Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talman Vanhanen: Portförbud övervägs mot smygfotografer i riksdagen

Uppdaterad 23.06.2022 13:00.
Iiris suomela
Bildtext Iiris Suomela överväger polisanmälan.
Bild: Lehtikuva

Riksdagens talman Matti Vanhanen är upprörd över att en smygbild av De grönas riksdagsledamot Iiris Suomela lagts ut på sociala medier. Portförbud för fotografen bör övervägas, säger han.

Det var i onsdags som riksdagsledamot Iiris Suomela meddelade att hon överväger att polisanmäla viceordföranden för partiet Valta Kuuluu Kansalle (Makten Tillhör Folket), Jarno Vähäkainu, för att han smygfotograferat henne och lagt ut bilden på Twitter.

På bilden som är tagen i riksdagens café ser man Suomelas lår under en kort kjol. Vähäkainu hade också bifogat en text enligt vilket han på grund av synen upplevt att han utsatts för "sexuella trakasserier".

Portförbud aktuellt

I en intervju för Yle säger talman Vanhanen att det absolut inte är okej att fotografera personer i smyg på deras arbetsplatser, utan att man frågar vederbörande om tillstånd.

Eftersom Vähäkainu endast är partiaktiv, inte är riksdagsledamot, är det inte självklart att han fritt kan röra sig i riksdagen.

– Om Vähäkainu har en sådan här specialrättighet borde han få åtminstone ett temporärt portförbud, säger Vanhanen.

Omdömet svek

– Om någon inte förstått att man inte kan smygfotografera i kafferummet på en arbetsplats och sedan lägga ut bilden på Twitter, så måste det klargöras en gång för alla.

Enligt Vanhanen har Vähäkainus omdöme svikit honom totalt.

- Så här beter man sig inte, dundrar Vanhanen. Jag trodde inte att sådant här kunde ske i riksdagen.

Själv har Vähäkainu sagt att publiceringen av Suomela var avsedd att vara humoristisk. Hans parti VKK, är grundat av Ano Turtiainen, och registrerades förra sommaren. Partiet utmärks för sitt Natomotstånd, vaccinskepticism och högerpopulism.