Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

TV4: Tallink Silja och Viking Line kör delvis på rysk olja

Från 2022
Risteilijä m/s Gabriella ankkuroituna Kotkan Kantasatamaan
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Både Tallink Silja och Viking Line kör sina fartyg åtminstone delvis på olja från Ryssland, enligt en kartläggning av svenska TV4.

Viking Line har enligt TV4 flera fartyg som drivs delvis på rysk olja och ett fartyg som gör det helt och hållet.

Ulf Hagström, teknisk direktör, säger i en intervju att Viking Line har ett bindande avtal som man kör vidare på och säger att det inte är aktuellt att bryta det. TV4 skriver att Viking Line efter intervjun kontaktat bränsleleverantören för kontraktsdiskussioner.

Tallink Silja tar enligt nyhetsinslaget olja till bränslet från Neste, som sagt att de ska fasa ut rysk olja inom juli månad.

Viking Line begär att rysk olja fasas ut

Viking Lines vd Jan Hanses säger till Ålands Radio att det inte stämmer att man inte diskuterat att fasa ut rysk olja.

Han säger att Viking Glory och Viking Grace bunkras med norsk LNG-gas, Viking XPRS bunkras i Estland och övriga fartyg bunkras med bränsle från Neste eller Helsingfors energis beredskapslager.

Han säger att man vet att det i bunkringen av XPRS förekommer rysk olja från en estnisk leverantör.

– Gällande de leveranserna strävar vi till och begär att de ska frångå rysk olja. Är det på det viset att de inte lyckas får vi gå vidare för att sluta ta leverans från dem, säger Jan Hanses.

Hanses säger att Viking Line är beroende av leverantörerna, som enligt honom arbetar på att minska andelen rysk olja i sina leveranser, men att en sådan process tar tid. Han säger att man inte kan ge en tidpunkt på när den ryska oljan fasas ut hos leverantörerna, men litar på att Neste fasar ut rysk olja snarast möjligt.