Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Inget beslut om färdtjänsten i välfärdsområdet – styrelsen tog timeout

Från 2022
Rullstolssymbol och ordet Taksi i bakändan på en stor taxibil.
Bildtext Färdtjänsten i Västnyland fortsätter som hittills i väntan på att politikerna i det nya välfärdsområdet kan fatta beslut om eventuella skräddarsydda lösningar trots gemensam konkurrensutsättning.
Bild: Yle/Christoffer Gröhn

Färd- och förmedlingstjänsterna fortsätter i stort sett oförändrade för kommunerna i Västnyland, åtminstone i ett övergångsskede i början av nästa år.

Styrelsen för Västra Nylands välfärdsområde fattade inga beslut på tisdagen (21.6).

”Vi tar en timeout i beredningen av en helhetslösning i området. I praktiken måste färdcentralen upphandlas på nytt. Styrelsen vill ha rapporter om hur servicen fungerar. Det här är alltså en tillfällig lösning innan vi har en helhetslösning för området”, skriver Ingåpolitikern Henrik Wickström i e-post till Yle Västnyland.

Wickström är andra vice ordförande i styrelsen för Västra Nylands välfärdsområde.

Målet, enligt Wickström, är att välfärdsområdets styrelse ska kunna fatta beslut under nästa vår.

”De regionala skillnaderna ska också beaktas”, menar Wickström.

Nu görs endast det som behöver göras, det vill säga förmedlingstjänsterna ska konkurrensutsättas för Esbos del i enlighet med marknadsdomstolens tidigare beslut.

Styrelsen för välfärdsområdet ska ha ett separat möte, så kallad aftonskola om färdtjänsterna i höst.

Färdtjänst är en lagstadgad service som ska göra det möjligt för personer med olika funktionsvariationer att leva ett normalt liv.

”Personligen upplever jag att det är bra att man tar en timeout i ärendet. Det hade varit fel att ta fram en lösning i snabb takt för området. Jag hoppas också att den modell som Esbo nu har haft inte ska tas i bruk i hela området då den inte fungerat optimalt. Vårt område består av större städer, landsbygd och skärgård. Det här kommer att betyda att vi måste vara redo att göra skräddarsydda lösningar inom området”, skriver Henrik Wickström.

Färd- och förmedlingstjänsterna konkurrensutsätts i fortsättningen för hela Västra Nylands välfärdsområde.

Diskussion om artikeln