Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangöbarn kan få en naturstig där de får klättra, leka och må bra

Från 2022
tre barn i skogen.
Bildtext Barnen i Hangö har fina klätterställningar i lekparkerna, bland annat mitt i centrum. Nu ska de kanske få klättra i träd och över stock och sten i Österlångbergets skog också. Bilden är inte från Hangö.
Bild: Ville Viitamäki / Yle

Barnen i Hangö kan få en funktionell naturstig nästan mitt i staden.

Längs en funktionell naturstig finns till exempel träd där barnen får klättra, vilket inte annars är tillåtet.

Där kan också finnas skyltar med text som berättar om olika växter och träd. Tanken är att barn ska lära sig om naturen och miljön på ett lekfullt och mångsidigt sätt, samtidigt som de mår bra av att röra på sig utomhus.

Idén om en funktionell naturstig för barn och som också fungerar som ett rekreationsområde för vuxna, kommer från Hangöpolitikern Sami Laine (SDP). Han är första undertecknare i en fullmäktigemotion som har samlat totalt 20 namn.

Som plats för naturstigen föreslår Laine Österlångbergets skog mellan Kaptensgatan och Esplanaden. Platsen ligger nära de flesta av Hangös skolor och daghem och skogen är ett populärt rekreationsområde med ett nätverk av stigar.

Till exempel i Soltorp i Vanda finns en funktionell naturstig för barn.

Tekniska och miljöverket ska tillsammans med proffs på barnfostran planera och utveckla en naturstig för barn. Det föreslår tekniska nämnden för stadsstyrelsen i Hangö.

Diskussion om artikeln