Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetsgivarens skyldighet att se till att det inte blir för hett på jobbet

En termometer i fokus & en person vid en datorskärm i bakgrunden.
Bildtext Hetta på arbetsplatsen ökar risken för värmeslag. Bildsättningsbild.
Bild: Andriy Popov / Alamy/All Over Press

Regionförvaltningsverket påminner om att det är arbetsgivaren som ska se till att förhållandena på arbetsplatsen är drägliga också under en värmebölja.

Enligt arbetarskyddslagen ska arbetsgivaren se till att arbetstagarna inte utsätts för temperaturförhållanden som stör eller äventyrar säkerheten eller hälsan.

Temperaturen på arbetsplatsen måste enligt lagen hållas under 28 grader. Om temperaturen på arbetsplatsen trots tekniska åtgärder överskrider 28 grader ska den tid som arbetstagarna utsätts för värme begränsas.

Värme ökar risken för sjukdomar och olyckor

Verket påpekar att värme kan öka risken för sjukdomar och olycksfall på arbetsplatsen, och minskar trivseln. Kroppen anpassar sig långsamt till värme så de första dagarna av värmebölja är svårast.

Om temperaturen på arbetsplatsen stiger över 28 grader har det blivit praxis att hålla en tio minuters paus en gång per timme eller alternativt jobba i ett svalare utrymme.

Om temperaturen överstiger 33 grader ska pausen vara 15 minuter lång. Vid högre temperaturer och då arbetet är kroppsligt tung bör särskilda säkerhetsåtgärder vidtas, säger Regionförvaltningsverket.

Det handlar här bland annat om maskinell nedkylning, att använda fläktar och att förhindra direkt solsken.

Drick mycket vätska

Arbetstagaren kan själv minska värmebelastningen genom att bära lätta och luftiga kläder och genom att dricka tillräckligt. Det gäller att dricka 1-2 deciliter vatten eller svag saft 3-4 gånger per timme.

Uttorkning belastar blodcirkulationen, höjer temperaturen i de inre organen och kar risken för värmeslag.

Källa: Regionförvaltningsverket