Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles mediechef Mikaela Sonck blir kommunikationschef på UR

Från 2022
Uppdaterad 21.06.2022 10:26.
Mikaela Sonck, mediechef
Bild: Kimmo Räisänen/Yle

Mikaela Sonck övertar i augusti rollen som kommunikationschef på UR (Utbildningsradion) i Stockholm. På Svenska Yle har Sonck ansvarat för utgivningsplaneringen och profilen på Yle Fem, Yle Vega, Yle X3M, Yle Arenan, Svenska.yle.fi och BUU-appen.

Kommunikationschefen ingår i UR:s ledningsgrupp och leder arbetet med UR:s varumärke och övergripande kommunikationsstrategi för ökad användning, genomslag och effekt hos UR:s användare och prioriterade målgrupper.

Sonck har lång erfarenhet av varumärkesarbeten och publikanalys, och har i sina tidigare roller jobbat med att bygga och stärka varumärken på digitala plattformar, från roller som sajtchef på Viaplay och för tillfället som mediechef på Svenska Yle.

– Mediebranschens största utmaning är förflyttningen från broadcast till online som en följd av användarnas förändrade medievanor. Det finns oändligt mycket innehåll tillgängliga och man behöver därför känna sina användare för att lyckas nå dem. Ibland rör det sig om ett riktat behov till en begränsad grupp, ibland om ett brett behov hos hela befolkningen, säger Sonck.

UR är ett svenskt medieföretag som har till uppgift att bedriva programverksamhet inom utbildningsområdet i allmänhetens tjänst (public service) för kunskap och lärande och bidra till att minska de ökande kunskapsklyftorna. UR producerar, sänder och tillgängliggör radio- och tv-program för alla åldrar och utbildningsstadier utifrån identifierade behov hos användarna.

– Jag drivs av att få publikanalys till att bli en integrerad del av innehållsproduktion och utgivning, och det känns nu otroligt motiverande att få bidra med mina erfarenheter i arbetet med att öka användningen av UR:s program hos prioriterade målgrupper - men också hos den breda publiken, säger Sonck.