Ingåbon Kjell Weckström susade genom Norge på cykel: “Viktigast att vi kommer i mål som ett lag”
Sträckan från Trondheim till Oslo är världens längsta motionslopp på cykel. Kjell Weckström från Ingå cyklade loppet i år.
560 kilometer och 3 627 höjdmeter utgör cykelloppet Den Store Styrkeprøven. Loppet går från Trondheim till Oslo och cyklas i ett sträck. För Ingåbon Kjell Weckström tog sträckan 17 timmar och tio minuter då han tillsammans med tolv andra cyklister från föreningen Finska Kompaniet tacklade loppet i juni i år.
Och bara några dagar senare är han tillbaka i cykelsadeln, men denna gång åker Weckström längs landsvägarna i Ingå. Före intervjun har han varit på en timmes cykeltur.
Kjell Weckström är en rutinerad cyklist och mäter inte sin återhämtning digitalt utan känner efter hur det känns i kroppen. Efter ett stort lopp brukar det ta en vecka innan han återhämtat sig.
– Jag mår överraskande bra, berättar Weckström om sitt mående efter den enorma prestationen.
Viktigt med ett stöttande lag
Cykelloppet genom Norge gick förhållandevis bra med tanke på väderförhållandet. Loppets fyra första timmar bestod av regn och motvind, men sedan sprack molntäcket upp, berättar Kjell Weckström.
Cykelföreningen Finska Kompaniet har över hundra cyklister, varav tolv tolv åkte till Norge i juni och för Weckström är det viktigt med ett stöttande lag som har bra attityd.
Sammanlagt pausade gruppen i drygt 2,5 timme under cykelloppet och under pauserna drack de mycket och åt energirik mat i form av wraps, smörgåsar, bars och geler. Under själva loppet fanns inte heller någon service så maten och vattnet hade laget med sig på cyklarna.
– Man hejar på varandra och om man berättar något skämt ibland så går tiden lite fortare, säger Weckström om atmosfären mellan lagmedlemmarna under cyklingen.
Resan till och från hemlandet
Att resa med cykel är inte alltid lätt. För att laget skulle komma fram till Trondheim i Norge, reste de först till Stockholm med färja. Bilresan från Stockholm till Trondheim tar drygt tio timmar och laget avverkade den här etappen med en egen buss.
Under tiden laget cyklade uppför och nerför i motvind och sol, körde bussen ner till Oslo och väntade på dem där. Weckström gillade resorna till och från Norge.
– Men man kan säga att hemresan alltid är roligare, säger Weckström skrattande då han blir frågad om roliga anekdoter från resan.
Inte första gången
Det är inte första gången Kjell Weckström cyklar Den Store Styrkeprøven – eller lopp överhuvudtaget.
– Jag har cyklat det här loppet två gånger förut och jag har också cyklat Vätternrundan nio gånger, berättar han.
Vätternrundan är ett svenskt cykellopp på 315 kilometer. Då Weckström cyklar Vätternrundan med Finska Kompaniet, har de en två minuters service två gånger under loppet. Under Vätternrundan försöker laget få en så bra totaltid som möjligt. 2019 körde Finska Kompaniet Vätternrundan på tiden 7.02, som är den snabbaste tiden ett finländskt lag cyklat i loppet.
– Här var det bara viktigast att vi kommer i mål som ett lag och har kul, säger Weckström om det norska loppet.

Extrem idrottsprestation
Det är väldigt ansträngande för en människa att utföra en så extrem idrottsprestation som Weckström har gjort. Under loppet var Weckströms medelpuls 126. Han pausade endast korta stunder och hade en medelhastighet på 32,7 km/h, men utmaningen är något Weckström gillar.
– Det är roligt att testa sina gränser, vad man klarar av. När man tränar mycket vill man se att man klarar det.
Kjell Weckström kan tänka sig att cykla loppet igen, men ser också fram emot nya cykellopp och utmaningar. Han drömmer om det 430 kilometer långa Jotunheimen Rundt som också ordnas av tävlingsarrangören Styrkeprøven och det drygt 300 kilometer långa danska cykelloppet Sjælland Rundt.
Cykling i Västnyland
Det bästa med cyklingen för Weckström är att få vara utomhus och att koppla bort alla tankar som inte behövs då han susar genom skog och mark.
– När man cyklar tänker man bara på cyklandet.
Weckström vill också poängtera att man inte behöver lämna Västnyland för att hitta fina och trygga cykelrutter både för nybörjare och erfarna cyklister.
– Vi har jättefina vägar här till Fagervik, Barösund och Snappertuna. Täktervägen är nyasfalterad och Fagerviksvägen är kanske finast av alla. Lite backigt, men det är lugnt och fint.