Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbo vill få Sibbostrand i skick – invånare: "Parkeringen är ett enda kaos"

Från 2022
Små flervåningshus i vitt, orange, gult och beige vid kajkanten.
Bildtext Det finns också ett kafé, en skönhetssalong, en restaurang och en småbåtshamn i Sibbostrand.
Bild: Lone Widestam / Yle

Sibbostrand har varit en långkörare. Bostadsområdet vid havet skulle stå klart för sju år sedan men det är fortfarande inte färdigt.

Läget är perfekt – vid havet och nära till Helsingfors. Smala flervåningshus i rött, gult, orange och vitt stoltserar vid den stenlagda kajkanten. De översta våningarna har stora fönster med utsikt över viken.

Området skulle vara klart 2016 men blev försenat eftersom lägenheterna i de hus som stod klara inte blev sålda. Det var Sipoonranta Oy, som i huvudsak ägs av Skanska, som höll i byggandet. Sibbo kommun förlängde projektavtalet ett par gånger men 2019 gjordes beslutet att området ska återgå i kommunens ägo.

Bara hälften av den mängd människor som området ursprungligen var planerat för bor här.

Många trivs och säger att det är lugnt och fint att bo nära vattnet. Men många av invånarna har också tröttnat på det långsamma byggandet. De invånare som var först med att flytta in på bostadsområdet har bott på en byggarbetsplats i nästan tio år.

"Parkeringen är ett enda kaos"

Ben Fuchs äger några lägenheter och har sitt kontor här. Han har tidigare varit vice ordförande i invånarföreningen och har i många år följ med läget.

– Vi har flera gånger varit i kontakt med kommunen i hopp om att området ska rustas upp. Parkeringen och trafikarrangemangen är ett enda kaos.

Vid stranden finns en ramp där man kan sjösätta sina båtar. Fuchs berättar att eftersom det är tillåtet att parkera vid kajen blir det för trångt då stora lastbilar kommer dit.

– Det finns ingen plats för lastbilar att svänga. Det finns en stor sandplan där man kan parkera så kommunen borde se till att bilarna parkerar där istället för här vid kajen.

Båt ramp i asfalt
Bildtext Fuchs säger att det blir trångt vid kajen då bilar, fotgängare och lastbilar ska samsas.
Bild: Lone Widestam / Yle

Vid sandplanen står fem bilar parkerade men det finns plats för många fler. Längs med strandkanten ligger tiotals båttrailrar i gräset.

– Jag förstår inte varför kommunen låter folk förvara sina trailrar vid stranden. De ska folk ta hem och inte lämna här. Dessutom finns där också förfallna båtar. Det ser inte snyggt ut.

Vid ändan av sandplanen finns en skylt som berättar att det är okej att parkera sina trailrar. Men det finns långt fler som är parkerade vid stranden där det inte är tillåtet att förvara dem.

– Om kommunen ger lillfingret så tar man hela handen. Såklart lämnar alla sina båttrailrar här på hela området.

Båt trailers på rad. En skylt som visar att det är okej att parkera dem här.
Bildtext Den här skylten berättar att det är okej att parkera sina båttrailrar här.
Bild: Lone Widestam / Yle

Ett samtal till Sibbos avdelning för teknik och miljö visar att kommunen ska ta tag i problemen nu i sommar.

– Vi ska föra ut lappar på båttrailrarna om att ägarna ska ta bort dem, och är de inte borta före ett visst datum så tar kommunen bort dem och ägarna får betala, säger Lari Sirén som är tillfällig teknisk direktör.

Flera båt trailers i gräset vid stranden.
Bildtext Men det här är inte okej, tycker Ben Fuchs.
Bild: Lone Widestam / Yle

Det är många båtar vid småbåtshamnen.

– Det har också varit problem med att hålla kajen i skick. I början visste man inte på vems ansvar det var. Det ligger ofta skräp på marken. Efter många om och men har det blivit lite bättre.

Skräp ligger ner på marken vid kajen, nära vattnet.
Bildtext En soptunna vid kajen skulle vara på sin plats.
Bild: Lone Widestam / Yle

Nu ska hela området bli klart

Storören i Sibbostrand skulle få 250 nya bostäder, en småbåtshamn, restaurang, kaféer och mataffär. Tre fjärdedelar av området står klart men någon mataffär kommer inte hit i dagens läge.

Sibbo kommun vill förverkliga området och önskar få en helhetslösning, därför ska de nu be aktörer inom byggbranschen att göra anbud. Aktörerna ska kunna förverkliga både byggandet av bostäder och byggande av kommunalteknik.

– Det finns intresse inom byggbranschen för det här. Jag hoppas vi hittar en lösning så alla bitar faller på plats och invånarna blir glada, berättar Lari Sirén.

Smala och höga flervåningshus på rad i orange, röda, gula och beige färger.
Bildtext Sibbo letar efter någon som förutom att bygga bostäder också kan fixa infrastrukturen med parkering, strandtorg, gatuområden och park.
Bild: Lone Widestam / Yle

Invånaren Ben Fuchs är glad att höra att kommunen tänker göra sitt för att göra klart Sibbostrand.

– Hittills har de bara sagt att de kommer att åtgärda parkeringen och trafikarrangemangen, men ingenting har hänt. Vi har pressat dem hårt och pratat om det i många år, så det är mycket goda nyheter att de nu ska göra något åt saken.

I höst ska kommunen tillsammans med den som vinner anbudstävlingen planera infrastrukturen och hur det ska förverkligas. Om ett år hoppas Lari Sirén att kommunen kan berätta vem som ska genomföra byggandet.

– Om allt går bra är vi igång med byggandet 2024.