Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

IS: President Niinistö bad om men nekades en fjärde coronavaccinspruta innan han fick covid – "Förstår inte varför man sparar på dem"

Uppdaterad 23.06.2022 11:22.
President Sauli Niinistö står framför en husvägg.
Bildtext Presidenten uttrycker sin oro över den höga coronarelaterade dödligheten.
Bild: Jani Saikko / Yle

President Sauli Niinistö är orolig över den stora smittspridningen och de många coronarelaterade dödsfallen i Finland. Han efterlyser en generösare vaccinlinje.

I en intervju för tidningen Ilta-Sanomat säger presidenten att han inte förstår varför man sparar på coronavaccinerna i Finland. Han önskar att åldersgränsen sänks och att fler än hittills blir berättigad till en fjärde dos.

Niinistö själv som 73-åring fick inte någon fjärde dos innan han insjuknade i covid-19 i slutet av april.

– En vecka innan jag insjuknade i covid frågade jag min läkare om jag kunde få en fjärde spruta. Den tredje dosen var redan föråldrad i det skedet. Svaret var att jag inte kunde det, säger Niinistö till Ilta-Sanomat.

Niinistö drabbades av lunginflammation som följdsjukdom och hamnade på sjukhus för två dygn.

– Det tog på krafterna, säger presidenten i intervjun.

Presidenten säger att han känner många personer som är yngre än han själv som gärna skulle ta en påfyllnadsdos om det bara vore möjligt.

Niinistö: Dödssiffran är hög

President Niinistö bedömer antalet coronarelaterade dödsfall i Finland som stort. Enligt siffror från Institutet för hälsa och välfärd THL har inalles 4 800 personer avlidit på grund av coronavirussmitta.

Under våren 2022 började antalet dödsfall öka.

– Antalet dödsfall verkar vara enormt stort hos oss och det förtigs helt, säger Niinistö.

Han bedömer att vi gått från ett bra läge för två år sedan till ytterst dåligt läge.

Omsorgsminister Aki Lindén: Enig med presidenten

Familje- och omsorgsminister Aki Lindén (SDP) säger på twitter att han delar presidentens åsikt till 100 procent.

"I tre månader har jag krävt att fler finländare skulle få en fjärde vaccindos, men det är Institutet för hälsa och välfärd som styr och där är linjen mycket sträng"

Lindén påpekar att åldersgränsen för en fjärde dos är lägre på många andra håll.

I Finland har närmare 90 procent av alla 18 år fyllda personer fått två doser med coronavaccin. 65 procent har fått tre doser medan endast 6,5 procent har fått fyra doser.

Hälsomyndigheten THL rekommenderar för närvarande en fjärde dos för 12 år fyllda personer som har kraftigt nedsatt immunförsvar, för personer över 80 år, för äldre personer på serviceboenden samt för 70–79-åringar som hör till någon riskgrupp.