Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnwatch: Också certifierade bomulls- och ekokläder kan ha producerats med tvångsarbete

Från 2022
Uppdaterad 21.06.2022 16:16.
En stor orange griplastare lyfter fluffig grå råbomull.
Bildtext Finnwatch: Kina vållar problem på bomullsmarknaden
Bild: EBU/BBC

Finnwatch varnar i en ny rapport för problem med certifiering för både bomulls- och ekokläder. Enligt rapporten är det omöjligt att veta om kläder med BCI- och GOTS-certifiering producerats med tvångsarbete.

Särskilt vad gäller certifikat över ekologiskt och ansvarsfullt producerad bomull förekommer det problem eftersom efterfrågan har ökat explosionsartat under de senaste åren.

"Tyvärr håller övervakningen inte jämna steg med tillväxten och således kan kunderna inte alltid lita på att certifierade bomullsprodukter är hållbart producerade", säger forskaren Anu Kultalahti.

Kina vållar stora problem

Bomullssektorn har stora utmaningar i de betydelsefulla producentländerna, särskilt i Kina. Kina misstänks för att systematiskt utsätta uigurer för tvångsarbete i bomullsprovinsen Xinjiang.

De certifikat som används allmänt för bomull på den finländska marknaden är BCI (Better Cotton Initiative) och för ekokläder GOTS (Global Organic Textile Standard).

"Med hjälp av certifikaten kan företag inte garantera att produkter som tillverkats med uiguriskt tvångsarbete i Xinjiang inte skulle nå konsumenterna", säger Kultalahti på Finnwatch.

Också Indien har visat sig övervaka produktionsprocessen av ekocertifierad bomull dåligt och det har kommit fram många fall av produktförfalskningar.

De största utmaningarna med BCI-certifierad bomull gäller den godtagbara massabalansen. Det innebär att ocertifierad bomull får blandas in i den certifierade bomullen med resultatet att det i slutändan kan komma ut produkter utan någon certifierad bomull alls.

Trots bristerna har saker gått framåt

Förutom bomullscertifieringen granskade Finnwatch i rapporten inalles 18 redovisnings- och certificieringssystem för bland annat transparens och oavhängighet som är i bruk på den finländska marknaden.

Trots en hel del brister har utvecklingen gått framåt sedan motsvarande utredning 2016. Många företag har infört krav på att ursprungslandets producenter ska ha rätt att organisera sig.

Bäst klarade sig Rättvis handel- och Rainforest Alliance-certifikaten.

Det förnyade Rainforce Alliance har exempelvis infört krav på att producenten ska klara av att leva på sin lön.

Som helhet rekommenderar Finnwatch företag att även i fortsättningen satsa på certifikat för hållbar produktion.