Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pedersörepastor får inte jobba som präst – vägrade samarbeta med kvinnlig kyrkoherde

Uppdaterad 22.06.2022 16:29.
En präst sitter på en stol i en stor sal och pratar.
Bildtext Dennis Svenfelt har varit avstängd från sitt jobb som församlingspastor i Pedersöre församling sedan i höstas.
Bild: Yle

Församlingspastorn Dennis Svenfelt behåller själva prästämbetet, men kommer inte att kunna arbeta som präst. Det beslöt domkapitlet på sitt möte på onsdagsförmiddagen.

Efter att Mia Anderssén-Löf valdes till kyrkoherde i Pedersöre församling hösten 2021 valde församlingspastorn Dennis Svenfelt att säga upp sig eftersom han inte ville jobba med en kvinnlig präst.

Domkapitlet valde då att stänga av Svenfelt från prästämbetet i fyra månader. I februari förlängdes avstängningen med två månader.

På sitt möte den 22 juni tog domkapitlet ställning till om Svenfelt kan fortsätta som präst eller inte.

För egen del är jag mycket ledsen över att det gick så här, att Dennis valde en annan väg en den han gick in för då han prästvigdes.

Biskop Bo-Göran Åstrand

Kan inte längre arbeta som präst i en församling

Resultatet blev att Svenfelt behåller prästämbetet, men han kommer inte kunna ha ett förordnande i Borgå stift.

Stiftets biskop Bo-Göran Åstrand förklarar vad beslutet innebär i praktiken.

– Förra veckan hörde vi Dennis och han visade med all önskvärd tydlighet att han inte har ändrat hållning. Därför tog vi i dag beslutet att han inte längre kan få några förordningar från domkapitlet i Borgå stift. Det vill säga att han inte kan arbeta i en församling. Han behåller däremot prästämbetet.

Biskop Bo-Göran Åstrand
Bildtext Biskop Bo-Göran Åstrand säger att han är ledsen över att det gick som det gick men att beslutet var klart efter att Svenfelt tydligt visat att han inte ändrat åsikt.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

– För egen del är jag mycket ledsen över att det gick så här, att Dennis valde en annan väg än den han gick in för då han prästvigdes. Jag hade inte kunnat föreställa mig att vi skulle hamna i en sådan här situation, säger Åstrand.

Beslutet var inte enhälligt. Kyrkoherde Mats Lindgård gav motförslaget att avkraga Svenfelt. Förslaget understöddes endast av kyrkoherde Stina Lindgård.

– Att Dennis Svenfelt behåller prästämbetet betyder att han kan delta i enskilda förrättningar i församlingar om han så önskar, men han kan inte längre ha ett anställningsförhållande i en församling.

Domkapitlet meddelar också att Dennis Svenfelt kvarstår under biskopens och domkapitlets tillsyn.

– Det betyder att jag och domkapitlet kommer att fortsätta följa honom och vad han gör med sitt prästämbete.

Domkapitlet: de som vigs till präster ska kunna samarbeta med kvinnliga präster

Domkapitlet konstaterar i sitt beslut att alla som anhåller om att ordineras till prästämbetet ska kunna samarbeta med såväl kvinnor som män i ämbetet. Biskop Bo-Göran Åstrand ser det i första hand som en arbetsrelaterad fråga.

– Då man får ett förordnande i Borgå stift och möjlighet att arbeta i en församling har man ett ansvar att se till att alla på arbetsplatsen ska vara trygga och känna sig respekterade. Det Dennis Svenfelt gav uttryck för då han inte kunde samarbeta med en kvinna gjorde situationen ohållbar.

Kommer det här att bli ett prejudikat för andra präster?

– Den hållning Dennis Svenfelt valde fick praktiska konsekvenser och det är där bedömningen sker. Varje situation ska naturligtvis bedömas utifrån sina egna premisser, men det är klart att sådana här situationer inte kan uppstå utan påföljder.

Har du och domkapitlet haft kontakt med Dennis Svenfelt om beslutet?

– Jag har inte talat med honom personligen i dag men han var medveten om att beslutet skulle fattas i dag. Vi hörde honom förra veckan för att ha all information för att kunna fatta dagens beslut.

Svenfelt: det finns fler som tycker som jag

Dennis Svenfelt kommenterar beslutet skriftligt bland annat så här: "Hur jag i framtiden skall försörja mig är ännu oklart. Inom kort kommer jag anställas som sommarteolog av LFF (Laestadianernas Fridsföreningars Förbund r.f.) vilket jag ser framemot och är tacksam för." [...] "Det är viktigt att komma ihåg att det råkade bli jag som blev ansiktet utåt för denna inomkyrkliga konflikt. Det kunde ha varit många andra det kunde ha blivit. Domkapitlets beslut om mig har varit och är en signal om hur man i praktiken förhåller sig till alla medlemmar som fortfarande håller fast vid den apostoliska traditionens syn på ämbetet som vi kan läsa om i Bibeln."

"Som avslutning kan jag säga att de som hade hoppats att efter 30 år av kvinnliga präster inom EVL skulle ha tagit kål på de sista med apostolisk ämbetssyn så kommer de fortsätta vara besvikna i 30 år till och ytterligare 30 år till efter det. Kanske, Gud förbjude, kommer motståndet tystna inom EVL men utanför kommer vi leva kvar tills vår Herre kommer tillbaka."

Artikeln uppdaterades den 22 juni klockan 14.55 med kommentarer av biskop Bo-Göran Åstrand. Svenska Yle har sökt Dennis Svenfelt för en kommentar och lade till ett stycke ur hans längre svar kl 16:12

Mia Anderssén-Löf valdes i juni till ny stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå och kommer att lämna tjänsten som kyrkoherde i Pedersöre