Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rydman lämnar Samlingspartiets riksdagsgrupp tills vidare

Uppdaterad 21.06.2022 19:19.
wille rydman
Bildtext Wille Rydman lämnar Samlingspartiets riksdagsgrupp.
Bild: Lehtikuva

Samlingspartiets riksdagsledamot Wille Rydman meddelar att han tills vidare lämnar partiets riksdagsgrupp. Om beskyllningarna mot Rydman visar sig vara obefogade och förtroendet återställs är partiledningen redo att backa.

Beskedet kom efter att riksdagsgruppen i morse beslöt att hålla ett extramöte i dag på grund av uppgifterna om att Rydman skulle ha betett sig opassande mot unga kvinnor.

Rydman har också diskuterat saken med partiordförande Petteri Orpo och riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen innan han meddelade om sitt avhopp från partiet.

Partiledningen meddelar att Rydman kan bli medlem av riksdagsgruppen igen om beskyllningarna visar sig vara obefogade och förtroendet för honom återställs.

I och med att Rydman utesluts ur gruppen har Samlingspartiet 37 medlemmar kvar i sin riksdagsgrupp. Socialdemokraternas grupp är störst med 40 medlemmar och Sannfinländarna näststörst med 38.

Sannfinländarna och Samlingspartiet har haft lika stora grupper i riksdagen sedan Ano Turtiainen uteslöts ur den sannfinländska gruppen år 2020.

Avstår från förtroendeuppdrag i Helsingfors

Rydman är också fullmäktigeledamot i Helsingfors, men på tisdagskvällen kom beskedet från Samlingspartiet i Helsingfors att Rydman åtminstone tillfälligt lämnar sin post i huvudstadens fullmäktige.

Han lämnar också sina förtroendeuppdrag i Helsingfors. Det betyder att han inte längre är första vice ordförande i fullmäktige och inte heller ordförande för Helsingfors Hamn.

Samlingspartiets fullmäktigegrupp hade tidigare meddelat att man skulle hålla ett möte om Rydmans ställning i gruppen på onsdag (22.6) och sa till Svenska Yle att beskedet att Rydman lämnar riksdagsgruppen inte påverkar fullmäktigegruppens tidtabell.

Opassande och osakligt, för många gånger

Det var i söndags som Helsingin Sanomat skrev om Rydmans opassande och obehagliga beteende mot unga kvinnor. Han ska bland annat ha bjudit minderåriga flickor på alkohol och uppmuntrat dem att dricka.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo har betecknat uppgifterna som frånstötande och allvarliga och sagt att partiet inte tolererar osakligt beteende.

Rydman själv har sagt att han inte skadat någon person men han har erkänt att hans omdöme ofta svikit i sociala sammanhang.

Artikeln uppdaterades kl. 19.19 med uppgifterna om att Rydman har lämnat sina förtroendeuppdrag i Helsingfors.