Folkdansare och spelmän samlas i Ingå: "För oss är övernattningen på skolgolvet en rolig tradition"
Det blir både färggrant och festligt när spelmän och folkdansare samlas i Ingå i helgen. Det är dags för Samstämt 2022 med drygt 230 deltagare.
Folkdansare och spelmän från hela Svenskfinland samlas återigen till gemensam stämma under första veckoslutet i juli.
Bakom arrangemangen står Finlands svenska spelmansförbund och Finlands Svenska Folkdansring tillsammans med lokalarrangörerna Ingå Spelmansgille och Västra Nylands Folkdansdistrikt.
Vi är många som saknat gemenskapen att spela och dansa ihop
Ursprungsplanen var att Ingå skulle stå värd sommaren 2020, men det blev en två år lång väntan på grund av coronaläget.
– Både dans och musik ingick i förbudslistan och vi är många som saknat gemenskapen att spela och dansa ihop, säger Linnea Holmberg från Ingå Spelmansgille och ordförande för stämmokommittén som håller i trådarna för Samstämt 2022.
Färre deltagare efter pandemin
Deltagarna är i år drygt 230 till antalet, vilket är färre än under åren före pandemin.
– En del tvekar ännu inför stora folksamlingar, andra kanske har haft en lång paus med dansen eller spelandet och står därför över ett år, säger Linnea Holmberg.
Men över 200 dansare och spelmän kommer nog att synas i lilla Ingå.
På fredag anländer stämmobussarna och bilarna från alla delar av Svenskfinland. Endast ålänningarna har uteblivit denna gång.
Öppningen av stämman sker genom ett internt samkväm på huvudspelplatsen i Ingå, Nylund Arena. Som specialprogram för juniorerna ordnas det ett pyjamasparty på skolan i Ingå kyrkby.
På lördag och söndag drar sedan både spelmän och dansare ut på byn.
Dans och musik i dagarna tre
Folkdans- och spelmansstämman infaller med firandet av den traditionella Ingådagen på lördag (2.7).
– På lördag bjuder vi in till en dansuppvisning på gräsplanen intill kyrkan, berättar Hedvig Lindholm, västnyländsk folkdansare och medlem i stämmokommittén.
På Ingådagen bjuder folkdansarna också på program för besökare i Ingå. Då ordnas skinkompassetävlingen, som är en lekfull tävling för uthålliga och snabbfotade dansare där tempot ökar efterhand och den som är sist kvar vinner. Skinkompass är en dans.
I Ingå kommer man också att kunna följa med Finlands svenska folkmusikinstitut Traditionshörna. Här ges spelmän, små grupper och sångare tillfälle att framföra sin musik. Repertoaren kan rymma allt från traditionella låtar till inslag av nyskapad, experimentell folkmusik.
Jag kan inte tänka mig att sova på hotell om jag får övernatta på ett skolgolv
På lördag kväll blir det öppen dans på huvudfestplatsen.
På söndag deltar både spelmän och dansare i högmässan i Ingå kyrka.
– Det blir festligt med både spelmansmusik och folkdans i kyrkan, säger Linnea Holmberg.
På söndag kväll avslutas stämman med en huvudfest, där också allmänheten är välkommen.
Tradition att sova på skolgolv
En smärre utmaning för arrangörerna har varit att ordna inkvartering för över 200 personer. Det är knappt om hotellplatser i Ingå, så en del av deltagarna kommer att övernatta i Ekenäs.
– Det i sin tur betyder både tidiga och sena busstransporter mellan Ekenäs och Ingå. Dessutom behövs busstransporter också mellan spelplatserna och skolan i Ingå, konstaterar Hedvig Lindholm.
För egen del gillar hon ändå att övernatta på skolgolvet.
– Jag kan inte tänka mig att sova på hotell om jag får övernatta på ett skolgolv. Skolgolv och folkdansstämma är en symbios, skrattar Hedvig Lindholm.
– Vi har ungdomar från Ingå som anmält sig för övernattning i skolan. De vill vara med i den riktiga gemenskapen dygnet runt när vi äntligen träffas igen, säger Linnea Holmberg.