Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pandemiåren gav många idéer som är här för att stanna – Fiskars glädjer sig åt en sommar utan restriktioner

Ung man i hatt och väst framför en gul stenbyggnad
Bildtext Odin Grönroos framför museets huvudbyggnad. Museets personal bär tidsenlig klädsel under arbetstid.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Fiskars återgår i år till en normal sommar efter två år av kreativa lösningar för att hålla verksamheten igång. Lösningarna är ändå ingalunda begränsade till att användas endast under pandemier.

Fiskars museum har kunnat stoltsera med ett högt antal besökare under pandemin. År 2020 var besökarna fler än på över tio år. Liksom på många andra ställen har de utländska besökarna fallit bort under pandemiåren, men de har redan börjat hitta tillbaka.

Rum med inredning från ca 1900-talets början.
Bildtext En typisk bruksarbetarbostad.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Museets utställningar handlar inte enbart om den industriella verksamheten som funnits i Fiskars. På museet lyfts också brukets vardagsliv fram. Vissa av utställningarna visar hur människor ur olika samhällsklasser bodde under olika tidsperioder. Andra utställningar visar vad som producerats i Fiskars, allt från jordbruksmaskiner och järn till moderna plastföremål och diverse redskap.

Det är en väldigt trevlig erfarenhet att få gå omkring i Fiskars tillika man lär sig historien om byggnaderna man ser

― Odin Grönroos

Odin Grönroos som också är delaktig i skötseln av museets ankor är egentligen guide. I hans arbetsuppgifter ingår också att sköta museibutiken och gården.

Museets guider sköter också om turer i bruket från onsdagar till söndagar. Odin Grönroos rekommenderar särskilt de guidade turer som görs i själva bruket.

– Det är en väldigt trevlig erfarenhet att få gå omkring i Fiskars tillika man lär sig historien om byggnaderna man ser, säger han.

Sommar utan begränsningar

Sommarsäsongen i Fiskars är redan i full gång och förväntningarna är höga när restriktionerna äntligen hävts. Under pandemin då folk valde att semestra i hemlandet hittade många till Fiskars. Elisabeth Blomqvist som är marknadsföringsspecialist i Fiskars hoppas att den publicitet Fiskars fick under pandemin ska avspegla sig i årets besökarantal.

Elisabeth Blomqvist som är marknadsföringsspecialist i Fiskars.
Bildtext Elisabeth Blomqvist, marknadsföringsspecialist, hoppas folk fortsätter hitta till Fiskars.
Bild: Patric Ring / Yle

År 2020 besökte uppskattningsvis cirka 200 000 personer orten, jämfört med 230 000 året innan. Under pandemin föll förvisso grupper och företagskunder till stor del bort, men de har redan börjat hitta tillbaka i år. Elisabeth Blomqvist säger att en av målsättningarna är att även försöka locka fler besökare under lågsäsongen.

Restriktioner gav nya idéer

Särskilt under sommaren 2020 var antalet besökare högt, till och med högre än under föregående sommar. Vissa företag kunde uppvisa de bästa försäljningssiffror någonsin, däribland Ägräs Distillery.

Trots det höga antalet besökare var det ändå många evenemang som ställdes in och många näringsidkare var tvungna att begränsa sin verksamhet. Vissa av lösningarna som användes under pandemin visade sig fungera väldigt bra och kommer således att fortsätta användas.

Fiskarsin Kellotorni Fiskarsintiellä.
Bildtext Fiskars huvudgata kantas av butiker med inhemska designföremål.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Många evenemang kommer också i fortsättningen att hållas utomhus istället för att flytta tillbaka inomhus. Även take away har visat sig vara här för att stanna. Också ett större fokus på nätbutiker och nya former av guidade turer har visat sig vara uppskattade tillvägagångssätt i restriktionernas djungel.

Antikdagarna är tillbaka

Några nya verksamheter har också slagit upp sina dörrar i år, medan andra har förnyat sig. Restaurang Kopparsmedjan har renoverats och bytt ägare. Ett antal nya butiker har också öppnat i Kasernen och i Torglidret samt en pizzeria i Samlingslokalen.

I den gamla knivfabriken har Fiskars Bryggeri, Ägräs Distillery och Noita Winery slagit sig samman. I knivfabriken byggs det också ett besökscenter där det bjuds på rundturer och dryckesprovningar. Utöver det finns det i byggnaden också bar, butik och evenemangslokaler.

Fiskars Antikdagar återvänder i sommar efter en paus på två år. Antikdagarna har tidigare varit det evenemang som lockat mest besökare.
Även Fiskars Village Art & Design Biennale ordnas för andra gången denna sommar efter en paus sedan 2019. Evenemanget är en samling olika utställningar som pågår hela sommaren.

För de som vill lyssna på livemusik ordnas det klubb varje fredag på Café Bar Pesulas uteservering. I augusti ordnas dessutom Fiskars Summer Festival som är mer inriktad på klassisk musik.

Diskussion om artikeln