Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hart Trophy till Matthews, Norris Trophy till Makar – Saros trea i målvaktsomröstningen

Uppdaterad 22.06.2022 09:14.
Auston Matthews valdes till NHL:s bästa spelare.
Bildtext Auston Matthews valdes till NHL:s bästa spelare.
Bild: Geoff Burke-USA TODAY Sports

Auston Matthews var den största stjärnan när de viktigaste NHL-prisen delades natten till onsdag. Finlands Juuse Saros var tredje bästa målvakt i omröstningen som vanns i klar stil av Igor Sjestiorkin.

Stanley Cup-finalerna mellan Colorado Avalanche och Tampa Bay Lightning är i full gång, men natten till onsdagen var det inte finalmatcherna som var i fokus, utan säsongens viktigaste NHL-priser.

Toronto Maple Leafs affischnamn Auston Matthews var den klarast lysande stjärnan på prisgalan: den 24-årige amerikanen vann Hart Trophy och Ted Lindsay Award samt valdes in i NHL:s första All Star-lag.

Centern vann skytteligan och blev den förste på tio år att göra 60 mål i NHL – rekord för såväl en Toronto-spelare som en USA-född spelare. I och med att Matthews vann Hart Trophy som ges till NHL:s värdefullaste spelare, blev han först den andra amerikanen att vinna det främsta av alla individuella NHL-priser. Den första var Patrick Kane säsongen 2015–2016.

– Det känns onekligen bra och speciellt, sade Matthews.

– Jag följde med honom (Kane) när jag växte upp och han är fortfarande en av mina favoritspelare. Nu finns det säkert unga spelare som ser upp på mig på samma sätt. Det är ganska tufft att inse vilken påverkan vi kan ha på den yngre generationen.

Edmonton Oilers storstjärna Connor McDavid som vann poängligan fick finna sig i att bli tvåa i Hart-omröstningen. Fjolårets vinnare blev också snuvad på konfekten vad All Star-laget beträffar. Matthews är center i första All Star-femman, McDavid i andra femman.

Av finländarna var det bara Aleksandr Barkov som fick röster, totalt 4 poäng vilket gav honom en tolfte plats.

Även om Hart Memorial Trophy är den kanske främsta av alla individuella NHL-priser brukar spelare uppskatta Ted Lindsay Award minst lika högt. Orsak? Det är spelarna själva som röstar fram seriens bästa spelare, till skillnad från Hart där det är hockeyjournalisternas röster som avgör. Den titeln gick ifjol till McDavid som i år var finalist tillsammans med Roman Josi.

Saros trea

Nashville Predators målvakt Juuse Saros fanns med i topp-3 i kampen om Vezina Trophy, som ges till den bästa målvakten i NHL:s grundserie. Men det var nog hela tiden mer eller mindre klart vart pokalen går: New York Rangers ryska målvakt Igor Sjestiorkin gjorde en makalös säsong och vann välförtjänt Vezina Trophy.

Sjestiorkin är den tredje ryska målvakten som vinner trofén efter Sergej Bobrovskij (2013 och 2017) samt Andrej Vasilevskij (2019).

Sjestiorkin var överlägsen etta i omröstningen medan Calgarys svenska keeper Jacob Markström var tvåa knappt före Juuse Saros.

29 av 32 general managers i NHL gav sin första röst åt Sjestiorkin medan Vasilevskij, Frederik Andersen och Ilja Sorokin fick varsin röst. St. Louis Blues målvakt Ville Husso fick en tredjeplacering vilket gav honom en poäng och en delad sjunde plats i omröstningen.

Norris till succébacken Cale Makar

På backfronten valdes Colorado Avalanches succéback Cale Makar till NHL:s bästa på sin position. Nashvilles Roman Josi som vann 2020 blev tvåa före Tampas Victor Hedman som var bäst 2018.

– De är otroliga spelare som pushade fram mig att göra mitt bästa, sade Makar om sina motståndare.

Den 23-årige Makars främsta mål ligger ändå på annat håll.

– Klart att jag är hedrad att vara bland de bästa backarna men just nu måste jag vända bladet snabbt och göra mig klar för morgondagen, sade Makar och syftade på finalmatch nummer fyra.

Colorado Avalanche leder finalserien över Tampa Bay Lightning med 2–1 och den fjärde finalen spelas natten till torsdag i Tampa.

Makar gjorde mest mål, 28, av alla backar, och var tvåa i poäng, 86, bakom Josi. Hans plusminusstatistik var dessutom näst bäst av alla backar.

Miro Heiskanen fick några ströpoäng. Med sina 9 poäng kom Dallas-backen på tolfte plats i omröstningen.

Calder Trophy till Tyskland

Calder Trophy ges till den bästa nybörjaren och för första gången någonsin gick priset till en tysk. Den 21-årige Moritz Zeider från Zell i västra Tyskland nära Koblenz och Trier vann omröstningen klart före tvåan Trevor Zegras och Michael Bunting.

Seider, till vardags i Detroit Red Wings, stod för 7+43=50 poäng under säsongen och var en av få ljuspunkter i Red Wings.

Florida Panthers finlandssvenska anfallare Anton Lundell var sjätte bäst av alla nybörjare med totalt 185 poäng.

All Star-femmorna

Sist men inte minst de alltid lika intressanta All Star-femmorna.

Igor Sjestorkin är det första All Star-lagets målvakt medan backparet består av Cale Makar och Roman Josi. Anfallskedjan leds av Auston Matthews med lagkamraten Mitch Marner och Johnny Gaudreau på kanterna.

I andra All Star-femman återfinns Jacob Markström mellan stolparna med Victor Hedman och Charlie McAvoy som backpar. Connor McDavid leder anfallskedjan med Matthew Tkachuk och Jonathan Huberdeau bredvid sig.

På centerpositionen var Leon Draisaitl trea före fyran Steven Stamkos och femman Aleksandr Barkov.

Mikko Rantanen var tredje bästa högerytter efter Marner och Tkachuk – Marner fick 697 poäng mot Tkachuks 543 och Rantanens 341 poäng. Fyran Patrick Kane blev långt efter med sina 48 poäng.

På vänstra kanten var Kirill Kaprisov klar trea före Aleksandr Ovetjkin.

Bland målvakterna fick Juuse Saros (107) fjärde mest poäng efter Sjestorkin (952), Markström (315) och Frederik Andersen (185). Ville Husso fick fyra poäng och Tuukka Rask en.

Cale Makar och Roman Josi var självskrivna namn i första All Star-laget med 950 respektive 920 poäng. Victor Hedman var lika klar trea med 599 poäng. Om den fjärde platsen var kampen däremot hårdare: Charle McAvoy segrade med 286 poäng före Adam Fox med 276 poäng.

Miro Heiskanen var föga överraskande den enda finländaren på backlistan med 8 poäng och en 13:e plats.

NHL:s All-Rookie-lag med säsongens bästa nykomlingar består av Boston-målvakten Jeremy Swayman, Detroits Moritz Seider och Nashvilles Alexandre Carrier som backar samt anfallstrion Trevor Zegras, Anaheim, Michael Bunting, Toronto och Lucas Raymond, Detroit.

Kaapo Kähkönen fick tredje mest poäng av nybörjarmålvakterna och Anton Lundell fjärde mest poäng av nybörjaranfallarna.

Diskussion om artikeln