Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Wille Rydman avgår från sin post som ledamot i Helsingfors stadsfullmäktige – "Han gör helt rätt", säger ordförande Fatim Diarra från De Gröna

Från 2022
Uppdaterad 21.06.2022 18:34.
Wille rydman
Bildtext Wille Rydman lämnar också Helsingfors fullmäktige.
Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Samlingspartiets Wille Rydman lämnar tillfälligt sin post i Helsingfors fullmäktige och därmed också alla förtroendeuppdrag det vill säga hans post som första viceordförande och posten som ordförande för Helsingfors Hamn.

Samlingspartiet i Helsingfors meddelade om Rydmans beslut under tisdagskvällen efter att ha diskuterat med fullmäktigegruppens ordförande Maarit Vierunen.

Helsingfors stadsfullmäktiges ordförande Fatim Diarra från De Gröna anser att han gör rätt.

– Det är rätt beslut under rådande förhållanden. På det här sättet får såväl hans parti och hela fullmäktige arbetsro medan det hela reds upp, säger hon i telefon till Yle Huvudstadsregionen.

Månsson och Haglund uttalade sig innan beskedet

Tidigare intervjuades Diarras och Rydmans kolleger av Yle Huvudstadsregionen och då var de inne på samma linje. Det är dags att åtminstone tillfälligt lämna posten.

Björn Månsson är fullmäktigegruppordförande för Sfp i Helsingfors och tycker det inte direkt är hans sak att uttala sig om Rydmans framtid förutom att det som gör saken besvärlig är dennes position som första vice ordförande.

– Vi vet ju egentligen inte vad som har hänt, utan bara vad han anklagas för. Han har skött sitt jobb som vice ordförande bra och på två språk men nu skulle det nog vara bra om Samlingspartiet åtminstone tillfälligt skulle byta ut honom på den posten, säger Månsson.

Hans kollega Mia Haglund, fullmäktigegruppordförande för Vänsterförbundet är inne på samma linje.

– Jag tror och hoppas att hans parti drar de rätta slutsatserna av det här. Våra ordförande ska representera hela fullmäktige och just nu kan Rydman inte sitta kvar på den posten, innan saken klaras upp, säger hon.

Illa när personer i hög position missbrukar sin makt

En sak som både Månsson och Haglund finner beklagligt i det här fallet är missbrukandet av en politikers höga position.

– Jag tycker det är en mycket allvarlig situation. Även om det inte skulle ha begåtts något lagenligt brott så är det ett uppträdande som inte är okej. Det är inte lämpligt att använda sin maktposition så här, säger Mia Haglund.

Hon får medhåll av Månsson.

– Det är lätt för en politiker i hög ställning att missbruka sin position. Det har kanske skett i det här fallet. Men här står hans ord mot de här kvinnornas och jag hoppas polisen på Samlingspartiets uppmaning återupptar utredningen och att vi får det hela ur världen, säger han.