Video: Så här gör du enkelt en vacker midsommarkrans med lupiner – bli fin och hjälp naturen på samma gång
Den främmande arten lupinen passar ypperligt i midsommarkransen. I år kan du på ett enkelt sätt binda dig en vacker krans och samtidigt hjälpa till så lupinen inte sprider sig ännu mera.
Att bära blomsterkrans är en stark midsommartradition i vårt västra grannland och en trend som växer sig allt starkare också i Finland.
Att binda en midsommarkrans behöver ändå inte vara svårt och i videon visar floristen Susan Brown i Sibbo hur du enkelt binder en krans med hjälp av bara två tillbehör.

Den här kransen består av bara lupiner, men du kan såklart använda andra blommor också.
Susan Brown tycker lupinen passar bra att använda i en krans.
– Det blev vackert och den var lätt att göra. Jag uppmanar alla att plocka lupiner så de inte tar över vår natur, säger hon.
Checklista om du gör en midsommarkrans
Många florister har lagt märke till den ökande efterfrågan på midsommarkransar. De senaste tre åren har blombutiken som Brown driver i Söderkulla fått många beställningar.
Bara i år binder hon och hennes kollegor ett tiotal kransar, främst till unga vuxna kvinnor som vill ta vackra midsommarbilder till sociala medier.
Browns blombutik ordnar kurser där allmänheten kan lära sig binda en midsommarkrans. Det gör också många andra i Östnyland.
Lupinen borde bort
Att använda just lupiner i midsommarkransen är en god miljögärning.
Lupinen hör inte hemma i den finländska naturen och hotar att konkurrera ut andra arter. Lupinen är numera förbjuden och på många håll jobbar organisationer och kommuner ihärdigt för att bli av med den.
I till exempel Borgå uppmanas allmänheten plocka blommande lupiner. På så sätt förhindrar man att blommorna fröar av sig efter att blomningstiden är över.
Borgå deltar också i kampanjen Solotalko. Den vill aktivera invånare i kampen att bekämpa främmande, invasiva arter så som lupin och jättebalsamin. Arbetet kan göras i den egna trädgården eller i en koloniträdgård.
Invånare får också bekämpa invasiva arter på nio utmärkta ställen på Borgå stads marker. Där har allmänheten rätt att gräva i jorden för att få upp rötterna. I vanliga fall behöver man markägarens tillstånd för att få gräva.
Att plocka vilda blommor i naturen hör till allemansrätten, såtillvida att blommorna inte är fridlysta.
Diskussion om artikeln