Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Röda Korset och Migrationsverket gästade Kristinestads stadsstyrelse – internutredning krävs före slutet av juli

Från 2022
Uppdaterad 21.06.2022 17:49.
Röda Korsets mottagningscentral i Kristinestad.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Ann-Mari Audas-Willman från Röda Korset Österbotten och Pekka Nuutinen från Migrationsverket var på måndag inbjudna till stadsstyrelsens möte i Kristinestad.

Stadsstyrelsens ordförande Patrick Ragnäs från SFP berättar att stadsstyrelsen medlemmar ville höra mer om kritiken som framförts mot ledarskapet på Kristinestads mottagningscentral.

– Vi brukar bjuda in dem ungefär en gång om året och nu var det förstås det här vi ville veta mer om, eftersom vi inte vet mer än det som har kommit fram i media, säger Ragnäs.

Ragnäs berättar att Pekka Nuutinen från Migrationsverket sa att de är nöjda med verksamheten vid mottagningscentralen.

– De är nöjda med både det som staden erbjuder dem och Röda Korsets verksamhet.

Pekka Nuutinen själv vill inte närmare gå in på hur välgrundad kritiken mot verksamheten vid mottagssniscentralen är.

– Vi har närmast varit utelämnade åt den rapportering som media gjort om ärendet. Det är nu viktigast att Röda korset gör en noggrann utredning av läget. Vi har bett dom komma med en redogörelse före 29 juli, men före jag sett vad den innehåller tänker jag inte spekulera i frågan, säger Nuutinen.

Enligt Ragnäs hade Ann-Mari Audas-Willman, distriktsordförande för Röda korset i Österbotten redogjort för kritiken.

– Hon berättade också att Röda Korset inom kort troligen kommer att ta beslut om att starta en internutredning, säger Ragnäs.

Röda Korset hyr utrymmen av staden Kristinestad och bostäder till asylsökande av Fastighets Ab Kristinestads Bostäder som ägs av staden.