Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Havsörnen har etablerat sig i huvudstadsregionen – Esbo har sin första lyckade häckning i år

Uppdaterad 26.06.2022 10:32.
Havsörn som flyger
Bildtext Den ståtliga havsörnen har etablerat sig väl i huvudstadsregionen.
Bild: Juha Laaksonen

För en tid sedan rapporterade ornitologerna om en lyckad havsörnshäckning i Sandhamn i Helsingfors. Två ungar, en hane och en hona har nu ringmärkts för kommande studier. Även Esbo har fått se sin första lyckade häckning.

Havsörnen har återhämtat sig så väl att den börjar synas i större skala också i huvudstadsregionen. För första gången har fågeln nu genomfört en lyckad häckning i Sandhamn.

– Det är helt naturligt, säger ornitolog Jörgen Palmgren. Vi har haft tidigare häckningar i Helsingfors. Många kanske minns paret som häckade i Gammelstadsviken i gråhäger- och storskarvskolonin. Det var där ute på Klobben, fortsätter han.

Stället ute på Klobben försågs med en kamera som WWF lät installera och folk kunde följa med “cityörnarnas” vardag. Men stället är inte optimalt.

– Stället är trevligt. Men problemet är att då isen lägger sig kommer man åt att närma sig boet, det är tillåtet att röra sig där. Då störs fåglarna och häckningen misslyckas, berättar Palmgren.

En man står bredvid en kikare.
Bildtext Jörgen Palmgren är glad över att så många stora rovfåglar har etablerat sig i regionen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Mera idyll i Sandhamn

Sandhamn är däremot mera lämpligt och idylliskt för havsörnen. Där finns skog och stora partier markyta som inte används av någon. Örnen kan vara helt ifred utan att någon märker dem.

– Som bäst pågår Finlands fågelatlas då man kartlägger fåglarna mer intensivt. Jag gissar att det är så man har hittat den här häckningen, tror Jörgen Palmgren.

Att örnarna häckar precis intill skjutbanan är inget problem. Samma sak gäller i Hangö där det finns häckande havsörnar intill Syndalens skjutområde.

– Så länge ljudet är kontinuerligt verkar de inte störas av skjutandet. De har anpassat sig, säger Palmgren.

En lekman kan inte alltid veta vilken rovfågel det gäller. Men det finns vissa tecken man kan titta efter.

Så gör du om du stöter på en häckning:

Boet är alltid stort och högt uppe, inte nödvändigtvis i toppen men i kronan nog.

Kolla om det finns färska brottytor, färska tallkvistar på bokanten för det betyder att boet är aktivt.

Ta upp koordinaterna med en telefonapplikation och anmäl till ringmärkningsbyrån.

Inte bara Helsingfors

Helsingfors har haft flera häckande havsörnar, två eller tre olika par. Sandhamnsparet har tidigare häckat på Stora Mjölö och försvann sedan för en tid. Nu har paret återvänt till Helsingfors.

– Men Esbo har den första lyckade häckningen i år, så det är nytt. Havsörnen förökar sig långsamt med det går bra för den nu. Sakta men säkert kan den nog sprida sig ut över hela Finland, menar Palmgren.

Berguven äter vitkindade gäss och kan smittas av fågelinfluensan

― Jörgen Palmgren, ornitolog

Även duvhöken har kommit med besked

Intill havsörnsboet i Sandhamn finns också ett häckande duvhökspar. Det är en fågel som ökar kontinuerligt i huvudstadsregionen.

– Det finns 20 kanske 30 par som häckar i regionen. Här finns stora träd, ekonomiskog kan vara krånglig då träden inte växer sig lämpliga. Det finns bra med skogsdungar som får växa naturligt utan att gallras alltför mycket. Och så finns det föda i omgivningen, berättar Jörgen Palmgren.

en hök sitter på en sten.
Bildtext Duvhöken häckar också i Sandhamn.
Bild: Yle/ Risto Salovaara

Andra intressanta fåglar som man kan stöta på är hackspettar; spillkråkan och större hackspetten har säkerställda häckningar. Den vitryggiga hackspetten har en sannolik häckning i huvudstadsregionen.

– Så har vi en sannolik häckning med ett tranpar. Den har anpassat sig till fågelvikar, Finnoviken är för liten för tranorna men däremot förekommer de i Bredviken, berättar Palmgren.

Vad hände med Bubi?

För ett antal år sedan följde Helsingforsarna med berguven Bubi som höll till i Forum och i stadiontornet. Kort därefter rapporterades om andra uvar som höll till i det urbanaste av Helsingfors. En hördes till exempel ropa från kyrktornet i Berghäll.

– Uven finns nog ännu kvar i Helsingfors men har flyttat lite längre ut i periferin. Hanen som häckade i Forum dog på hösten och till sist försvann honan också, säger Jörgen Palmgren.

Berguv på stadion i Helsingfors.
Bildtext Minns ni berguven Bubi som häckade i centrum av Helsingfors?
Bild: Yle

Ett problem som berguvarna har haft är fågelinfluensan.

– De äter vitkindade gäss som bär på viruset och då drabbas också rovfåglarna. Havsörnen har faktiskt lite samma problem här. Men kaninbeståndet har igen förstärkts och vi får se, det är möjligt att våra rovfåglar gynnas av det, menar ornitolog Jörgen Palmgren.