Michael Björklund och Matias Jungar bjöd in till cookalong – här hittar du resultatet samt inköpslistan och recepten som användes
Det är alla gånger roligare att laga mat tillsammans än att stå ensam i köket. Micke Björklund och Matias Jungar vill gärna ha dig som sällskap på fredag den 5 augusti 2022 med start klockan 19.00.
Handla maten, gör lite förberedelser och häng med
För att hänga med i vår cookalong på Arenan behöver du bara skaffa några ingredienser. När Micke lagar mat är det enkla recept med mycket smak som gäller, naturligtvis med säsongens grönsaker. Trots att Micke tillreder middagen på grill, så går det lika bra att göra det i vilket kök som helst.
Varmrätt: Färskostfylld forell med en fräsch potatissallad.
Efterrätt: En enkel äppelpaj.
Recepten är beräknade för 4 personer.
Inköpslista
Fisk:
4 bitar forellfilé med 150 g per bit (ej stjärtbitar, behöver vara 2-3 cm tjocka)
Frukt och grönt:
400 gram nypotatis
En bunt rädisor
2 rödlökar
Några stjälkar dill och persilja
1 citron
4 äpplen
Basvaror:
Cirka 1 msk vinäger
Cirka 1 msk osötad senap
1 dl matolja
2 msk honung
Eventuellt cirka 1 msk rom
Salt
Peppar
2 dl havregryn
Drygt 1 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
Cirka 2 msk sirap
Mejeriprodukter:
100 g färskost naturell eller en färskost i din smak
200 g rumsvarmt smör
2 dl creme fraiche
Att förbereda innan:
Koka potatisen och låt den svalna
Ta fram smöret så det är rumsvarmt
Putsa forellen om det behövs, den ska vara benfri
Sätt igång grillen så den har en lagom glöd/värme
Plocka fram några plastskålar att blanda i, skedar, skärbräde, kniv, visp, rivjärn, några skålar, redskap att använda vid grillen, fat att lägga upp maten på och aluminiumfolie
Recept:
Grillad färskostfylld forell med örter, bränd lök och potatissallad
Mängd: 4 personer
Ingredienser
4 bitar forellfilé med 150 g per bit (ej stjärtbitar, behöver vara 2-3 cm tjocka)
400 g kokt nypotatis
Cirka 1 msk vinäger
Cirka 1 msk osötad senap
1 dl matolja
En bunt rädisor
2 rödlökar
50 g rumsvarmt smör
100 g färskost naturell eller en färskost i din smak
Några stjälkar dill och persilja
1 citron
Salt och peppar
Instruktioner
Dela potatisen.
Blanda vinäger med senap, vispa ner oljan till en vinägrett. Smaka av med salt och peppar.
Blanda vinägretten med potatisen.
Skär rädisorna i bitar och dekorera med dem.
Ta två rödlökar med skalet på. Lägg dem på glöden och låt bränna tills de är riktigt svarta. Ta då upp dem och skala bort yttersta lagren. Vid servering, dela dem, salta och lägg lite smör på.
Blanda färskost, finskuren dill och finskuren persilja. Smaka av med salt och peppar.
Skär forellbiten på längden och fyll den med färskostblandningen.
Rulla ihop fisken, lägg i foliepaket och grilla.
Dela citronen och grilla halvorna så de får fin färg. Kläm över fisken vid servering.
Äppelpaket med romkräm
Mängd: 4 personer
Ingredienser
150 g smör
2 dl havregryn
Drygt 1 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
½ dl sirap
4 äpplen
Cirka 2 msk sirap
2 dl creme fraiche
2 msk honung
1 msk rom eventuelllt
Instruktioner
Blanda smör, havregryn, vetemjöl, socker och bakpulver till en smidig smet.
Riv äpplena. Lägg dem underst i ett foliepaket.
Smula degen över, ringla sen sirapen över. Stäng foliepaketet och baka på grillen.
Blanda honung och rom. Blanda sist i creme fraiche och rör till en härlig sås.

Ändring 5.8.2022 klockan 16:30: Rubriken skrevs om, och i artikeln lades till en mening om att man inte behöver ha en grill för att laga maten, utan att det är möjligt att göra i vilket kök som helst.
Ändring 5.8.2022 klockan 20:45: Bilder på resultatet och en länk till direktsändningen lades till, huvudbilden och rubriken böts.