Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Natoländerna samlas till toppmöte i Madrid – Finland, Sverige och kriget i Ukraina på schemat

Recep Tayyip Erdogan och Jens Stoltenberg skakar hand.
Bildtext Turkiet riskerar göra Finlands och Sveriges väg in i Nato till en utdragen process. Arkivbild av president Recep Tayyip Erdogan och generalsekreteraren Jens Stoltenberg från toppmötet år 2018.
Bild: Christian Bruna / EPA

Finlands och Sveriges ansökningar till Nato är långt ifrån det enda temat på alliansens toppmöte i Madrid. På dagordningen finns också ytterligare hjälp till Ukraina, stärkt samarbete med partner i östra Asien och en ny strategi för hela alliansen.

Officiellt pågår mötet i tre dagar, från tisdag den 28 till torsdag den 30 juni, men Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller en förberedande presskonferens redan på måndag eftermiddag.

Schemat för toppmötet i Madrid

  • Tisdag 28 juni: Öppet diskussionsforum (NATO Public Forum) och en galamiddag

  • Onsdag 29 juni: Möte mellan medlemsländernas stats- och regeringschefer följt av generalsekreterare Stoltenbergs presskonferens. På kvällen ordnas separata arbetsmiddagar för medlemsländernas utrikes- och försvarsministrar samt stats- och regeringschefer

  • Torsdag 30 juni: Möte mellan medlemsländernas stats- och regeringschefer följt av generalsekreterare Stoltenbergs presskonferens

Källa: Nato (på engelska)

Toppmötets första dag kommer också vara mer förberedande till sin karaktär. För dagsprogrammet står NATO Public Forum, som syftar till att föra samman beslutsfattare och experter för diskussion kring försvars- och säkerhetsämnen.

Värdar för diskussionsforumet är en rad tankesmedjor, bland andra Atlantic Council och Elcano Royal Institute (på engelska).

Vad diskuteras på själva toppmötet?

Då det officiella mötet mellan stats- och regeringscheferna kör igång på onsdag står flera stora ämnen på dagordningen.

Finlands och Sveriges Natoansökningar har fått mycket uppmärksamhet, och blickarna har riktats mot toppmötet i Madrid som ett tillfälle då processen kunde föras framåt. Turkiet gör ändå envetet motstånd och förhandlingarna stampar på stället.

Kriget i Ukraina är självfallet också ett stort ämne, och Nato planerar ett hjälppaket åt Ukraina. Ukrainas behov är stort för bland annat tungt artilleri och raketkastare med en räckvidd på över 80 kilometer.

Kriget och framför allt förhållandet till Ryssland är i stort fokus då försvarsalliansen ska revidera strategin för hela sin verksamhet. Världen är i dag en annan än år 2010, då Natos nuvarande strategi lanserades. Enligt den strategin är Ryssland en "strategisk partner" för Nato.

Allt fokus ligger ändå inte på Europa under toppmötet. Flera länder från östra Asien deltar vid mötet för första gången, och generalsekreteraren Jens Stoltenberg har sagt att Nato ska stärka sina relationer till partnerländerna Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland.

Sådant är det Nato Finland vill med i

15:00
Nyhetspodden om Natos nya strategi