Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Max Lönnqvist valdes till Östra Nylands välfärdsområdesdirektör

Från 2022
Uppdaterad 22.06.2022 09:33.
En man i kavaj och kragskjorta tittar in i kameran.
Bildtext Max Lönnqvist jobbar i Åbo för tillfället. Arkivbild från Åbo stad.
Bild: Suvi Elo

Östra Nylands välfärdsområdes fullmäktige valde Max Lönnqvist att leda välfärdsområdet de kommande åren.

Tjänsten innehas i fem år, inklusive en prövotid på sex månader. Ett separat direktörsavtal ska ännu göras upp.

Efter flera omgångar av intervjuer och bedömningar hade tre av sju sökande gått vidare till sista ronden: magistern i hälsovetenskaper Ann-Sofie Silvennoinen, magistern i hälsovetenskaper Pia Nurme och ekonomie magister Max Lönnqvist.

Både Pia Nurme och Ann-Sofie Silvennoinen har tidigare jobbat som social- och hälsovårdsdirektör i Borgå. Nurme är numera vd för ett vårdföretag medan Silvennoinen är tf. välfärdsområdesdirektör. Max Lönnqvist jobbar som förvaltningsdirektör i Åbo.

Enligt lagen om välfärdsområden väljs välfärdsområdesdirektören av välfärdsområdesfullmäktige. Ledamöterna hade möjlighet att rösta på vem som helst av de sju personerna som ansökt om tjänsten och som alla uppfyllde behörighetskraven.

Före valet berättade SFP:s gruppordförande Otto Andersson att grupperna kommit överens om att de som inte väljs till direktör blir reserver, ifall den första eller andra valda tackar nej till jobbet. Förslaget godkändes.

Tjänstevalet förrättades som ett majoritetsval med slutna sedlar. Ledamöterna gick i tur och ordning fram till urnan och släppte ner sina röstsedlar.

59 förtroendevalda var på plats och röstade. I den första valomgången fick Lönnqvist 27 röster, Silvennoinen 18 och Nurme 14.

Enligt välfärdsområdeslagen måste den som väljs till direktör få över hälften av rösterna. Eftersom så inte var fallet förrättades nytt val mellan de två som fått flest röster, Lönnqvist och Silvennoinen.

I den andra omgången fick Lönnqvist 40 röster och Silvennoinen 19.

Max Lönnqvist ödmjuk inför stödet i valet av välfärdsområdesdirektör – ännu oklart hur stor lön han får

5:06

Efter att Lönnqvists val till välfärdsområdesdirektör blivit klart, röstade fullmäktige om reservplatserna. Silvennoinen valdes till första reserv och Nurme till andra.

Innan fullmäktige gick vidare till nästa ärende fick de sällskap av Lönnqvist via distansuppkoppling. Partigrupperna gratulerade honom och uttryckte sitt stöd. Lönnqvist är ursprungligen från Borgå.

– Välkommen hem tillbaka, sade Otto Andersson (SFP).

I ett kort och koncist tacktal sade Lönnqvist att han är ödmjuk inför ett så brett stöd och att han kommer att jobba hårt för att Östra Nylands välfärdsområde ska bli det bästa i landet.

– Jag jobbar för att befrämja samarbete och gemensamma lösningar, sådana vi kan stödja oss på också i framtiden. Ni kan lita på mig. Tack.