Ukrainas kandidatstatus i medvind när EU-ledarna samlas för beslut – men på Balkan gryr en oro om den egna EU-framtiden
Det behövs ett enhälligt beslut då EU-ledarna i dag ska ta ställning till Ukrainas medlemskapsansökan. Allt tyder också på att man kommer att ge landet den kandidatstatus som kommissionen har föreslagit.
– Ukraina hör till den europeiska familjen, sa den tyske förbundskanslern Olaf Scholz i Bundestag i går på onsdagen och lovade att göra allt han kan för att de 27 EU-länderna vid toppmötet enhälligt säger ja till Ukrainas kandidatstatus.
Det var när han tillsammans med ledarna för de två andra mäktiga EU-länderna Frankrike och Italien besökte Ukraina förra veckan som man ansåg att frågan var så gott som avgjord. Skeptiska EU-medlemmar som Nederländerna och Danmark har därefter fogat sig i ledet.
EU-kommissionen rekommenderar kandidatstatus för Ukraina – forskare: Det är den enda rätta slutsatsen
EU-ledarna avgör frågan vid toppmötet nästa vecka.
Att både Ukraina och Moldavien väntas bli kandidatstatusland kommer med villkor om att man ska uppfylla de så kallade Köpenhamnskriterierna, som bland annat handlar om demokratisk utveckling, ekonomiska förutsättningar och rättstatsprincipen.
Separat möte för att lugna västra Balkan
Dagen börjar ändå med ett informellt möte mellan EU och de sex länder på västra Balkan som vill ansluta sig till unionen.
Det är framför allt kandidatländerna Albanien och Nordmakedonien som befarar att de blir sidsteppade, och de hade tillsammans med Serbien hotat att utebli från mötet.
Det hotet avvärjdes i sista stund, och EU-ledarna väntas nu försäkra sitt fulla stöd för västra Balkans europeiska perspektiv och deklarera att dessa länder behöver en snabbare anslutningsprocess.
Albaniens och Nordmakedoniens EU-vägar är sammankopplade och har på senare tid stoppats av såväl Greklands som Bulgariens invändningar.
Serbien, som anses ha kommit längst i sin anslutningsprocess, är på kollisionskurs med Bryssel på grund av man inte vill tillämpa sanktioner mot Ryssland.
Samtidigt har serbernas entusiasm för EU-medlemskapet minskat så att bara 35 procent av de tillfrågade stödde tanken, enligt en undersökning i april.
Livsmedelskris och hoten mot Litauen
EU-ledarna kommer också att diskutera olika former av stöd till Ukraina och den tilltagande livsmedelskris som följer av kriget.
Även om de ryska hoten mot Litauen inte är formellt med på agendan, väntas situationen för den ryska enklaven Kaliningrad och Litauens transportstopp också tas upp.
Några ytterligare sanktionspaket mot Ryssland är däremot inte aktuella den här gången.
Det två dagar långa toppmötet fortsätter på fredag och då domineras agendan av ekonomiska frågor, som Kroatiens anslutning till eurozonen och de allmänna ekonomiska utsikterna för unionen.