Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historiskt låga vattennivåer i Italien: Värme, men framför allt brist på vatten har fått landets största flod Po att torka ut

Från 2022
Floden Po har ställvis torkat ut i italien.
Bildtext Så här såg floden Po ut den 21 juni på grund av uteblivna vårregn och en rekordhet majmånad. Så varmt som det var i år har det inte varit i maj på 19 år. Bilden är tagen i Turin.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/Alessandro Di Marco

Temperaturer över det normala för årstiden, för lite regn under en längre period och den extra vattenkällan i form av smältande snö är slut. Det är orsakerna till att Italiens största flod Po belägen i norr har torkat ut till.

Under måndagen hålls ett toppmöte mellan berörda ministrar. Det råder "rött ljus" för Po, vilket handlar om att understryka allvaret i situationen. För stunden ger regeringen ändå grönt ljus för att fortsätta bevattna odlingar i jordbruket runt floden.

– Det är en känslig situation, vi kommer snart att komma med ett politiskt uttalande, sa Italiens jordbruksminister Stefano Patuanelli.

I staden Padua har flodvattnet i Po sjunkit med 3,7 meter och därmed nått den lägsta vattennivån som uppmätts på 70 år. Även de stora sjöarna Maggiore och Como i norr är nere på historiskt rekordlåga vattennivåer. Maggioresjön är fylld till 22 procent och Comosjön till 25 procent.

Uttorkad flod i Italien.
Bildtext Torkan som fått Po att torka ut beskrivs som den värsta på 70 år.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/RICCARDO DALLE LUCHE

Skördarna hotade av brist på regn

Regnmängden har i år i princip halverats jämfört med tidigare år under motsvarande tidsperiod.

Avsaknaden av regn under flera månader i ett stort område i norra Italien har lett till en kedja av negativa konsekvenser. Inte minst för det utbredda jordbruket i slättlandskapet kring floden Po. Uppskattningsvis handlar det hittills om skador på jordbruket som uppgår till en miljard euro.

Blir det inget regn nu så riskerar till exempel risskördarna i Vercelliområdet att förstöras redan i början av juli.

– De är i behov av regn, vatten från smält snö i bergen eller flodvatten, och när inget av det kommer finns det ingen plan B, säger Benedetto Coppo, ordförande för jordbrukarnas intresseorganisation, Confagricoltura, i Vercelli och Biella till nyhetsbyrån Ansa.

Även i regionen Piemonte är situationen kritisk. Vattenreservoarerna där har minskat med 40 till 50 procent.

Uttorkad flod i Italien.
Bildtext I många regioner efterlyses nödläge med anledning av läget.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/RICCARDO DALLE LUCHE

Förbud att vattna i trädgården

Nu hotas även vattenkraften, eftersom det kan komma att saknas vatten för att kyla ner vattenkraftcentralerna, om situationen blir utdragen. Det är en risk som kan komma att drabba hårt, eftersom Italien redan i dag är pressat att hitta andra energikällor för att ersätta den ryska gasen.

Även för medborgarna har det redan märkts av genom råd att hålla igen på vattenförbrukningen samt förbud att vattna både i trädgårdslandet och i trädgården.

En del kommuner kommer troligtvis bli tvungna att stänga av vattnet nattetid på platser där det aldrig tidigare har skett.

Nu höjs röster, framför allt från jordbrukssektorn, för att regeringen ska utropa kristillstånd i de drabbade områdena i norr.

Temperaturerna har stigit i tiotals år

Temperaturerna har stigit i Italien de senaste 50 åren, men de senaste åren har temperaturökningen varit snabbare.

Tidigare har främst de södra delarna av landet samt öarna Sicilien och Sardinien drabbats. Det är relativt nytt att de regioner i norr, som ligger nära alperna, drabbas så allvarligt av torka så tidigt på året.

– På sikt är den största utmaningen att bromsa de här extrema vädersvängningarna genom att gå ifrån fossila bränslen inom jordbruket till förnybara. Vi måste utnyttja solenergi mer och ta tillvara regnvattnet bättre, sa Antonio Drago, som arbetar med att övervaka jordbruket på regionkontoret på Sicilien som också har återkommande allvarliga problem med vattenbrist, i samband med förra årets rekordtemperaturer på över 48 grader till Svenska Yle.