Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fördel Colorado i finalserien då Kadri satt hål på Vasilevskij i förlängning – Avalanche nu en seger från titeln och kan avgöra på hemmais

Uppdaterad 23.06.2022 14:37.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se hur pucken hittar nätmaskorna då Nazem Kadri avgör! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Colorado slog tvåfaldiga regerande mästaren Tampa Bay på bortais och behöver en seger till för att vinna Stanley Cup. Nazem Kadris mål i förlängning ger Colorado chansen att säkra titeln hemma.

Framspelad av Artturi Lehkonen kom Nazem Kadri åt att näta i förlängningen då Colorado Avalanche slog Tampa Bay Lightning på bortais med 3–2 och leder Stanley Cup-finalserien nu med 3–1.

Colorado vann sina två inledande hemmamatcher i serien men förlorade den tredje drabbningen i Tampa Bay. Nu kan Colorado säkra titeln i ishockeyserien NHL på hemmais då lagen möts i den sjätte finalmatchen midsommarnatten finsk tid.

Pucken fanns i målet

Tampa Bay-keepern Andrej Vasilevskij hade redan hunnit med några fina parader tidigare under förlängningen som blev 12 minuter lång.

Det såg ut att bli en till räddning då pucken inte syntes till efter Kadris skott. Vid avblåst åkte sedan Colorados Bowen Byram fram till målet och hittar pucken på insidan av måltaket – den hade fastnat mellan nätet och målets bakre övre ram.

Ett jubel kunde börja i Colorado-lägret medan en förtvivlan och förvirring tog plats på Tampa Bay-sidan.

– En enorm seger för oss. I en stund hann jag tro att han tog pucken, men snart märkte jag att vårt lag skyndande sig till mig. En fin känsla, sade Kadri enligt Sportsnet.

Kadri återvände nu till spel efter en skada i konferensfinalen mot Edmonton Oilers.

Efter matchen har en snackis varit att Colorado under vinstmålet hade sex utespelare på planen. Detta noterades först också i det officiella matchprotokollet, men ändrades sedan. Ilta-Sanomat gav ut en bild över det ursprungliga protokollet.

Colorado hade sex utespelare på isen i samband med segermålet - Spela upp på Arenan

Två ledningsmål av Tampa

Under ordinarie matchtid utjämnade Colorado läget två gånger.

Tampa Bay tog ledningen redan i startminuten efter mål av Anthony Cirelli. Colorado-keepern Darcy Kuemper hann redan ta några motståndarskott, tills Cirelli kom åt att näta från returen.

Colorados svar kom fem minuter in i andra perioden genom Nathan MacKinnon, assisterad av Mikko Rantanen och Kale Makar. MacKinnon gav pucken till Rantanen i mittcirkeln, åkte mot mål och fick pucken tillbaka av Rantanen.

Matchuret hade lite tidigare tickat över halvvägs, då Tampa Bay åter tog ledningen genom backen Victor Hedmans skott från högra cirkeln.

Vi började spela som vi gjorde i den andra finalen.

― Mikko Rantanen, Colorado

I början av tredje perioden utjämnade Colorados Andrew Cogliano till 2–2, siffrorna som höll i sig till förlängningen. Skottet signerat Nico Sturm ändrade riktning från Coglianos fot.

Mot slutet av den tredje perioden for det spelare omkull i båda lagen i flera sekvenser, men domarna valde att inte vissla några utvisningar.

– I tredje perioden och förlängningen började vi spela som vi gjorde i den andra finalen. Idag kom vi inte riktigt i gång i första perioden, men lyckligtvis kvitterade vi i andra perioden. Utjämningarna gav oss tro. Ännu har vi inte vunnit något, arbetet fortsätter, sade Mikko Rantanen till Yle i korridoren till omklädningsrummet.

Programmet är inte längre tillgängligt

Stanley Cup-finalserien, match 4

Tampa Bay Lightning – Colorado Avalanche 2–3 e. förl.
Colorado leder med 31 i matcher.
1. perioden: 00.36 Anthony Cirelli (Erik Cernak) 1–0.
2. perioden: 25.17 Nathan MacKinnon (Mikko Rantanen, Cale Makar) 1–1, 30.42 Victor Hedman (Jan Rutta) 2–1.
3. perioden: 42.53 2–2 Andrew Cogliano (Nico Sturm, Darren Helm).
Förlängning: 72.02 Nazem Kadri (Artturi Lehkonen, Darcy Kuemper) 3–2 je.
Räddningar: Andrej Vasilevskij TB 35, Darcy Kuemper COL 37.
Finländarna:
Artturi Lehkonen COL 0+1, 0, 22.31
Mikko Rantanen COL 0+1, -1, 25.39

Artikeln uppdaterad 23.6. kl. 8.29 med Nazem Kadris kommentar och kl. 8.59 med uppgifter om att Colorado hade 6 utespelare på plan vid tiden för vinstmålet.

Diskussion om artikeln