Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland stoppade en stor del av gasleveranserna till Tyskland – landets klimatminister måste ta beslutet om att igen bränna mer kol

Gasrör på hög.
Bildtext Genom de här rören som användes i bygget av Nord Stream 2 var rysk gas tänkt att flöda. Kriget i Ukraina satte ändå stopp för gasledningen, och nu har ryska Gazprom minskat på gasleveranserna genom Nord Stream 1.
Bild: Clemens Bilan / EPA

Sedan förra veckan får Tyskland betydligt mindre naturgas från Ryssland än tidigare. På grund av det stora beroendet av rysk gas oroar man sig redan nu över hur man ska klara den kommande vintern.

Man måste inse att president Putin nu steg för steg drar ner på leveranserna av gas till Europa för att på så sätt öka insatserna, säger ekonomi- och klimatminister Robert Habeck i en intervju för rundradiobolaget ZDF.

Förra veckan minskade ryska Gazprom leveranserna genom Östersjöledningen Nord Stream 1 till ungefär 40 procent av det maximala.

Enligt Gazprom handlar det om tekniska problem, en förklaring som ekonomiministern Habeck inte köper. Habeck anser att det enbart handlar om politisk vilja.

I Tyskland används den ryska gasen i hög grad av industrin, men också i gaskraftverk för att producera el. Kraftverken ska enligt planerna stängas av och enligt den gröne ekonomi- och klimatministern ska man nu börja bränna mer kol i stället.

– Jag ser för tillfället inte till vårt partiprogram utan jag försöker göra vad som krävs för att energiförsörjningen ska säkras, säger Habeck.

Samtidigt intygar man ändå från det gröna partiet att det enbart handlar om en tillfällig lösning och att Tyskland kommer att hålla fast vid att avveckla kolkraften fram till år 2030.

Saksan valtiovarainministeri Robert Habeck.
Bildtext Robert Habeck vill säkra energiförsörjningen.
Bild: Christian Marquardt / EPA

Tvunget att spara på gas

För att de tyska gasreserverna ska vara tillräckligt fyllda inför vintern vill Habeck arbeta vidare för att hitta andra leverantörer. Han talar också gång på gång om behovet av att spara på gas.

För industrins del kommer det här att betyda att man under sommaren sannolikt kommer att gå in för en lösning där företag som kan spara in på den egna gasanvändningen kan sälja gasen till staten för lagring.

Inom den tyska industrin, bland annat inom den gasintensiva kemiska industrin, finns en stor oro för vad gasknappheten kan få för följder.

Finns det under vintern inte tillräckligt med gas för alla som behöver den prioriteras till exempel uppvärmningen av privata hushåll på bekostnad av industrin.

För tillfället är gaslagren inte ens närapå så väl fyllda att Tyskland skulle klara sig problemfritt genom vintern.