Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett dussin toppidrottare får 20 000 euro var – Eder, Rukajärvi och Torsti saknas från listan över tilldelade statsbidrag

Från 2022
Uppdaterad 21.06.2022 19:19.
Joni Mäki i sprinten i Lahtis.
Bildtext Joni Mäki är en av Finlands topplängdåkare och OS-silvermedaljör i Pekings lagsprint.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Undervisnings- och kulterministeriet har tilldelat 90 idrottare i vintersporter ett träningsbidrag. Flera toppnamn i sina grenar kan fortsätta sikta högt med hjälp av stödet.

Är karriären över för skidskytten Mari Eder och snowboardåkaren Enni Rukajärvis? Vad gör alpina skidåkaren Samu Torsti härnäst?

Det var de frånvarande namnen som väckte störst uppmärksamhet när undervisnings- och kulturministeriet gav ut listan över beviljade statsbidrag för vinteridrottarna.

34-åriga Eder berättade i en intervju för Yle, att hon helt enkelt inte hade ansökt om bidrag längre.

- Jag befinner mig i en något slags gråzon då jag inte vet vad livet för med sig och hur mycket tid nya saker kommer att uppta. Kommer det att finnas tid för proffsidrott och å andra sidan, kommer passionerna att föra mig i någon annan riktning, funderade hon i intervjun.

Tvåfaldiga OS-medaljören, 32-åriga Rukajärvi nämnde däremot i samband med vinterns OS i Peking att hon "fortsätter åka, överallt."

Trefaldiga OS-guldmedaljören Iivo Niskanen ingår inte heller på listan, men hans inkomster överskrider rejält bidragsgränsen på 80 000 euro.

Det högsta bidraget på 20 000 euro beviljades till 12 idrottare. 37 idrottare får 10 000 euro och 41 idrottare tilldelas 6 000 euro. Det minsta bidraget är till för högst 25-åriga idrottare, medan under 16-åriga idrottare kan inte få bidrag.

Hälften av de största bidragen beviljades till längdåkare, dessa idrottare är Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen, Johanna Matintalo, Joni Mäki, Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski.

28 ishockeydamer finns med på listan, de flesta av dem ingick i OS-bronslaget i vintras.

I samband med beviljandet av bidraget beaktas idrottarens internationella prestationer, framgångsutsikter i kommande stortävlingar samt idrottarens resultatkurva i förhållande till grenens internationella nivå och utveckling.

Den utdelade summan är totalt 856 000 euro.

Artikeln uppdaterad 21.6. kl. 19.19 med Mari Eders kommentar.

Idottarna som beviljats statsbidrag (euro)

Diskussion om artikeln