Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rekordbra tävlingsperiod för Borgå simmare: "Det går bättre än någonsin under det här årtusendet"

Från 2022
Uppdaterad 22.06.2022 09:52.
Flera personer i olika åldrar står framför stora simbassängen i Borgå simhall.
Bildtext Föreningens unga simmare och chefstränaren Kim Sandberg. 17-åriga Ronja Nevanko (grön skjorta) och 13-åriga Artem Shorokhov (röda byxor) deltar i FM-tävlingarna i sommar.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Föreningens simmare har uppnått rekordmånga medalj- och poängplatser i tävlingarna under den här perioden. Föreningen hade också en rekordstor trupp i årets Rollotävlingar som är mästerskapen för de yngsta simmarna.

Chefstränaren Kim Sandberg berättar att 18 av föreningens simmare kvalade till Rollotävlingarna för flickor i åldern 10–12 år och pojkar i åldrarna 11–13 år. Tävlingarna ordnades 10–12 juni i Esbo.

– Ökningen var jättestor jämfört med tidigare år. År 2019 då tävlingarna senast kunde ordnas hade vi sju simmare med. Det är redan mycket bra när man simmar under tidsgränsen vilket är ett måste för att kunna delta, säger Sandberg.

Totalt var föreningens Rollotrupp 24 simmare stark. I stafetterna och i klassen 50 meter frisim fick också simmare som inte hade kvalat in delta.

Två unga män eller pojkar står framför en simbassäng i Borgå simhall. De har medaljer runt nacken.
Bildtext Artem Shorokhov (vänster) och Axel Mara har simmat speciellt bra under den här perioden.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Föreningen uppnådde framgång i Rollotävlingarna. Tolvåriga Axel Mara tog guld i 400 meter frisim i åldersklassen 12 år. Guldet var det första som Borgå simmare har fått från Rollotävlingarna på hela 2000-talet.

Där lyckades föreningens simmare också samla den största mängden poäng i föreningens historia.

Frans Nyström och Artem Shorokhov i sin tur tävlade i åldersklassmästerskapen på lång bana den 17–19 juni i Uleåborg. Tävlingarna var för pojkar födda 2006–2008 och flickor födda 2007–2009.

Artem Shorokhov tog tre medaljer. Han kom på andra plats i 400 meter medley. I 100 samt i 200 meter fjärilssim tog han brons.

Närbild på tre medaljer med texten Suomen uimaliitto, Finlands simförbund.
Bildtext "Ingen av våra simmare har tidigare tagit så här många medaljer i en och samma tävlingar", säger chefstränaren Kim Sandberg om Shorokhov.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Corona påverkade träningar

Kim Sandberg berättar att framgång inte kommer utan att träna. Simmare tränar många gånger per vecka och har också gymträningar. Många simmare har börjat med hobbyn redan som mellan fyra och sex år gamla.

– Vårt juniorarbete siktar på att ge en bra bas för att fortsätta vidare med simning.

Under coronatiden var det svårare att träna i bassängen så mycket som vanligt, säger Sandberg.

– Under den första coronavåren var simhallen stängd. Då hade vi till exempel onlinegympor och gymträningar. Vi hyrde också privata bassänger för att ordna träningarna.

Föreningen är tacksam för gott samarbete med Borgå stads idrottstjänster och berättar att de senare fick träna i Borgå simhall också medan den var stängd för publiken.

En man i blåvita kläder står framför en simbassäng.
Bildtext Kim Sandberg har varit chefstränare för Borgå simmare i fyra år.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

FM-tävlingarna härnäst

Till följande är det dags för FM-tävlingarna där tre av föreningens simmare tävlar.

Chefstränaren Kim Sandberg säger att simmarna får ta det lugnt i ett par veckor efter FM. Träningarna i simhallen fortsätter i augusti när hallen öppnas igen. Han säger också att tanken är att fortsätta i samma framgångsrika rad också nästa tävlingsperiod.

– Fastän det går bättre än någonsin siktar vi naturligtvis alltid vidare, sammanfattar Sandberg.

Borgå simmare har haft en rekordbra tävlingsperiod och pandemin har gjort gott åt lagandan

4:25
Roosa Tuovinen besökte Borgå simhall och pratade med både simmare och föreningsaktiva.

Diskussion om artikeln