Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tio år efter FN-steels konkurs har Kimitoön gått vidare: "Näringslivet mår bättre än på länge och nu står vi på fler ben än ett"

Uppdaterad 23.06.2022 10:28.
Dalsbruks fabriksområde.
Bildtext Idag sjuder valsverkets gamla hallar av ny annan sorts verksamhet.
Bild: Amanda Vikman/YLE

Efter många tuffa år har Kimitoöns kommun lyckats skapa en framtid för de stora gamla fabrikshallarna, som nu fylls av annan verksamhet än den som gick i graven för tio år sedan.

– Konkursförvaltningens krav på att hitta en köpare till hela området var nära att stjälpa hela projektet men visade sig också bli nyckeln till problemet, säger styrelseordförande Göran Eriksson vid Dalsbruks Fabrik, som idag förvaltar en stor del av hallarna på området.

Göran Eriksson står i en gammal fabrikshall
Bildtext Göran Eriksson har varit med och förhandlat om hallarnas fortsatta framtid.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Enligt Eriksson kunde de gamla hyresgästerna då köpa ut sina andelar och få en tryggare bas att stå på samtidigt som man fortsatte sin verksamhet.

– Vi tog hand om det största området som bestod av det tidigare valsverket och hamnen och Dalsbruks Fabrik grundades då 2017, säger Eriksson.

Hamnen har möjliggjort en framtid

Den gamla hamnen som hade använts för att frakta ut stål i Europa blev avgörande för områdets fortsatta framtid.

– Det var en grupp lokala aktörer som tog ansvar för att hitta nya ändamål för de här hallarna i någon mån, men utan hamnen hade det nog varit mycket svår att etablera någon ny verksamhet på området, säger Mårten Nurmio, som är verkställande direktör för Dalsbruks Fabrik.

Mårten Nurmio står framför sin havreåker.
Bildtext Mårten Nurmio anser att hamnen i Dalsbruk varit en stor fördel med tanke på fortsatt verksamhet på orten.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Enligt Nurmio finns det idag femton hyresgäster i hallarna som man lyckats knyta kontrakt med under de senaste åren.

– De klart största aktörerna är spannmålsföretagen. De tre största köparna är alla verksamma på orten och använder hallarna för att förvara havre, som är något man valt att frakta härifrån med fartyg, säger Nurmio.

Enligt Nurmio finns det plats för fler aktörer och de förhandlar hela tiden med olika intressenter.

Kimitoöns kommun har kavlat upp ärmarna

Trots en del tuffa år direkt efter konkursen har Kimitoöns kommun kavlat upp ärmarna och jobbat hårt med att skapa en ny vardag för ortsborna i Dalsbruk.

Då FN-steel gick i konkurs var det naturligtvis en chock för många. Samtidigt gick en era av stål- och valsverkshistoria i graven.

Ett fraktfartyg står i en hamn, flera lastbilar köar utanför fartyget.
Bildtext Havretransporterna via hamnen i Dalsbruk har möjliggjort en framtid för de gamla fabrikshallarna.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Göran Eriksson betonar att den stora strukturomvandlingen av fabriken inleddes redan på 1980-talet då man hade drygt 1000 anställda.

– Då konkursen kom förlorade 200 jobbet och det påverkade också en del underleverantörer på orten. Visst var det förstås en stor smäll för det lilla brukssamhället, säger Eriksson.

Men lokalsamhället har visat styrka, säger Mårten Nurmio. Man har lyckats med att omstrukturera det som var uppbyggt kring den stora arbetsgivaren och skapat något nytt.

Två båtar i en glittrig gästhamn.
Bildtext Gästhamnen i Dalsbruk satsar mycket till ortsbornas och kommunens stora glädje.
Bild: Amanda Vikman/Yle

– Idag satsar man mycket på turismen. Båtklustret med allt vad det innebär har tagit en större roll, säger Nurmio.

Kommunens näringsliv mår bättre än på länge

Då konkursen var ett faktum för tio år sedan betydde det samtidigt en stor kris för den kommunala ekonomin.

Över 200 personer fick samtidigt sparken och kommunen fick ganska snabbt statliga strukturomvandlingspengar.

– Det här skedde långt före min tid på posten och var naturligtvis en stor smäll för kommunen och dess näringsliv, säger näringslivschef Erik Lund vid Kimitoöns kommun. Men nu vet man bättre än att vänta på en stor ny arbetsgivare och har lyckats omstrukturera kommunens näringsliv.

Några personer står på en klippa och ser över havet.
Bildtext Turismen har slagit nya rekord de senaste åren och det här har inneburit en klar fördel för Kimitoöns kommun som har många aktiva turismföretagare.
Bild: Yle/Nora Engström

Enligt Lund mår kommunens näringsliv bättre än på länge eftersom de två senaste åren har betytt ett stort uppsving på turismfronten.

– Det här har gynnat våra mikro- och småföretagare på ön som lyckats skapa mervärde för turismen, säger Lund. Distansarbetet har också genomgått något av en renässans vilket har skapat fördelar för oss.

Lund ser det bara som något positivt att kommunens näringsliv består av flera olika ben som man kan stå på och inte bara en stor arbetsgivare som kommunen påverkas stort av.

Kommunen sjuder av positiv puls

Ortsborna säger till Yle Åboland att tiden efter konkursen var tung och många flyttade bort.

– Nu har vi nog tagit oss upp ur träsket vi låg i, säger Eva Sjösten som jobbar intill Dalsbruks torg. I hallarna finns det ny verksamhet och Dalsbruk har lyckats utveckla många saker efter konkursen och idag känns det mycket bättre.

Kvinna i souvenirbutik i Kimitiöns kommun.
Bildtext Eva Sjösten tycker att stämningen blivit klart bättre i Dalsbruk och nu utvecklas det på många fronter.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Hans Harberg är numera pensionerad men har jobbat på ortens valsverk.

– Nog ser läget någorlunda ut men många av dem med mekanisk utbildning flyttade förstås bort och så har ungdomen försvunnit, säger Harberg. Men Dalsbruk är numera en sommarort som har en aktiv gästhamn som erbjuder olika sorters service och det är väl bra det också.

Äldre gubbe i beige rock och blå keps.
Bildtext Hans Harberg saknar ungdomarna som flyttat bort men ser mycket potential i gästhamnen och verksamheten kring den.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Närvårdarutbildningen blev en räddning

Konkursen gav också kommunen strukturomvandlingspengar som exempelvis användes för att utbilda närvårdare eftersom bristen på kunnig vårdpersonal redan då var stor.

– Jag valde att gå kursen och utbildade mig vidare och jobbar idag som närvårdare, säger Andreas Nyman. Min pappa jobbade på valsverket och de ekonomiska följderna för vår familj blev stora så jag tog chansen.

Ung knubbig kille med glasögon iförd en grå t-shirt.
Bildtext Andreas Nyman trivs i Dalsbruk men medger att det kan bli lite ensamt på byn om vintrarna.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Enligt Nyman har stämningen i Dalsbruk förbättrats markant på senare år och en stor orsak är gästhamnen.

– Gästhamnen utvecklas hela tiden och ger framtidstro till oss som bor här, säger Nyman. Sommartid så är här dessutom mycket turister men vintertid är man nog ganska ensam på byn.

Men Nyman har inga planer på att flytta bort utan ser positivt på framtiden.

– Mer folk får det nog gärna flytta hit. Det är bra att kommunen jobbar på det och får hit mer inflyttning, säger Nyman.

Tio år efter FN-Steels konkurs sjuder valsverkets gamla hallar av ny verksamhet - Spela upp på Arenan
Sedan FN Steels konkurs har Dalsbruk förändrats och blivit mera en sommarort med en aktiv gästhamn - Spela upp på Arenan