Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryan Giggs hoppar av jobbet som förbundskapten för Wales – ska upp i rätten i augusti

Uppdaterad 21.06.2022 09:20.
I september ledde Ryan Giggs sitt Wales till en 1–0-seger mot Finland på Olympiastadion i Helsingfors.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Ryan Giggs tog en paus från jobbet som förbundskapten för Wales i november 2020 och nu lämnar han posten helt och hållet. Giggs vill inte att hans kommande rättegång ska påverka lagets förberedelser inför VM.

För några veckor sedan säkrade Wales en plats i VM då laget slog Ukraina med 1–0 i den avgörande playoff-matchen. Lagets ordinarie förbundskapten Ryan Giggs fanns inte med under matchen utan i stället var det Rob Page som lotsade truppen.

Giggs tog en paus från landslaget i slutet av 2020 då han greps av polis misstänkt för misshandel och nu väljer han att hoppa av jobbet.

– Efter noggrant övervägande väjer jag att lämna jobbet med omedelbar verkan. Det har varit en ära att leda mitt land men det enda rätta är att förbundet, tränarstaben och spelarna får förbereda sig för VM utan spekulationer kring tränaren, säger Giggs i ett uttalande enligt BBC.

Giggs ska upp i rätten i augusti. Rättegången skulle egentligen ha startat redan i januari men sköts fram.

Efter beskedet från Giggs fick det walesiska förbundet ut med ett uttalande.

– Vi står bakom hans beslut som är fattat med tanke på den walesiska fotbollens bästa. Förbundets och lagets fokus ligger på på VM i Qatar senare i år.

Giggs som tog över Wales i januari 2018 medverkande inte i EM förra sommaren. Även då var det Page som stod vid sidolinjen och ledde laget. Enligt BBC förväntas Page nu bli permanent förbundskapten för Wales.