Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå sportfiskare sköter om 150 år gammal lotsstuga på Äggskär: "Där ute finns inga titlar, där är vi alla sportfiskare"

Lotsstugan på Äggskär är en lång och smal byggnad. Husets södra gavel.
Bildtext Lotsstugan på Äggskär är från 1878 och består av en äldre och en nyare del.
Bild: Hanna Othman / Yle

Borgå sportfiskare är en förening med långa anor, en förening som aspiranterna ibland köade till i flera år för att få bli medlemmar.

Borgå sportfiskare har funnits sedan 1936, och då den registrerades 1958 skrevs det ner att föreningens uppgift var att värna om och förbättra kunskaperna om fiske som hobby samt sköta om fiskevatten. Det skulle också anskaffas fiskevatten och ordnas tävlingar för medlemmarna.

Finn Andersson är kassör för Borgå sportfiskare. Han ansökte om medlemskap ungefär 1985 och fick vänta på en plats ända fram till 1990.

– På den tiden var det väldigt viktigt att du hade lov av ägaren till fiskevattnen för att fiska, och de flesta vattenområden här omkring var privatägda. Och när jag blev medlem kom jag åt att fiska där inne i Pellinge, säger Andersson.

Finn Andersson tittar in i kameran.
Bildtext Finn Andersson har varit med i Borgå sportfiskare sedan 1990. Då hade han väntat nästan fem år på en plats.
Bild: Hanna Othman / Yle

Han berättar att sportfiskarnas båtar hade föreningens flagga för att visa att de hade lov att fiska på området. Den nya fiskelagen har gjort det lättare för vem som helst att köpa fisketillstånd.

Finn Andersson säger att föreningens uppdrag i hög grad är det samma sedan de första tiderna.

– Det gäller fortfarande att utbilda och plantera ut fiskyngel. För något år sedan satte vi ut 10 000 gäddyngel.

Borgå sportfiskare har som bäst lite på 90 medlemmar. Andersson säger att det är enklare att komma med nuförtiden, men det kräver att två medlemmar rekommenderar dig och att du ska ha en kontakt till Borgå.

– Våra medlemmar är allt från gatusopare till kockar och så finns det nog direktörer och andra med också. Men då vi är där ute finns det inga titlar, då är vi alla sportfiskare.

Finn Andersson håller i en karta som visar Borgå Sportfiskares fiskevatten.
Bildtext På kartan kan man se Borgå sportfiskares fiskevatten som gav dem rätt att fiska runt Finnholmarna utanför Pellinge.
Bild: Hanna Othman / Yle

Sportfiskarna fick köpa den gamla lotsstugan på Äggskär 1961 av föreningen Finlands sportfiskare.

När man närmar sig Äggskär med båt från väster skymtar man det röda huset. Det är ett långsmalt rött hus med vita fönsterkarmar och knutar. Taket är svart med två stora pipor och ett utsiktstorn.

Medlemmarna får använda den fritt och den används ofta som bas, där kan de övernatta och därifrån kan medlemmarna åka ut och fiska.

En tid stod den mera tom och användes inte så ofta, men under de senaste åren har föreningen renoverat den flitigt.

– Vi har precis renoverat den gamla kakelugnen, pönttöuuni heter det på finska. När du eldar i den så är stugan varm i tre dagar och det uppskattar man på hösten, säger Andersson.

Lotsstugan på Äggskär är röd med vita knutar och fönsterbräder.
Bildtext Taket har förnyats för tio år sedan och solpanelerna är nya.
Bild: Hanna Othman / Yle

Stugan byggdes på 1870-talet men är fortfarande i gott skick tack vare understöd som föreningen fått från Museiverket och olika stiftelser för att piffa upp den.

Taket fixade föreningen 2012 och solpanelerna sattes dit för något år sedan. I den äldre delen av stugan finns våningssängar som precis försetts med nya madrasser och täcken.

– Till följande funderar vi på att byta fönstren. Fast vi förnyar saker så försöker vi hålla stämningen och stilen som den var på 1950-talet.

Från utsiktstornet är utsikten bra, men ännu trevligare är det med alla små hälsningar som fiskare längs med åren har ristat in i väggarna.

Bryggan på Söderholmen i ögruppen Äggskär, flera båtar ligger och guppar intill.
Bildtext Den äldre delen av bryggan på Söderholmen ägs av Borgå sportfiskare och den yttre, nyare av Borgå stad.
Bild: Hanna Othman / Yle

Förutom lotsstugan på Äggskär äger sportfiskarna också en stuga i Sondby och 250 hektar fiskevatten utanför Finnholmarna, också kallade Herrskärsvatten.

– Där har jag fiskat massor när jag ännu var aktivare. Där finns gäddor, öringar och abborrar. Nu när jag närmar mig 70 blir det inte av så ofta.

Finns Andersson säger ändå att han aldrig lyckats dra upp årets största fisk, men då man tittar på listan över namn från gamla tider så finns många bekanta Borgånamn på listan.

– Föreningen har gett mig goda kamrater, frisk luft och natur då man tar sig ut och fiska. Och det är det en speciell känsla i kroppen då man känner att nu är det något större på ändan av spöet, säger Andersson.

En lista på vem som fångat den största fisken under året och vad den vägde.
Bildtext En lista över de största fångsterna åren 1940-1982 och vem som fångat den.
Bild: Hanna Othman / Yle

Diskussion om artikeln