Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bada midsommarbastu med rent samvete – så minimerar du de skadliga utsläppen

Från 2022
Björkris att ha med i en bastu.
Bildtext Den för många traditionsenliga midsommarbastun nalkas. Kanske är det nu du testar att tända på elden uppifrån?
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Den småskaliga vedeldningen förorenar luften mer än väntat – och tär på både hälsa och miljö. Nu tycker Institutet för hälsa och välfärd att det är tid att vi lär oss elda med minimala utsläpp.

Utsläppen från våra vedspisar och bastuugnar utgör en allt större andel av luftföroreningarna, i takt med att utsläpp från trafik och industri minskar.

Tarja Yli-Tuomi är specialforskare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) och hon tror att det kommer bli vanligare att ty sig till kaminen eller den vedeldade spisen för att värma upp sitt hem. Hon hänvisar till att energipriserna stiger.

Vi blev förvånade över hur höga halterna faktiskt var

Tarja Yli-Tuomi, THL

THL har kommit ut med en ny studie där de undersökt hur luftkvaliteten varierar i bostadsområden och Yli-Tuomi säger att de föroreningshalter som kopplas till småskalig vedeldning är överraskande höga.

– Vi har länge vetat att ineffektivt eldande leder till förorenande utsläpp, speciellt när man tänder elden. Men vi blev förvånade över hur höga halterna faktiskt var.

Småskalig vedeldning är till exempel den största källan till sotutsläppen i Finland. I det nationella luftvårdsprogrammet ingår det att Finland ska minska utsläppet av sot med 25-33 procent före 2030. Och det här gör vi bland annat genom att värma våra bastur och kaminer på rätt sätt.

Forskaren Tarja Yli-Tuomi i lila glasögon och scarf.
Bildtext Tarja Yli-Tuomi hoppas att folk ska vara ivriga att lära sig hur de ska elda för att utsläppen ska bli så små som möjligt.
Bild: THL

"Genom att elda på rätt sätt kan vi minska utsläppen markant"

När en brasa inte får tillräckligt med syre, eller å andra sidan brinner för snabbt, hinner inte alla gaser som utsöndras brinna upp. Då följer en hel del skadliga partiklar som os och kolväten med ut i luften och förorenar den.

– Det kommer alltid att komma någon form av utsläpp när vi eldar men genom att elda på rätt sätt kan vi minska de här utsläppen markant, säger THL:s Tarja Yli-Tuomi.

Knepen som ger en ren basturök

Enligt Yli-Tuomi kommer man långt redan med två knep.

Allra viktigast är det enligt henne att bränna enbart rent trä – alltså vedklabbar. Inget annat hör hemma i eldstaden.

– När vi bränner skräp och målat eller på annat sätt behandlat trä uppstår giftiga gaser. Man ska helst inte ens elda kvistar, eftersom mängden bark är så stor i förhållande till själva träet, säger Yli-Tuomi.

Det andra som är avgörande är att tända brasan ovanifrån. På det här sätter förbränns en stor del av sådana gaser som annars skulle spridas ut i luften.

Hur ska jag elda i kaminen för att minimera utsläppen? - Spela upp på Arenan

Klimatet, hälsan och plånboken drar nytta när du eldar smart

Utsläppen från ineffektiv vedeldning påverkar miljön lika negativt oavsett var du bor – sommarstugan är inget undantag.

Men genom att elda rätt ser du också till att hålla dig frisk. Specialforskare Yli-Tuomi jämför den skadliga röken med tobaksrök.

– Redan vid korta stunder av exponering kan röken orsaka problem hos känsliga personer: svidande ögon, irritation i luftvägarna och till och med hjärtproblem.

– Och efter en lång tid av regelbunden exponering, säg tiotals år, ser vi allvarligare sjukdomar som cancer och kroniska hjärt- och luftvägssjukdomar.

– Det går åt mindre ved – och så håller sig spisen fin längre

Tarja Yli-Tuomi

På sommarstugan skyddar man främst sig själv, men Yli-Tuomi påminner om att privata hushåll kan försämra hela grannskaps luftkvalitet med sin eldning.

THL:s studie visar att partiklarna som utsöndras vid förbränning kan hålla sig kvar i luften i upp till två timmar, beroende på väderförhållandena. De högsta föroreningshalter som uppmätts i tätbebyggda småhusområden motsvarar halten på en livligt trafikerad väg.

Yli-Tuomi hoppas att folk självmant vill lära sig ett nytt sätt att elda – så att vi ska klara oss utan regler och lagar.

Hon tillägger att det är ekonomiskt smart att elda rätt.

– Det går åt mindre ved – och så håller sig spisen fin längre.

Så eldar du bastun miljövänligt

34:57