Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Långsammare start för jordgubbssäsongen i år – kall vår satte käppar i hjulet

Från 2022
Alexandra Lindqvist står framför jordgubbsodlingar på Lindqvist gård i Sibbo.
Bildtext Till midsommar får man finländska jordgubbar från friland, säger Alexandra Lindqvist.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Den efterlängtade inhemska jordgubbssäsongen har fått börja lite senare i år efter det kyliga vädret i maj. Däremot är de östnyländska odlarna hoppfulla om en bättre sommar.

– Vi var rätt så oroliga inför midsommaren eftersom säsongen är två veckor sen i år, säger Alexandra Lindqvist vid sin pappa Christer Lindqvists gård i Sibbo.

Däremot är Alexandra Lindqvist positiv efter att ha plockat de första jordgubbarna på friland under måndagen. Hon tycker att säsongen ser ut att ljusna.

I år har gården ett nytt växthus som gjort det möjligt för dem att odla och sälja en mindre mängd jordgubbar under en månads tid. Men lagom till midsommar utlovas också jordgubbar på friland.

Lindqvist hoppas också att kunderna ska hitta tillbaka till gården i sommar efter två år då försäljningen för det mesta skett via butiker. Hon säger sig sakna kundmötena som har varit färre under coronapandemin.

Varmare väder önskas

Björn Jordas i Lappträsk ser positivt på jordgubbssommarens början trots den försenade säsongsstarten.

– Det var svalt i våras så vi har inte haft så mycket skadedjur och jordgubbarna har blommat bra. Förhoppningsvis får vi åtminstone små mängder inhemska jordgubbar till midsommaren.

Vid Illby gård i Borgå börjar säsongen också senare i år, säger Peter Boije af Gennäs.

– Vi har en jordgubbssort som mognar rätt så sent. Vanligtvis kommer vi i gång under första veckan i juli men i år blir det senare, troligen andra veckan i juli.

Till Illby gård kan man också komma för att plocka jordgubbar själv, och han önskar att förra sommarens ökade intresse ska fortsätta även i år.

Lindqvist, Jordas och Boije af Gennäs hoppas alla på varmare och stadigare väder så att jordgubbarna ska kunna mogna snabbare.

Jordgubbsodling med jordgubbar och blomning.
Bildtext För mycket regn kan skada jordgubbsodlingarna.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Stigande matpriser kan påverka

Boije af Gennäs tror att de stigande matpriserna också kommer att synas i jordgubbspriserna.

– Dels för att alla kostnader har stigit, däribland gödseln. Å andra sidan har den svåra vintern också orsakat övervintringsskador, så det kommer inte att finnas jordgubbar i överflöd.

Alexandra Lindqvist säger däremot att en märkbar prisskillnad åtminstone ännu inte synts till. Hon hoppas på att de inte heller ska behöva stiga.

Även Björn Jordas tror att jordgubbspriserna kommer att hållas stabila.

– Vi har haft ungefär samma priser under de senaste fem åren. Körsbären har blivit lite mer värdefulla men inte jordgubbarna, säger han.