Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Wille Rydman har inte vårt förtroende" – Samlingspartiets riksdagsgrupp enig

Uppdaterad 21.06.2022 20:04.
Samlingspartiets partisekreterare Kristiina Kokko, ordförande Petteri Orpo och riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen står framför en dörr. I förgrunden händer med framsträckta mikrofoner.
Bildtext Partisekreterare Kristiina Kokko, ordförande Petteri Orpo och riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen efter tisdagens gruppmöte.
Bild: Jani Saikko / Yle

Fallet Wille Rydman handlar inte bara om vad som är lagligt, utan om en riksdagsledamots oförvitlighet. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo konstaterar att Rydmans förtroende är förverkat.

Samlingspartiets riksdagsgrupp diskuterade fallet Wille Rydman i över en timme på tisdagseftermiddagen. Efteråt konstaterade partiledningen att Rydman har förverkat sitt förtroende.

Gruppordförande Kai Mykkänen sa att gruppen hade diskuterat frågan i detalj och upprepade att Wille Rydman efter samtal med partiledningen tidigare på dagen hade lämnat riksdagsgruppen tills vidare.

Partiledningen hade under eftermiddagens möte informerat riksdagsgruppen om de samtal som hade förts med Rydman och gruppen var efter det helt enig om att man inte längre hade förtroende för honom, sa Mykkänen.

– Gränserna för sakligt beteende har överskridits och det på ett grovt sätt.

wille rydman

Rydman lämnar Samlingspartiets riksdagsgrupp

Rydman har talat med partiledningen.

Orpo: "Jag kände inte till det här"

En orsak till att partikamraterna inte längre litar på Rydman är det som han har underlåtit att berätta.

Ordförande Petteri Orpo konstaterar att partiledningen inte kände till omfattningen av fallet Rydman före söndagsmorgonen.

– Jag kände inte till det här – inte alls i den här omfattningen, sa Orpo.

Det man inom partiledningen visste var att det förekom rykten om att journalister hade fått nys om osakligt beteende från Wille Rydmans sida. Orpo bad då partisekreteraren reda ut vad som hade hänt.

– Då har Rydman förnekat att något har hänt, säger Petteri Orpo.

Petteri Orpo på väg ut genom en dörr. Bakom honom skymtar Kai Mykkänen och Kristiina Kokko.
Bildtext Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.
Bild: Jani Saikko / Yle

"Ska kunna lita på en riksdagsledamot"

Mykkänen konstaterar att det är uppenbart att Rydman har låtit bli att berätta sådant som är väsentligt för en utredning av det skedda.

– Ingen i riksdagsgruppen hade fått en bild av att det skulle ha gällt en omfattande härva med flera personer och där det handlar om så vidriga saker som det som nu har framkommit, sa Mykkänen.

Partisekreterare Kristiina Kokko uppger att Rydman i partiets interna utredning förnekade uppgifter om olämpligt språkbruk och andra anklagelser.

– När man på allvar frågar en riksdagsledamot om läget – då är det så att man ska kunna lita på det riksdagsledamoten säger, konstaterar Kokko.

På en fråga om vad Rydman sedan i söndags har sagt till partiledningen fick den samlade journalistkåren inget svar. I stället hänvisade Orpo till det Rydman själv har skrivit.

Skillnad på brott och olämpligt beteende

Petteri Orpo framhåller att det här fallet inte bara handlar om vad som är lagligt, utan om en riksdagsledamots oförvitlighet.

Mykkänen är inne på samma linje:

– Det här handlar inte bara om vad polisen utreder. Polisens uppgift är att reda ut straffrättsligt ansvar, inte om man beter sig sakligt eller är pålitlig.

Centralkriminalpolisen uppges ändå ta en ny titt på fallet eftersom en av de kvinnor Helsingin Sanomat hade talat med i sin uppmärksammade artikel om Wille Rydmans beteende inte hördes i den ursprungliga utredningen år 2020.

Till Yle Uutiset säger kriminalkommissarie Jyri Hiltunen att Samlingspartiet per e-post har bett polisen utreda de anklagelser som har riktats mot Wille Rydman.

Wille Rydman.
Bildtext Wille Rydman på en arkivbild från 2020.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kandidat i riksdagsvalet?

En intressant fråga är också om Wille Rydman kan ställa upp som kandidat för Samlingspartiet i nästa riksdagsval utan partistyrelsens förtroende.

Det avgörs enligt Petteri Orpo av Samlingspartiets kretsstyrelse i Helsingfors.

– Det var inte en fråga för i dag.

Artikeln uppdaterades kl. 20.00 med avsnittet under mellanrubriken "Skillnad på brott och olämpligt beteende".