Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare om fallet Rydman: Samlingspartiet pressat att dra gräns för oacceptabelt beteende

Från 2022
Markku Jokisipilä, direktör för centret för riksdagsforskning.
Bildtext Markku Jokisipilä leder riksdagsforskningen vid Åbo universitet.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Chefen för centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet, Markku Jokisipilä, säger att Samlingspartiet har ett hårt tryck på sig att visa att man inte tolererar vad som helst.

Jokisipilä intervjuades i Yleprogrammet Morgonettan i dag med anledning av Helsingin Sanomats artikel på söndagen där Samlingspartiets riksdagsledamot Wille Rydman beskylls för olämpligt beteende mot unga kvinnor.

– Nu gäller det för Samlingspartiet att visa var gränsen för acceptabelt och icke-acceptabelt beteende går, säger Jokisipilä.

Han påpekar att HS inte anklagar Rydman för brott, men Rydmans agerande kan inte bara ses ur ett juridiskt perspektiv.

– Nu talar vi om ett beteende som inte i sig är brottsligt, åtminstone i ljuset av de uppgifter som kommit fram. Det finns ändå drag i Rydmans beteende som inte är acceptabla i dagens värld.

Riksdagsvalet bakom hörnet

Jokisipilä tar inte ställning till huruvida Samlingspartiet kan ställa upp Rydman som kandidat i nästa val.

– Rydman är i sin fulla rätt att försvara sig. Hans berättelse skiljer sig från den som HS har skrivit. Rydman har också sina egna stödtrupper inom partiet, som nu följer med läget noga, säger Jokisipilä.

Redan i går meddelade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo att saken utreds grundligt och att man varit medveten om ryktena kring Rydman ett tag, men inte om hur allvarliga saker det handlat om. Partiets ledning stöder också en ny polisutredning.

– Det är viktigt att ställa frågan hur mycket Samlingspartiet de facto har känt till om saken och vad det berättar om partiets sätt att reagera på sina medlemmars beteende.