Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Från Greta Garbo och James Dean till Timothée Chalamet - så här känner du igen en filmstjärna

En kollagebild med skådespelarna James Dean och Timothée Chalamet i varsin bil.
Bildtext En ung rebell och en ännu yngre. James Dean (bilden ovan) var sin tids stora manliga stjärna - här i Ung Rebell (1955). Timothée Chalamet är i sin tur på god väg att bli en av dagens största - här i filmen "Hot Summer Nights" (2017).
Bild: Everett Collection / AOP

Medan Tom Cruise sopar golvet med biokonkurrenterna trängs andra stjärnor på Arenan. Men var går gränsen mellan att vara en Hollywoodkändis och att kallas filmstjärna?

Filmstjärnor på Arenan heter Svenska Yles nya sommarserie som lyfter fram kända skådespelare och analyserar vad det är som gör dem så speciella.

Filmsnack

Spela upp

Vi funderar bland annat på varför Dwayne “the Rock” Johnson är världens bäst betalda skådespelare, när Hugh Grant började driva med sig själv och hur Kristen Stewart lyckades plocka vuxenpoäng efter att ha slagit igenom som tonårsstjärna?

Men innan man ens kan ta itu med den här typen av frågor gäller det att definiera vem som egentligen är en stjärna?

När tar en skådespelare steget från att vara “bara skådespelare” till att bli en filmstjärna – och i förlängningen eventuellt ett varumärke?

En kollagebild av skådespelaren Dwayne Johnson i filmerna Jumanji från 2017 och Rundown från 2003.
Bildtext Bäst betald i Hollywood. Dwayne Johnson är stor när det gäller både omfång och lönecheck. Känd blev han som fribrottare, men det var Hollywood som gjorde honom till en global stjärna.
Bild: Rex Features / AOP

Rent krasst kan man säga att klivet in i stjärnsfären tas när du blivit så populär att du kan sälja en film med ditt namn. Här är Tom Cruise det ultimata exemplet – filmer han medverkar i kan sågas av både kritiker och publik men ändå dra in enorma summor.

För även om regissören heter Spielberg eller det handlar om etablerade koncept som Mission Impossible så är det namnet Cruise som säljer.

I jämförelse med till exempel Daniel Craig där det fortsättningsvis är varumärket James Bond som drar. Eller Chris Hemsworth där det är Marvelnamnet och inte han personligen som lockar publik till den nya Thor-filmen.

Som du säkert märkt är det bara manliga namn vi räknar upp. Det beror på att det fortfarande är manliga skådespelare som kammar in de högsta lönerna och oftast fungerar som frontfigurer i blockbustersammanhang.

Cate Blanchett i filmen Carol. Rollkaraktären sitter i en taxi och tittar ut.
Bildtext Looking at me? Cate Blanchett är utan tvekan en stjärna, men kan ändå inte mäta sig med sina manliga kolleger när det gäller säljkraft. Var det bättre förr?
Bild: Wilson Webb / Scanbox Entertainment

Intressant nog fanns det faktiskt en tid när skådespelare som Greta Garbo eller Marilyn Monroe fick mera utrymme än männen de spelade mot. Inte bara för att de gjorde stora roller utan också för att de sågs som mytomspunna sexsymboler.

The star system

Garbo var en av de tidiga superstjärnorna, men filmstjärnor har det faktiskt funnits nästan lika länge som man gjort filmer. Under de första åren publicerade man ändå inte namnen på de skådespelare som var med utan det var först i takt med att publikens nyfikenhet växte som man förstod att det fanns ett intresse för att få veta vem det var man såg på duken.

På 1910-talet insåg studiobolagen att kända skådespelare betydde fler sålda biljetter och från och med 1920-talet gick man i Hollywood in för att aktivt skapa nya stjärnor.

Man valde ut unga, lovande skådespelare som man gav en ny stil, ett nytt namn och ibland kanske till och med en helt ny bakgrund.

Tecknad omslagsbild av Greta Garbo i tidskriften Picture play.
Bildtext Svenska Greta Gustafsson blev Garbo med hela världen. Till hennes varumärken hörde ett stort mått av mystik: vem var hon som privatperson? Älskade hon män eller kvinnor?
Bild: Rex Features /AOP

Man såg till att stjärnaspiranterna klädde sig tjusigt på filmpremiärer och gick till och med så långt att man spred falska rykten om dem eller arrangerade falska möten mellan skådespelare som var singel och såg till att fotografer var på plats då de så att säga “gick på date”.

Allt för att media skulle ge dem utrymme på löpsedlarna. Det här kallades för “the star system” och Marilyn Monroe, James Dean och Marlon Brando är bara några av de namn som gått igenom den här filmstjärneförvandlingen.

Det systematiska stjärnsystemet mattades av på 1960- och 70-talen då de stora studiobolagen började förlora mark – i form av såväl minskad volym som makt.

Men filmstjärnorna finns kvar och är fortfarande viktiga för en films framgång. Men vad krävs det i dag för att uppnå stjärnstatus - och hur håller man skimret vid liv?

En kollagebild av skådespelaren Jennifer Lawrence i filmerna Red sparrow och Winter's bone.
Bildtext Jennifer Lawrence slog igenom som 20-åring och tog paus från sin skådespelarkarriär sju år senare. Nu är frågan om populariteten överlevt frånvaron.
Bild: NonStop Entertainment, Rex Features / AOP

All press är bra press - utom den som pressar sönder din karriär

Den stora skillnaden mellan dagens och gårdagens Hollywood handlar mycket om strömlinjeformning, synlighet och snabba kretslopp.

De största summorna satsas på några få väletablerade koncept och andra säkra kort. Därefter satsar man hårt på marknadsföring för att maximera synligheten.

Stjärnskotten är många, men har ofta svårt att hållas kvar på himlen. Det är mycket som måste klaffa – inledningsvis att man får rätt roll i rätt film.

En kollagebild av skådespelaren Hugh Grant i tv-serien En mycket engelsk skandal och i filmen Notting Hill.
Bildtext Rätt man på rätt plats - och i rätt frisyr. Notting Hill är ett exempel på den typ av romantiska roller som gjorde Hugh Grant till en stjärna av den kalibern att han idag kan ta ut svängarna - som i A Very British Scandal.
Bild: Sophie Mutevelian, Rex Features / AOP

Vid sidan av att få en bra roll i en succéfilm hjälper det om man som person omgärdas av något hemlighetsfullt och/eller har en image som landar rätt i tiden.

Den sköra Timothée Chalamet hade kanske inte funnit sig lika väl tillrätta i det adrenalinstinna 1980-talet? Men i dag kan man kanske rentav se honom som en modern James Dean?

Vid sidan av de bilder som Hollywoodmaskineriet bygger upp existerar den typ av synlighet som frodas på sociala medier.

Där finns det alltid någon någonstans som kan fotografera en stjärna som gått ut på en promenad eller för att äta lunch. En form av vardaglig synlighet som kan tära på stjärnglansen - eller förstärka närheten till stjärnan.

En bild på ditt osminkade ansikte kan hyllas för att vara ärligt eller kritiseras för att vara ett tecken på förfall.

Och vad du än gör – försök undvika att bli gammal! Då rasar dina aktier snabbt i värde. Om du nu inte råkar heta Tom Cruise förstås.

Mer om ämnet på Yle Arenan