Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö är sommarjobbarnas förlovade stad – restaurangerna söker fortfarande personal

Från 2022
Uppdaterad 08.07.2022 11:27.
Två unga kvinnor står vid kassan på ett café.
Bildtext Personalbristen lägger sig som ett mörkt moln ovanför restaurangbranschen i Finland. Det gäller att kunna samarbeta och att ha god stämning så att arbetet löper på. Från vänster Amelie Groot och Vivi Nordström.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Att hitta sommarjobb kan ibland vara utmanande, men i Hangö finns det precis som tidigare år gott om sommararbete. På Fyra vindarnas hus och Hangö Stevedoring är sommarjobbarna nöjda med sina branschval och trivs på sin arbetsplats.

Restaurangbranschen har länge kämpat med personalbrist och under sommarmånaderna blir det ännu tydligare.

I populära sommarstäder som Hangö, där det kryllar av turister som vill ta sig ett glas eller äta en god middag på en av restaurangerna, kan bristen på personal till och med bli kritisk under sommaren.

Jag trivs och det är kanske det som betyder mest för mig. Om jag trivs på min arbetsplats och jag har det roligt, så spelar lönen inte en så stor roll.

Vivi Nordström, sommarjobbare på café.

Sommarjobben i Hangö bukar oftast räcka till och bli över. I år finns det fortfarande ett flertal lediga sommarjobb kvar, trots att vi redan gått in i juli månad.

Av dem är drygt hälften inom restaurangbranschen, vilket understryker den skriande bristen på personal i restaurangerna.

Gott sällskap underlättar det stressiga arbetet på sommarcafé

Trots den stressiga miljön och de tunga arbetspassen väljer Amelie Groot och Vivi Nordström att jobba på sommarcaféet De fyra vindarnas hus i Hangö.

Båda två jobbar som caféarbetare. Amelie Groot fungerar även som andra platschef.

Vivi Nordström har tidigare jobbat på café Lillan, som då hade samma ägare som Fyra vindarnas hus. Den vägen fick hon också årets sommarjobb. Amelie Groot har redan jobbat på caféet i flera år.

Ett sommarkafé vid havet.
Bildtext Sommarcaféet De fyra vindarnas hus lockar till sig massor av turister under sommaren.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Caféjobb kan vara väldigt tungt och arbetsamt, speciellt då man är underbemannade. På Fyra vindarnas hus har man inte heller möjligheten att vid behov kalla in extra personal som annars är ganska vanligt inom restaurangbranschen.

Amelie Groot och Vivi Nordström har ändå fortsatt jobba i branschen tack vare den goda stämningen på arbetsplatsen. Dessutom anser de att det är ett mycket givande jobb.

– Jag trivs och det är kanske det som betyder mest för mig. Om jag trivs på jobbet och jag har det roligt, så spelar lönen inte en så stor roll, förklarar Vivi Nordström.

Två kvinnor skrattar.
Bildtext I gott sällskap kan vilket jobb som helst bli roligt. Från vänster Vivi Nordström och Amelie Groot.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Båda två är nöjda med sin lön och tycker även att den motsvarar arbetsmängden på caféet.

Kundservice och att jobba med människor är något som både Amelie Groot och Vivi Nordström trivs med.

– Speciellt nu när jag har ansvar för caféet så tror jag att jobbet kommer att hjälpa mig mycket och ge mig bättre koll på saker och ting i mina kommande studier inom management och business, säger Amelie Groot som även fungerar som andra platschef i sommar.

En kvinna tar ut en smörgås ur ett vitrinskåp.
Bildtext Att jobba på sommarcafé kan vara väldigt krävande, särskilt då man får en arbetsposition som innebär mer ansvar. Amelie Groot tror ändå att hon kommer lära sig mycket av jobbet som andra platschef.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Hur ska en bra arbetsgivare vara för att ta hand om sina unga sommararbetare?

– Tänka vad som också är bäst för oss arbetare och inte bara fokusera på business och pengar. Någon som lyssnar och tar i beaktande det vi säger, säger Amelie Groot.

– Se till att vi som jobbar här också har det bra, att det inte enbart handlar om att kunderna är viktigast, fortsätter Vivi Nordström.

En badhytt på en strand med hav i bakgrunden.
Bildtext Denna utsikt får cafébesökare i Hangö njuta av.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

På De fyra vindarnas hus i Hangö trivs sommararbetarna trots den skrikande personalbristen i restaurangerna

7:02

Sommarjobb i Hangö hamn fortfarande väldigt pop

Sommarjobb i Hangö hamn har varit populärt i flera decennier och trenden verkar inte avta.

Unga från hela Västnyland söker fortfarande flitigt sommarjobb till både Hangö Frihamn och Hangö Stevedoring, som nuförtiden är en del av Euroports Finland.

Emilia Bäckström och Rasmus Lindh är två som fått jobb på Hangö Stevedoring denna sommar.

Ett hamnområde med trailers.
Bildtext Hangö Stevedoring är nuförtiden en del av Euroports Finland. Hamnen lockar till sig unga sommararbetare varje år med fin havsutsikt och hyggliga löner.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Emilia Bäckström är 17 år. Hon studerar för tillfället till merkonom och sommarjobbar på Hangö Stevedorings kontor.

Hon har tidigare praktiserat i hamnen och tack vare sin mamma som jobbar där har hon fått in foten i branschen.

Här är alla arbetstider fasta, så man vet när man jobbar och veckosluten är lediga. Det är kortare arbetsdagar och bättre lön

Emilia Bäckström om varför hon väljer att jobba i Hangö hamn denna sommar

På kontoret sköter Emilia Bäckström om faktureringsbotten och reskontra, men i sommar kommer hon även att börja jobba med fakturering.

Kontorsarbetet underlättar hennes merkonomstudier. Dessutom tycker hon att arbetet är givande och hon kommer att få många färdigheter som hon kan ha nytta av i framtiden om hon till exempel skulle bli egenföretagare.

Em kvinna i arbetsutrusning.
Bildtext Emilia Bäckström är 17 år, men trots sin unga ålder har hon fått sommarjobb på hamnens kontor.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Emilia Bäckström har tidigare jobbat inom restaurangbranschen men trivs mycket bättre i hamnen.

– Här är alla arbetstider fasta, så man vet när man jobbar och veckosluten är lediga. Det är kortare arbetsdagar och bättre lön. Det tycker jag i alla fall, säger Emilia Bäckström.

Att sommarjobbet dessutom har en direkt koppling till hennes studier är också en stor morot.

En man i arbetsutrustning.
Bildtext Rasmus Lindh fungerar som arbetsledare i hamnen för andra sommaren i rad. Han trivs utmärkt och klagar inte på den fina havsutsikten.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Rasmus Lindh har jobbat på Hangö Stevedoring i flera somrar. För andra sommaren i rad fungerar han som arbetsledare för fartyg som kör linjetrafik.

Till hans uppgifter hör bland annat att planera och genomföra lastning och lossning av fartygen, dela ut arbetsuppgifter och framförallt övervaka att arbetet sker på ett säkert sätt.

Jag är tacksam att jag får vara här i fin omgivning vid havet. Jag trivs varje dag

Rasmus Lindh som njuter av utsikten på jobbet.

Rasmus Lindh har tidigare studerat till sjökapten i två år på sjöfartsutbildningen.

Det var egentligen en slump att han började jobba på Hangö Stevedoring som stuvare år 2019. Tre år senare är han fortfarande kvar och trivs bra.

– Jag är tacksam att jag får vara här i fin omgivning vid havet. Jag trivs varje dag, säger Rasmus Lindh.

Hangö hamn drar till sig många sommarjobbare, men jobbet som arbetsledare passar inte vem som helst. Det gäller att vara flexibel, rättvis och ärlig gentemot arbetarna. Ett eget intresse är givetvis också en fördel, förklarar Rasmus Lindh.

Inte konstigt att jobb på Hangö hamn länge varit så pop - sommararbetare på ett stuveribolag stortrivs och tar med sig kunskap

5:30

Emilia Bäckströms ålder korrigerades 8.7.2022 klockan 11.24. Hon är 17 och inte 19 år.