Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stora skrällen i JVM-truppen: Joel Blomqvist fick höra att han prioriterat NHL över landslaget – förbundskapten Antti Pennanen motiverar petningen för Yle Sporten: "Visste att det skulle bli snack"

Från 2022
Uppdaterad 22.06.2022 21:35.
Närbild på Joel Blomqvist.
Bildtext Joel Blomqvist ser ut att ha gjort sitt sista mästerskap på juniorsidan.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Glödhet i ligaslutspelet på våren och med i de senaste två JVM-trupperna. Men när det ska spelas junior-VM i augusti platsar inte Joel Blomqvist. Det finns också andra orsaker än bara sportsliga, förklarar tränaren Antti Pennanen för Yle Sporten.

Junior-VM i ishockey flyttades efter vinterns coronakaos till augusti och turneringen ordnas i Edmonton 9-20.8.

Finland börjar förbereda sig för VM med läger i Vierumäki i juli. Dit samlas förutom den uttagna landslagstruppen även en utmanartrupp, och de valda spelarna presenterades på onsdagen.

För den sistnämnda truppen är Joel Blomqvist för gammal, men i den ordinarie JVM-truppen förväntades målvakten vara given. Detta efter att han varit med Juniorlejonen i de två senaste mästerskapen, och gjort en stark vår i ligan för Kärpät.

Men i den presenterade truppen fanns ingen Blomqvist. 20-åringen var petad till förmån för Leevi Meriläinen, Rasmus Korhonen och Juha Jatkola.

– Visst blev jag överraskad. Jag har haft det här som ett mål och sett fram emot VM i augusti, säger Blomqvist till Yle Sporten.

Trupperna

Har inte något förhinder för spel

Blomqvist genomför just nu sin värnplikt i försvarsmaktens idrottsskola i Sandhamn. Men tjänstgöringen hade inte varit ett hinder för samlingen i juli eller mästerskapet i augusti.

Något annat fanns inte heller i vägen för spel, intygar Nykarlebysonen.

– Jag märkte att jag inte var med, och jag fick ju ingen inbjudan. Försvarsmakten har nog inte varit i vägen, jag är bara inte uttagen.

– Man kan aldrig vara säker på att komma med, men nog väntade jag ju mig lite att vara med.

Joel Blomqvist räddar puck.
Bildtext Joel Blomqvist spelade sig till Kärpäts förstaval i kvartsfinalserien mot Ilves.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Någon kontakt med lagledningen hade Blomqvist inte inför trupputtagningen.

– Det har bara varit tyst. Man har i princip väntat på att höra något om en inbjudan, men det kom aldrig någon sådan.

Sportsliga och icke-sportsliga orsaker

När Yle Sporten når U20-chefstränaren Antti Pennanen har han ännu inte haft kontakt med Blomqvist – men skulle gärna vilja ha det. Men han har också motiveringar till sitt beslut:

– Han är en ytterst begåvad målvakt, det är klart att vi vet det. Men det finns också andra orsaker än sportsliga, inleder Pennanen.

– Vi upplevde att Meriläinen och Jatkola varit väldigt duktiga under våra samlingar, och de utgör säkert vår huvudduo.

Det var den sportsliga orsaken. Så finns det också något annat som tränaren vill lyfta upp:

– Min känsla har varit att Blomqvist har en stark vilja att satsa på NHL-karriären. Det har varit framme på våren och jag har nåtts av samma uppgifter nu på sommaren om att det är NHL-drömmen som gäller, men mer än det vill jag inte kommentera.

Tränaren tog kontakt efter Yle Sportens samtal

Efter samtalet med Yle Sporten väljer Pennanen ringa upp Blomqvist direkt, för att ge honom de ovannämnda orsakerna.

– Jag visste att det skulle bli snack om det här valet, medger tränaren.

Då Kärpät hade blivit utslagna ur slutspelet stack Blomqvist över Atlanten för att bekanta sig med nordamerikansk hockey. Där spelade målvakten en match i AHL med Wilkes-Barre/Scranton Penguins, farmarlag till Pittsburgh Penguins dit han är draftad, samtidigt som Juniorlejonen deltog i en fyrlagsturnering i Tjeckien.

Antti Pennanen håller taktikpalaver.
Bildtext Antti Pennanen gör sitt sista mästerskap med Juniorlejonen.
Bild: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund

Så här resonerar Kärpätkeepern efter att han fått höra att han prioriterar NHL över landslaget:

– Jag har ju förstås NHL-drömmar – men det tror jag att alla andra i landslaget också har. Jag förstår inte riktigt det här.

Att NHL skulle vara i vägen för landslagsspel inom närmaste framtiden stämmer inte heller.

– De är ju inte säkert om jag ska på NHL-läger eller inte, suckar Blomqvist, som är inställd på att vakta Kärpäts mål i vinter.

– Allt är öppet för mig.

Surt besked

JVM-spel är allt annat än sannolikt då namnet saknas i lägertruppen.

– Klart att det under sommaren kan ske skador och allt möjligt annat. Men just nu ser det ut som att Meriläinen och Jatkola utgör vår tandem, slår Pennanen fast.

– Man ska minnas att de varit utmärkta då vi spelat, Meriläinen var turneringens bästa målvakt i Plymouth i fjol. Och i november var Jatkola bäst av alla då vi spelade i Sverige. Nu i Tjeckien var Jatkola bäst i turneringen.

– Visst är det sportsliga också avgörande. De här två har varit snäppet före Blomqvist när vi haft samlingar, räknar Pennanen upp.

För Blomqvist ser det här ut att innebära ett snöpligt slut på juniorkarriären, då han härefter kommer att räknas som senior. I hans två tidigare junior-VM fick han aldrig chansen.

– Båda mästerskapen var fina upplevelser, men som sagt fick jag inte spela vilket var tråkigt, man vill ju förstås göra det. Jag har inte riktigt fått chansen, vilket är surt, erkänner målvakten.

– Det ger en extra gnista att träna mera och försöka bli bättre, det är självklart.

Diskussion om artikeln