Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Den kraftiga värmeböljan kan vara farlig för de minsta, de äldsta och för dem som är sjuka

Leluja uimarannalla.
Bildtext En fläkt kan vara till nytta inomhus då det är mindre än 35 grader varmt, uppger THL.
Bild: Silja Viitala / Yle

Den värmebölja som är på ingång under de närmaste dagarna betecknas som till och med svår av hälsomyndigheten.

Institutet för hälsa och välfärd varnar för att värmeböljan som väntas nå Finland under midsommarhelgen kan utgöra en hälsorisk för särskilt äldre personer, spädbarn och personer med en del kroniska sjukdomar.

Också småbarn, gravida samt personer som arbetar och idrottar under varma förhållanden utsätts för hettans skadliga effekter, varnar THL inför midsommarhelgen.

Hälsomyndighetens råd för heta dagar:

  • Undvik gassande sol och varma platser samt onödig fysisk ansträngning. Drick tillräckligt med vatten och kom ihåg att äta så att du inte drabbas av vätske- och saltbrist på grund av svettning.

  • Ta dig ett dopp, en sval dusch eller använd kalla omslag för att svalka dig. Det lönar sig också att klä sig lätt (men samtidigt komma ihåg att skydda sig mot solens UV-strålning.)

  • Det är bra att undvika alkohol vid hetta eftersom det torkar ut kroppen. Om du dricker alkohol lönar det sig att dricka måttligt och hålla sig till svagare drycker samt komma ihåg att även dricka vatten.

THL: Försök hålla inomhustemperaturen nere

Institutet för hälsa och välfärd uppmanar särskilt vårdinrättningar och daghem att försöka hålla inomhustemperaturen rimligt sval för att förebygga hälsorisker.

Också i hemmen ska man försöka hålla det svalt inomhus genom att bland annat skydda fönster mot solgass dagtid med gardiner eller persienner.

"Det lönar sig att stänga fönstren då utomhusluften är varmare än inomhusluften och att vädra inomhus på kvällen eller natten när utomhusluften har kylts ner", säger THL:s forskare Virpi Kollanus.

Om det lätt blir för varmt inomhus lönar det sig särskilt för dem som hör till riskgruppen att i mån av möjlighet skaffa en flyttbar kylare eller installera en luftvärmepump. En fläkt kan också vara till nytta om luftens temperatur är under 35 grader.

Den som har det alldeles för varmt hemma rekommenderas att tillbringa några timmar på någon annan sval plats, exempelvis i en skuggig park eller i en offentlig byggnad med luftkonditionering.

"Ta hand om dina närstående och uppsök vård vid behov"

Hälsomyndigheten uppmanar var och en att extra noga se till sina närståendes välbefinnande vid värmebölja. Man ska särskilt ta hand om äldre personer samt personer med bakomliggande sjukdomar eller nedsatt funktionsförmåga.

"Det lönar sig att dagligen kontakta dem som hör till riskgrupperna. Hjälp vid behov dina närstående att skydda sig mot hetta", konstaterar Kollanus.

Hetta samt vätske- och saltbrist på grund av svettning kan leda till värmesjukdomar, såsom värmeutmattning. Symptom på värmeutmattning kan till exempel vara stark törst, kraftig svettning eller sval och fuktig hud, svaghet, huvudvärk, yrsel, irritation och illamående.

Belastningen som hettan medför kan också förvärra symtomen på en kronisk sjukdom eller en allvarlig akut sjukdom.

Om du får kraftiga symtom eller symtomen på en bakomliggande sjukdom förvärras tydligt ska du kontakta hälso- och sjukvården, i första hand per telefon (den egna hälsovårdscentralen, jouren eller Jourhjälpen tel. 116117). I brådskande situationer ska man ringa nödnumret 112.