Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Semester och hotellnätter i Västnyland lockar fortsättningsvis: ”Finländarna uppskattar sitt hemland och har märkt alla trevliga möjligheter”

Från 2022
Människor på en blåsig, men solig och varm badstrand i Hangö, Plagen
Bildtext Hangö är en populär sommarstad som har en 130 kilometer lång strandlinje av vilka drygt 30 kilometer består av fina sandständer. Däremot har rätt få utländska turister upptäckt Finlands sydligaste udde säger den hotelldirekör Yle Västnyland talat med.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Den långt utdragna coronapandemin har haft åtminstone en positiv effekt för turismbranschen – hotellrum i Västnyland bokas lika mycket och till och med mer än i fjol.

Ännu i fjol somras var coronarestriktionerna så pass stränga att de flesta finländarna valde att semestra inom landets gränser. I år är det ganska fritt att resa vart man vill och den chansen har många tagit vara på. Det här har ändå inte inverkat så mycket på hotellbranschen i Västnyland.

– De kommer hit, kanske på lite kortare semestrar, ett veckoslut, säger Christine Linder som är vd för Svartå slott.

Christine Linder beskriver dagsläget som lysande.

– Året har börjat väldigt, väldigt bra och så också början av sommaren.

Resor till södern utesluter inte hotellnätter på hemmaplan

Vid ungefär den här tidpunkten i fjol berättade Linder för Yle Västnyland att bokningarna till konferenser och bröllopsfester började ta fart. Intresset för att övernatta i slottsmiljö har inte heller i år avmattats trots att många också väljer att boka resor utomlands, nu när det är möjligt igen.

– Det ena utesluter inte det andra. Om jag reser till Spanien för en vecka eller två så har jag ändå möjlighet att uppleva teater i Västnyland eller stanna en natt på ett trevligt hotell med bra mat, säger Christine Linder.

en tom teaterläktare och scen
Bildtext Sommarteatern i Svartå visar i år en fars på finska. Dessutom uppträder flera finska artister på scenen, bland andra ståuppkomikern Ismo Leikola och sångerskan Katri Helena.
Bild: Yle / Monica Slotte

För Svartå slott och turismen i Finland överlag har coronapandemin fört med sig en bra sak, säger Linder.

– Finländarna uppskattar nu sitt hemland. De har märkt alla trevliga möjligheter. Därför är efterfrågan så stor det här året.

Nu är det i första hand finländarna som bokar hotellnätter, men de första utländska turisterna återvänder till Svartå senare i sommar, eftersom deras livligaste semesterperiod infaller då, säger Linder.

Brist på restaurangpersonal

Det finns ändå en smolk i glädjebägaren och det är bristen på köks- och serveringspersonal i restaurangen.

– Det är en coronaföljd, säger Linder och hänvisar till att restaurangpersonalen fick ta en av de hårdaste smällarna när restaurangerna tvingades stänga. Nu jobbar många inom andra branscher eller har sökt sig till nya utbildningar.

stor gul herrgårdsbyggnad
Bildtext Svartå slott är en herrgård som byggdes under åren 1783-1792. Gården omges av en stor lummig park i engelsk stil.
Bild: Yle / Monica Slotte

I Svartå har det lett till att man tvingats tacka nej till vissa bokningar eftersom det inte finns tillräckligt med sommarvikarier och fastanställda.

– Vi stänger ner salar så att det fungerar med den personal vi får, så att de klarar sig. Man vill inte heller ha utbrända anställda, säger Christine Linder.

Hotell i Hangö upplever toppensäsong

Också vd:n på hotell Regatta spa i Hangö, Esa Haikonen är bekymrad över den stora bristen på restaurangpersonal och i synnerhet bra kockar.

I övrigt är han mycket nöjd med hotellets bokningsläge, som enligt honom ser ljust ut.

– Säsongen har kommit igång fartfyllt och bra, så här många förhandsbokningar har vi aldrig tidigare haft, säger Esa Haikonen.

Hotell Regatta  Hangö
Bildtext Också hotell Regatta i Hangö ser ståtligt ut. Byggnaden är ritad av arkitekt Lars Sonck har renoverats i flera repriser under 2000-talet.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Juli är fullbokat, det finns några lediga hotellnätter under första halvan av augusti och Haikonen har märkt att sommarsäsongen har förlängts och många bokar rum en bra bit in i september.

Hotellet i Hangö upplever en toppensäsong och i slutet av året hoppas Esa Haikonen att Regatta får komma igång med att bygga ett annex med 54 nya hotellrum. I dagens läge har hotellet 48 rum.

Efterfrågan på övernattningsplatser är stor i den populära sommarstaden Hangö och coronapandemin har också bidragit till att allt fler har lärt känna staden, säger Esa Haikonen.

– Men det är nog en trend som pågått redan före coronan, det är kiva att komma till Hangö på sommaren, tillägger Haikonen

Däremot tycker Haikonen att det inte rör sig så mycket utländska turister i Hangö. De har inte hittat Hangö på samma sätt som finländarna, säger han men hoppas att den nya fartygstrafiken mellan Hangö och Nynäshamn ska föra med sig lite svenskar som är nyfikna på Hangö.

En normal sommar i Ekenäs

I fjol berättade vi att hotell Seafront i Ekenäs hade mer eller mindre fullbokat under sommaren. Säsongen kom också tidigt i gång tack vare att det var varmt och soligt redan i maj.

I år har den kalla försommaren gjort att hotellbokningarna har kommit i gång senare och hotellets 20 rum är inte heller bokade varje natt, till skillnad från rekordsommaren för två år sedan.

– Vi ser fram emot en jättefin sommar igen men den har börjat lite annorlunda såtillvida att vädret har varit mycket svalare än vad det var i fjol. Det tror jag påverkar, säger hotell Seafronts vd Henrica Ewalds.

Henrica Ewalds
Bildtext Sommarvärmen kom igång senare i år och det har lett till att många bokat resor söderut eller väntat med att boka hotellrum i Finland. Henrica Ewalds på hotell Seafront är ändå optimistisk; allt tyder på att turisterna nog hittar till Ekenäs.
Bild: Veronica Montén / Yle

Ewalds märker också att folk vågar resa utomlands igen, hotellet är inte fullbokat, vilket det var motsvarande tid i fjol och året innan.

– Vi ser nog en återgång till normal sommar.

Grupperna har återvänt och cykelturisterna ökar

Skillnaden jämfört med i fjol är att gruppbokningarna har ökat.

– Pensionärsgrupper och olika föreningsgrupper vågar boka och resa igen, så det känns jätteroligt, säger hotellföretagare Henrica Ewalds.

Några enstaka utländska turister har också bokat hotellrum i Ekenäs, men det är ännu ingen rusning konstaterar Ewalds.

Ewalds har också lagt märke till en turistgrupp som verkar öka i Västnyland.

– Vi har många som kommer med cykel, det ser vi fram emot också, den gruppen kommer att öka.

Två cyklister vid en strand med klippor och småväxta tallar. Den ena pekar ut mot havet. Båda bär cykelhjälm.
Bildtext Cykelturism är något turistchefen bland annat i Raseborg har sagt att regionen borde satsa mera på. Cykelvägen mellan Karis och Ekenäs ska snart vara klar och bland annat i Hangö och Raseborg kan man hyra stadscyklar.
Bild: Cykelförbundet rf/Pyöräliitto ry

Trots återgång till det som Henrica Ewalds kallar normal sommar är hon nöjd med läget just nu.

– Vi kämpar alltid med att vi har för liten kapacitet i Västnyland, att vi inte kan ta emot alla gäster. Nu känns det roligt att vi kan ta emot alla som vill komma!

Diskussion om artikeln