak

  • Några stjälkar dill och persilja

  • 1 citron

  • Salt och peppar

Instruktioner

  1. Dela potatisen.

  2. Blanda vinäger med senap, vispa ner oljan till en vinägrett. Smaka av med salt och peppar.

  3. Blanda vinägretten med potatisen.

  4. Skär rädisorna i bitar och dekorera med dem.

  5. Ta två rödlökar med skalet på. Lägg dem på glöden och låt bränna tills de är riktigt svarta. Ta då upp dem och skala bort yttersta lagren. Vid servering, dela dem, salta och lägg lite smör på.

  6. Blanda färskost, finskuren dill och finskuren persilja. Smaka av med salt och peppar.

  7. Skär forellbiten på längden och fyll den med färskostblandningen.

  8. Rulla ihop fisken, lägg i foliepaket och grilla.

  9. Dela citronen och grilla halvorna så de får fin färg. Kläm över fisken vid servering.

Punaisia omenoita kiinni puussa.
Bildtext Äpplen är en självklar ingrediens i en typisk åländsk efterrätt. 70 procent av alla inhemska äpplen kommer från Åland.
Bild: Esa Huuhko / Yle

Äppelpaket med romkräm

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 150 g smör

  • 2 dl havregryn

  • Drygt 1 dl vetemjöl

  • 1/2 dl socker

  • 1 tsk bakpulver

  • ½ dl sirap

  • 4 äpplen

  • Cirka 2 msk sirap

  • 2 dl creme fraiche

  • 2 msk honung

  • 1 msk rom eventuelllt

Instruktioner

  1. Blanda smör, havregryn, vetemjöl, socker och bakpulver till en smidig smet.

  2. Riv äpplena. Lägg dem underst i ett foliepaket.

  3. Smula degen över, ringla sen sirapen över. Stäng foliepaketet och baka på grillen.

  4. Blanda honung och rom. Blanda sist i creme fraiche och rör till en härlig sås.

En närbild på två tallrikar med mat.
Bildtext Så här blev resultatet av kvällens kockande.
Bild: Sam Stäuber / Yle
Och här kan du se sändningen i efterhand ifall du missade den. - Spela upp på Arenan

Ändring 5.8.2022 klockan 16:30: Rubriken skrevs om, och i artikeln lades till en mening om att man inte behöver ha en grill för att laga maten, utan att det är möjligt att göra i vilket kök som helst.

Ändring 5.8.2022 klockan 20:45: Bilder på resultatet och en länk till direktsändningen lades till, huvudbilden och rubriken böts.