Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Vi önskar allmänt bondförnuft och sjövett" – myndigheterna intensifierar övervakningen av sjötrafik under midsommar

Uppdaterad 23.06.2022 16:03.
en man och en kvinna i en motorbåt på havet
Bildtext Det förutspås bli en varm midsommarhelg, vilket oftast innebär högre risk för olyckor till sjöss. Sjöbevakningen uppmanar alla att tänka på säkerheten.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Myndigheterna förbereder sig för en midsommar utan coronarestriktioner och med ovanligt varmt väder. De här omständigheterna kan innebära mera jobb.

Polisen i Österbotten övervakar trafiken och den allmänna ordningen på land och till havs, både i tätorten och på landsbygden. Sjöbevakningen intensifierar övervakningen på sjön under midsommarhelgen.

Mathias Snickars från Vallgrund sjöbevakningsstation säger att finare väder oftast leder till att det händer mer.

– Det vanliga är bogseringar, men det kan också handla om olyckor eller bråk som händer ute vid stugorna, säger Snickars.

Dessutom finns det inte längre några coronarestriktioner att förhålla sig till. Nu kan folk träffas obegränsat, vilket ökar risken för att det blir en livligare midsommar än de senaste två åren, menar Snickars.

Man i uniform står på en brygga.
Bildtext Bra väder brukar innebära mer att göra, berättar sjöbevakaren Mathias Snickars.
Bild: Anna Ruda / Yle

Så är du säker på sjön

Också hos polisen förbereder man sig för midsommarfirandet.

– Vi önskar oss allmänt bondförnuft och sjövett, säger äldre konstapel Erika Lervik från Österbottens polisinrättning.

Lervik och Snickars påminner båda om flytvästen, det ska finnas en åt alla ombord. Det gäller också att säkerställa att det finns tillräckligt med bränsle och en fungerande brandsläckare i båten.

För att vara säker ute till sjöss lönar det sig att kolla väderrapporten och planera sin rutt. Det är också bra om någon på land känner till vart du åker och när du planerar på att komma tillbaka.

Det är bra att se till att mobilen har batteri och att den hålls torr också om du hamnar i vattnet. Det är också bra att ladda ner appen 112 Suomi, eftersom din position förmedlas direkt till myndigheterna när du ringer nödnumret via appen.

Hand håller fram telefon med 112 appen
Bildtext Med 112-appen förmedlas din position direkt till myndigheterna när du ringer nödnumret.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Kan bli lugnt på land

Det väntas bli full rulle för sjöbevakarna men polisen på land kan ha det ganska lugnt. Det här året ordnas inga stora festivaler eller andra evenemang på midsommaren i Österbotten.

Enligt polisen väntas trafiken på de österbottniska vägarna löpa normalt och det finns ingen större risk för rusningstrafik.

Däremot påminner polisen om att också en liten mängd alkohol i blodet försämrar körförmågan och ökar olycksrisken. Det gäller alla motordrivna fordonsförare, inte bara de som rör sig med bil. Polisen hälsar att det också förbjudet att köra olika två- och fyrhjulingar i berusat tillstånd.

– Från land hjälper vi såklart till ute till sjöss om det behövs, till exempel om drunkningsolyckor inträffar, säger Lervik.