Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: Att välja mobilen framom middagssällskapet och andra extremt irriterande beteenden

Från 2022
Femmunga människor sitter på ett café, alla sysslar med sina mobiltelefoner
Bildtext Aj så mysigt att vi fick till den här träffen så vi hinner umgås och prata. Ooh, ett Wilma-meddelande!
Bild: WAVEBREAKMEDIA

Ibland kan det vara riktigt skönt att få gnälla en stund. När man knarrat färdigt kanske det känns lite bättre, då kan man fokusera på någonting skojigare istället.

Enligt den devisen resonerar Norrena & Frantz denna vecka, då ni i publiken fått skriva till oss gällande sådant som får er att se rött.

Vi tyckte oss ana ett visst pandemi-mönster bland svaren. Mest irriterar ni er på folk i mataffären och på sociala medier, samt enerverande grannar förstås.

Däremot var det ganska få som den här gången var trötta på arbetskamrater, medresenärer eller dumheter som man upplever när man rör sig ute bland folk.

Detta kanske inte är så överraskande med tanke på att de flesta främst hållit sig på hemmaplan de senaste åren.

I podden bjuder vi på en lång (och ganska underhållande) lista på störande beteenden, och dristar oss till att gnälla lite själva också.

Detta irriterar sig Svenskfinland på!

39:30

Skräp!

Jag förstår inte varför folk slänger skräp omkring sig i stället för att lägga det i roskisen! Hur tänker de som bara slänger sin ansiktsmask i diket efter att de stigit av bussen, eller de som slänger burken i naturen efter att de druckit den tom?

Oj, vad jag önskar att allt det skräp som de här människorna slängt plötsligt skulle materialisera sig i deras egen säng! Det skulle vara helt rätt åt dem!

Ben, 55

Mataffärs-marodörer

Folk som parkerar på familjerutan och som inte ens har ett barn med sig! Och de som börjar lasta sina grejer på kassabandet utan att ha satt den plastgrejen mellan era inköp. Du kanske inte ens är färdig med att lasta på dina egna grejor.

M.L 32

Leende man i kostym knuffar en varukärra i en mataffär
Bildtext Och den där extra stora parkeringsplatsen precis vid ingången var ledig. Det är bestämt min lyckodag!
Bild: Kzenon

Påpälsade buffetbesökare

Jag irriterar mig på människor som kommer in på en restaurang och går raka vägen till buffetbordet och tar åt sig mat med ytterkläderna på. Det finns garderob!

MS 81 år

Och samma suomeksi

Finlandssvenskar som slår om till finska så fort de kommer en finne med i sällskapet. Inte undra på att finnarna inte bryr sig om att lära sig svenska.

Skäritösen 50

Leende kvinna med dator i famnen
Bildtext Tack för att jag fick bli din småleende vuxen bildbanks-kvinna med dator.
Bild: ANNA KOLDUNOVA

Eh, varsågod?

När folk på some skriver ”tack för att jag får vara din mamma”.

Alltså, i vilket skede valde ungen dig som mamma? Och har det varit aktuellt med att bli bortvald någon gång? Ni låg ju en gång och så gick det som det gick, vill jag kommentera.

Acke 52

Ja se dagens ungdom

Irriterar mig på människor som gnäller på Facebook (t.ex.. i små byagrupper) över ungdomar som gör lite galenskaper.

Well, det lär inte hjälpa att gnälla om saken på Facebook. Säg till ungdomarna istället ifall de kört för fort med sina mopeder eller vad det kan vara frågan om. Det behövs en hel by för att fostra ett barn, gnissel på Facebook behövs inte alls.

Lislan 32

Man halvligger i soffa med händerna knäppta bakom nacken
Bildtext Mammaaaa! Huuuungrig!
Bild: YULIYA TSYHUN

Vad blir det för mat morsan?

När vuxna kommer hem till sina föräldrar och uppför sig som barn igen. Jag tycker att det är självklart att man hjälper till med mat, städning eller liknande, precis som man skulle göra som gäst hos någon annan.

Kan inte förstå dem som har mage att sätta sig i soffan och undra när maten är klar. Föräldrarna är ju dessutom äldre, låt dem sitta ner så kan "barnen" laga mat.

Väx upp 28

Säg inte morjens till mig!

En sak jag inte gillar är att man i butiker av personalen ofta får höra "Morjens", "Moro" eller andra liknande kompishälsningar. Det chockerar faktiskt mig, trots att jag inte är äldre än 40 år.

Jag tycker det är på sin plats att man visar kunderna respekt och artighet genom en trevlig hälsningsfras som t.ex. "Hyvää päivää".

Artighet är en självklarhet

En man med glasögon stirrar surt in i kameran.
Bildtext För all del. Säg "moro" en gång till du bara. Så ska vi se vad som händer.

Ska du umgås med telefonen eller mig?

Jag blir galen på fenomenet att det inte går att träffas utan att folk ska ta upp mobilen. Det är definitivt inte ett problem endast för de yngre generationerna! Boomers är lika illa.

Mobilen dör inte av att inte få uppmärksamhet på en stund.

Whatever, 36

Lilla stumpan

Äldre människor på jobbet som inte tror på ungas yrkeskompetens. De ifrågasätter ens arbete både enskilt och pinsamt framför andra.

Mitt råd till dem som har sådana kolleger: Låt dem inte göra det! Det är din rätt att vara ung och nyutexaminerad. Du för med dig ny, uppdaterad kunskap och äkta motivation samt iver till din arbetsplats.

Ny som lärare

Man och kvinna sitter vid ett matbord, hon ser trött ut
Bildtext Du vet att människan är ett rovdjur, va? Kom igen, du får en bit av min rostbiff!
Bild: WAVEBREAKMEDIA

Anti-vegetarianer och anti-stadsbor

Jag ser rött när folk kommenterar vartenda inlägg om vegetarisk mat med "kött e gott", "mm, bacon", "salladskommunister/salladsradikaler" osv.

Eller tjatet om att alla inom ring tre eller från Grankulla/Helsingfors "inte vet något om natur och djur" och är sämre än landsbygdsborna som minsann har gjort si eller så i flera tusen år och därför kan och vet allt.

Pia 50+

Slit och släng

Jag irriterar mig på sådana som köper nytt hela tiden för att det är status och slänger det gamla fast det är fullt användbart! Man kan ju föra sådant man inte längre behöver till Röda korset eller liknande om det är i gott skick!

Gnällspigg 35