Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fullmatade fotbollsonsdagen: Åländsk eufori då HJK kammade noll, krislaget HIFK tog första segern och surt självmål på stopptid för EIF i Karleby

Uppdaterad 22.06.2022 23:13.
Lagkamraterna jublar kring Beto.
Bildtext Beto fick ta emot mycket kärlek av lagkamraterna efter den avgörande straffparaden.
Bild: All Over Press/ Juha Tamminen

HJK tappade i tätstriden, HIFK vann för första gången och Benjamin Källman gjorde sina sista ligamål för den här gången. Onsdagen bjöd på stora omgångar i både fotbollsligan och -ettan.

Det var nästan på dagen tio år sedan IFK Mariehamn lyckats besegra HJK i fotbollsligan.

När ligadominanten på onsdagen besökte Åland var det med en överraskande hemmaförlust mot AC Oulu i ryggen. Då passade värdlaget på att förorsaka en sällsynt förlustsvit för huvudstadslaget.

1–1 efter den första halvleken stod sig till minut 77, då brassen Dé kunde fira vilt framför publiken på drygt 2 200 personer efter att han fått in segermålet.

– En helt otrolig kämpainsats av killarna. I spelet med boll har vi gjort det bättre än idag, men alla gav minst 110 procent. Bakåt var vi utmärkta och på slutet hittade vi rätt, säger IFK:s Riku Sjöroos i Ruutus sändning.

Då KuPS samtidigt slog AC Oulu med 2–1 tappar HJK mark i tätskiktet av tabellen. Man ligger tre poäng efter Kuopiolaget med en match mer spelad.

Benjamin Källman tog avsked med två mål: "Siktar mot Centraleuropa"

Seriens stora krislag Helsingfors IFK har tagit säsongens första trepoängare. Borta mot ett blekt Ilves började det hända saker då matchen närmade sig slutet.

Med tre minuter kvar av ordinarie speltid fick Jusif Ali in 0–1 för gästerna. I den femte tilläggsminuten lyckades IFK-keepern Beto rädda Tuomas Ollilas straff.

– Mentalt är det här bara så viktigt. Finns det något bättre än att bollen studsar vår väg vid segermålet, och sedan en liten berg- ochdalbana av känslor på slutet, gladde sig Sakari Mattila enligt STT.

I Åbo tog Benjamin Källman avsked av Interfansen, då man krossade FC Lahti med 5–1. Målspottaren svarade för två av målen – om några dagar är hans kontrakt med klubben slut och nya utmaningar väntar.

– Jag siktar på de centraleuropeiska planerna, men det finns inget kontrakt att presentera ännu. Det känns väldigt bra att vi i dag lyckades på planen och vann, kommenterade Källman.

VPS har i sin tur inte fortfarande heller vunnit på hemmaplan. Enda gången sedan ligaåterkomsten som man vunnit i Sandviken var 5–0-uppvisningen mot Lahti, då man var bortalag på pappret.

När Honka var på besök på onsdagen räckte Matias Rales tidiga mål för gästerna.

TPS har hittat formen

I division 1 var Ekenäs IF på väg mot tre sköna bortapoäng i Karleby.

Adam Larsson förde gästerna i ledning drygt halvvägs in i öppningshalvan – och Hemmo Riihimäki räddade en straff mot sin gamla klubb då han gissade rätt på KPV-kaptenen Sebastian Mannströms försök.

Men det räckte inte helt hela vägen för EIF. Det sista som hände var en hemmahörna, som styrdes in i eget mål av Ekenäskaptenen Xhevdet Gela.

– Ett sådant turmål tar vi gärna emot, myste KPV:s Harri Heiermann för Ruutu efteråt.

Xhevdet Gela driver med bollen.
Bildtext Xhevdet Gela blev otursgubbe i Karleby.
Bild: Patric Westerlund / Yle

TPS imponerade i helgens jubileumsmatch mot just KPV och på onsdagen tog man ytterligare en smaskig seger. I toppmötet mot Gnistan vann Åbolaget med 1–0 efter att hemmaspelaren Fabian de Abreu stått för ett olyckligt självmål.

Serieledande TPS har fem poängs marginal till tvåan KTP, som spelat en match mindre.

I Pargas knep Jaro tredje segern för säsongen. Jumbolaget PIF besegrades med 2–0 efter att Severi Kähkönen och Antonio Hotta nätat.

Resultat

Fotbollsligan:

IFK Mariehamn–HJK 2–1 (1–1)
Ilves–HIFK 0–1 (0–0)
VPS–Honka 0–1 (0–1)
KuPS–AC Oulu 2–1 (0–1)
SJK–Haka 2–2 (1–0)
Inter–FC Lahti 5–1 (1–0)

Division 1:

Gnistan–TPS 0–1 (0–1)
JäPS–MP 1–4 (0–3)
PIF–Jaro 0–2 (0–1)
KTP–PK-35 4–0 (1–0)
KPV–EIF 1–1 (0–1)