Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Fjärde finalen kan bli avgörande för vem som vinner Stanley Cup – kvitterar Tampa, eller är Colorado tillbaka i förarsätet?

Uppdaterad 22.06.2022 23:10.
NHL, final 4: Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Inkommande natt kan Stanley Cup i princip avgöras. Lyckas Tampa ta sin andra seger i följd och kvittera serien blir de regerande mästarnas momentum svårt att rubba. Om Colorado vinner får man tre matchbollar.

Tampa Bay Lightning – Colorado Avalanche, final 4

  • Klockan 3.05, TV2 och Arenan

  • Kommentator: Anders Nordenswan

4–3, 7–0, 6–2: är det dags för en ny utskåpning eller blir det en målmässigt jämn match för omväxlingens skull? Fjärde finalen mellan Lightning och Avalanche är en oviss historia – hurdana kaniner hoppar fram ur hatten den här gången?

Så mycket står på spel i matchen – som kan bli ett vägskäl – att grundförväntningen är en kamp där ingetdera laget rymmer iväg. Nu då gängen blivit ordentligt bekanta med varandra och båda har upplevt vad som ska undvikas till varje pris så ska det väl bli ett jämnt stångande?

Det är nämligen två oerhört bra lag som möts, antagligen ligans två bästa. Känns helt galet om det inte så småningom leder till matcher där båda lagen vet exakt vad motståndaren bjuder på – och har svar att ge på allt. Så att det blir marginalerna och detaljerna som avgör.

Laget som vinner match fyra blir svårt att stoppa. Om Colorado tar en 3–1-ledning, får man matchboll i Mile High City. Och om Tampa kvitterar serien – ja, det självförtroendet blir svårt att knäcka.

Ska Rantanen näta, har Lehkonen kunnat äta?

Finlands just nu bästa ishockeyspelare (härmed är utmärkelsen officiell), Mikko Rantanen, har stått för sju assister i tre finaler. Och det är minsann inga skräppassningar, utan briljanta framspelningar. Eller giftiga skott som gett saftiga returer.

Men inte ett enda mål har det blivit för ”The Moose” i finalerna. Och om Colorado ska bli mästare, så behöver nog storskytten hitta nätet.

Artturi Lehkonen i sin tur har dragits med en besvärlig matförgiftning. Alla som spenderat tid liggande på badrumsgolvet efter att ha drabbats av magåkommor kan uppskatta att han lyckades spela både match två och tre. Att bli tacklad kan inte ha varit speciellt roligt.

Artturi Lehkonen på knä på isen.
Bildtext Artturi Lehkonens mage har bråkat under finalspelet.
Bild: Isaiah J. Downing-USA TODAY Spor

Lehkonen har dragit på sig en massa minusmål i finalserien, men det berättar inte sanningen om hans spel. Till och med magen upp och ner vann han sina flesta närkamper. Man kan ändå lita på att Artturi kommer att vara taggad till tusen när energiförråden är fulla.

Blir intressant att se om coach Bednar håller samma kedjor som han satt samman i slutet av förra matchen. Det vill säga Rantanen i paradkedjan med Gabriel Landeskog och Nathan MacKinnon och Lehkonen i tvåan med Valeri Nitjusjkin och JT Compher.

Nazem Kadri är nyckeln. Om andracentern är klar för spel, efter skadeuppehållet, blir det antagligen comeback för trion Lehkonen–Kadri–Rantanen.

Håll ögonen på MacKinnon och Tampas fyra

Att Mikko Rantanen inte gjort mål höjer på ögonbrynen. Men att Nathan MacKinnon fortfarande har en rund nolla i finalseriens målprotokoll höjer blodtrycket. På MacKinnon och hela Colorado-lägret.

Franchise-spelaren MacKinnon är inte den där avslappnade killen som anser att det är helt samma vem som avgör så länge laget vinner. Visst vill han främst se Avalanche vinna – men om han inte själv har en stor andel i segrarna, är nog inte allt frid och fröjd i det egna psyket.

Räkna med ett enmanssnöskred varje gång nummer 29 hoppar in i rinken. Han måste få pucken i mål – annars börjar viljan motarbeta lagspelet.

Darren Helm och Corey Perry i närkamp.
Bildtext Corey Perry vet hur man irriterar motståndaren.
Bild: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

I Tampa har fjärde kedjan med Pat Maroon, Pierre-Edouard Bellemare och Corey Perry mer och mer börjat se ut som en riktig mardröm för Colorado. Fysiskt närmast omöjlig att handskas med, grymt bra på att agitera – och sensationellt målfarlig.

Vinner Tampa i natt ska ingen bli överraskad om det är Perry eller Maroon som avgör.

Så här går det

Tippar på en- eller tvåmålsseger – och att det är Colorado som tar den. Avalanche ska ha farten och skärpan att ta övertaget.

I annat fall har man gått i Tampas fällor och käkat giftet som Lightning smusslat in på menyn (ingen känga åt Lehkonen här).

Diskussion om artikeln