Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska råvaror på midsommarbordet – brist på jordgubbar men nypotatis och kål finns att tillgå

Från 2022
Uppdaterad 23.06.2022 08:59.
En vit skål med potatis och en liten kniv står på ett träbord med en knippe örter i bakgrunden.
Bildtext En hel del österbottniska råvaror finns att duka fram inför midsommar. Till exempel friska grönsaker, kål och nypotatis från södra Österbotten.
Bild: Mostphotos

Jordbrukarna har kämpat med svalt väder och höga produktionskostnader. Trots det får man tag på en hel del österbottniska råvaror till midsommarmenyn, till exempel nypotatis och grönsaker. Jordgubbar är det däremot brist på.

För de som vill lägga en österbottnisk prägel på midsommarmenyn finns grönsaker och nypotatis att tillgå. Jordgubbarna är däremot färre i år. Enligt grönsaksodlaren Christer Finne ska maten på midsommar bestå av ett så brett utbud av grönsaker som möjligt. Kål rekommenderar han extra starkt.

– Kål är en underskattad produkt som folk borde äta mera av, den är hälsosam och mångsidig. Jag har till exempel hört att det är gott att tillreda den på grillen, säger Finne.

Finne, som i huvudsak odlar sallad och kål, är nöjd med årets skörd trots den kalla våren.

– Sallad och kål trivs i och för sig bäst i svalare temperaturer. Grönsakerna blir fräschare och får bättre smak då de växer långsammare, säger Finne.

Jordbrukaren Christer Finne står på ett fält framför en bevattningsanläggning.
Bildtext För Christer Finne i Solf har skörden gått förvånansvärt bra trots att vårvädret har varit svalt.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Brist på jordgubbar

Frilandsjordgubbarna har däremot drabbats hårdare av det svala vädret. Anders Lång från Malax Bär uppskattar att huvudskörden drar igång först i mitten av juli.

– Det kan bli ganska lite jordgubbar innan midsommar, mognaden är lite försenad i år, säger Lång.

Men en del nypotatis går att få tag på inför midsommar. Jan-Erik Back är växtodlingsansvarig inom Pro Agria Lantbrukssällskap och han bekräftar att man i södra Österbotten tagit upp tidig potatis redan i några veckor.

– De större mängderna inhemsk, tidig potatis kommer däremot från sydvästra Åboland. Där i skärgården har det skördats stora arealer med tidig potatis, säger Back.

Anders Lång bland jordgubbsplantor.
Bildtext Anders Lång säger att priserna på jordgubbarna borde hålla sig på samma nivå som tidigare år. Kring midsommar är de alltid lite dyrare.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Stigande produktionskostnader är orosmoment

De stigande bränsle- och gödselpriserna oroar också jordbrukarna, och de påverkar priserna på råvarorna. Potatisodlaren John Lidman i Petalax är bekymrad över läget.

– Man blundar och hoppas på det bästa, vi får se hur mycket potatis som sätts nästa säsong då det är så dyrt att producera, säger Lidman.

Lång säger att de borde höja priserna på bär men han är osäker på om marknaden håller för det. Priset på Finnes grönsaker har stigit med 10-15 procent i jämförelse med ifjol.

Trots en del osäkerheter är framtidstron inte helt försvunnen. Finne påpekar att mat nog är det sista folk sparar på. Lidman är inne på samma spår när det gäller potatis.

– Potatis är väldigt billig och hälsosam mat så åtgången kommer nog stå sig eller till och med stiga, säger Lidman.

Man vid potatislåda håller en potatis i handen.
Bildtext John Lidman säger att vädret hittills varit bra för potatisodlingen. Resten av sommaren hoppas han på regn nu som då och att midsommarvärmen inte stannar.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

På lång sikt hoppas jordbrukarna på en stabilisering av priserna och på kort sikt väntar de på att sommaren blir bra. De är alla överens om att den optimala temperaturen är 20 grader och att det får regna nu som då.

– För mig är varmt väder inget att hurra för, säger Finne och syftar på det utlovade midsommarvädret.