Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Får man fantisera ihop vad som helst om riktiga människor? Kändisfanfiction är populärt – och kontroversiellt

Från 2022
Uppdaterad 02.07.2022 20:45.
Sydkoreanska popbandet BTS sju medlemmar står på rad på röda matta, iklädda matchande gula kostymer.
Bildtext BTS har fans världen runt. En viktig del av fankulturen runt bandet är fanfiction.
Bild: Rob Latour / AOP

Det gäller att kunna skilja på verklighet och fantasi när man läser fanfiction om kändisar. Det säger Ella Lundqvist som skriver sin magistersavhandling om BTS-fandomet.

Vi får kontakt efter publiceringen av den första artikeln i Svenska Yles serie om fanfiction, Ella Lundqvist och jag. I den efterlyste jag kontakt med andra som skriver och läser fanfiction – och kort efter publiceringen dimper mailet ner i min inkorg. Jag blir genast intresserad, för det tangerar ett område jag själv är relativt obekant med, nämligen asiatisk – japansk och koreansk i synnerhet – fankultur och RPF.

För Lundqvist började det hela när hon som 12 år gammal trillade ner i anime- och mangahålet. Ett par år senare vaknade intresset för japansk musik – det var mitt i det senare 00-talets Japanboom – och med det började hon läsa fanfiction.

Ett kollage med två bilder på samma unga kvinna. På båda bilder sitter hon på golvet med fötterna i kors och armarna vilande över knäna på den ena bilden tittar hon in i kameran och på den andra bort.
Bildtext Ella Lundqvist skriver sin magistersavhandling om BTS-fandomet.
Bild: Jürgen Ross

– Jag tror att jag läste några heterofics, men dem har jag inte så starka minnen av, för där vid 15 började jag sedan läsa slash – eller som det inom dessa fandom kallades då: yaoi. Fast numera pratar jag hellre om BL, säger Lundqvist.

Yaoi hänför sig i regel till anime eller manga, medan BL, boys’ love, är ett vidare begrepp som omfamnar “i princip allting som är gay i populärkultur”, säger Lundqvist – som konsumerat lite av varje.

– Det var fanfiction om både anime och j-rock eller visual kei-band. Som aktivast läste jag mellan att jag var 15 och 18, och sedan dess har det gått i perioder. De senaste fyra åren har det varit BTS.

Intresset för fandom och BTS har Lundqvist tagit med sig till sin utbildning: som bäst skriver hon sin magisteravhandling inom sociologi vid Åbo Akademi om just BTS-fandomet som subkultur, med fokus på frågor kring identitet.

– Jag har varit i fandom sedan jag var 12, men BTS är det mest intensiva jag någonsin har varit i. Jag har funderat mycket över hur mina egna känslor för BTS påverkas av fandomets intensitet – det handlar ofta om väldigt starka känslor, av bland annat kärlek. Men så är det väl med fandom överlag, det är väldigt viktigt för identiteten och hur man utvecklas, fandom är alltid väldigt nära hjärtat på det sättet.

Fanfiction en medveten strategi

Rör man sig i fanfictionkretsar tillräckligt länge stöter man förmodligen i något skede på BTS, vare sig man intresserar sig för koreansk kultur eller inte. Bara på AO3 finns över 180 000 publicerade BTS-fanfics, vilket är över dubbelt som många som i kategorin One Direction. Söker man på BTS på Wattpad ger det över 460 000 resultat.

Fandomet är stort och globalt, och fanfiction en viktig och väldigt vanlig praktik för fansen – både inom BTS och den asiatiska fankulturen överlag, säger Lundqvist.

– Både i manga och anime, men i synnerhet i k-pop eller j-pop. Det är väldigt inbakat i kulturen, inte kanske fanfiction i sig men fenomenet shipping. Det kommer först, och fanfiction blir ett uttryck för det. Förstås finns det sådana som inte shippar och inte läser fanfiction, men jag skulle tro att de är i minoritet.

Ordlista – för dig som inte hänger med

Det är en kultur som bolagen är väldigt medvetna om och som man också uppmuntrar: man odlar nära relationer mellan medlemmar i banden, som fansen gillar att se, och det bygger grund för shipping och fanfiction.

Talande för denna kultur är den första frågan Lundqvist själv ställde när hon började intressera sig för BTS: vem shippar folk? Parallellt med att hon lärde känna bandet och dess musik så läste hon fanfiction; en helt naturlig del av processen.

Som fan vill man gärna tro att allting är väldigt naturlig

Ella Lundqvist

Hur mycket bandmedlemmarna själva har att säga till om hur deras offentliga image formas kan man bara spekulera i, konstaterar Lundqvist. I BTS fall tror hon att de är så pass stora och viktiga att de åtminstone har en möjlighet att påverka. Utåt håller man ändå bandmedlemmarnas åsikter om det hemligt – shipping är lukrativt och fanfiction en gratis form av marknadsföring för bolagen bakom banden.

– Som fan vill man gärna tro att allting är väldigt naturligt – och jag tror också att det finns det som är naturligt. Men det är också en marknadsföringsstrategi. Det betyder ändå inte att det skulle ta bort fansens upplevelse av att det är äkta och viktigt. Det kan vara båda samtidigt.

Ibland har det ändå läckt ut små antydningar till ogillande från bandmedlemmar – också när det gäller BTS. Det orsakar alltid lite kaos i fandomet, och återuppväcker en diskussion som ofta förs inom fandom: är RPF moraliskt försvarbart?

"Fanfiction är bara idéer"

När Anna Todds One Direction-fanfiction After gavs ut som bok blev den snabbt en succé – men mötte också kritik som bland annat handlade om hur Harry Styles porträtteras i karaktären Hardin Scott: är det rättvist att förknippa en riktig, levande person med negativa egenskaper – hur fiktivt det än må vara?

När jag pratar med Anna Todd själv om det här är hon snabb med att säga att hon förstår båda sidorna av diskussionen, även om hon är övervägande positivt inställd till RPF.

– När jag skrev After tänkte jag inte alls på Harry Styles som en faktisk person, utan var mer inspirerad av honom som en musa. Han är så långt borta från mina karaktärer att jag ibland måste påminna mig själv om att det faktiskt var en fanfiction. Hardin Scott har fått ett eget liv.

Porträttbild på en ung kvinna med vågigt, ljust hår.
Bildtext Anna Todds böcker om Hardin Scott och Tessa Young har kritiserats för att svartmåla Harry Styles person.
Bild: Flavia Viotti

Hon förstår ändå att det kan bli obekvämt för den som är föremål för fiktionen – det är trots allt något annat än fanfiction som baserar sig på fiktion.

– Jag stötte en gång på fanfiction om mig själv och det var… inte en dålig känsla, men lite märkligt. Så jag förstår att det kan vara så. Men till den som läser det här, det är fritt fram att skriva om mig, säger hon och skrattar lite.

Också inom BTS-fandomet återkommer diskussionen med jämna mellanrum, säger Lundqvist – och det är också en fråga som kommer upp i diskussion med de informanter som medverkar i hennes avhandling.

Man kommer över att det handlar om riktiga personer

– På något sätt måste man ha accepterat att det är okej för att kunna läsa det. Som en av mina informanter säger: man kommer över att det handlar om riktiga personer.

Det kan till exempel gå till så att man inledningsvis drar gränsen vid fluff, småromantiska berättelser som kanske redan finns i fanservice, medan man låter mer erotiskt innehåll vara – för att så småningom tänja på gränserna eller helt släppa det och läsa ändå, eftersom det ändå inte är verklighet. Det gäller att kunna skilja på verklighet och fiktion.

– Medlemmarna existerar i verkligheten och de är sina egna personer, och så finns det fanfiction. Men fanfiction är bara idéer som fansen har.

Lätt att falla in i fantasin

Men om det inte går att skilja fiktionen åt från verkligheten? Jag har själv erfarenhet av hur fanfiction kan göra ett så starkt intryck att man börjar blanda ihop det med kanon. Kan det inte gå så om man läser väldigt mycket RPF, att man börjar projicera fantasierna på de verkliga människorna?

Jo, säger Lundqvist. Fanfiction är ett sätt att omskriva kanon, och även om RPF inte på samma sätt relaterar till ett kanon som fanfiction om fiktiva verk gör, så tror hon att det förekommer att fansens uppfattning om kändisars personlighet blir en blandning av fantasi och verklighet.

Å andra sidan: vad är verklighet när det gäller kändisar? Den personlighet de visar upp i offentligheten kan trots allt vara något helt annat än, eller endast en liten del av den privatperson de är bortom fansen blickar. När fanfiction skrivs om fiktiva verk finns det ett kanon att förhålla sig till, men med RPF är det enda man har att gå på en glimt av personen.

BTS-medlemmarna på Grammy-gala.
Bildtext Vad vet vi om BTS-medlemmarna – egentligen?
Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

När det gäller BTS konstaterar Ella Lundqvist att en delförklaring till deras framgång är att medlemmarna i bandet är väldigt öppna, ärliga och personliga, både i sina låttexter och i kommunikationen med fansen. För utomstående är det förstås lätt att säga att det bara är fasad, men för fansen skapar det en närhet som känns väldigt äkta.

– Men det är svårt att veta, speciellt när de i fanfiction börjat få sina egna arketyper. Var är den riktiga medlemmen, frågar man sig. Det är väldigt lätt att falla in i fantasivärlden och börja föreställa sig mera.

Rättelse 02.07.2022: Ella Lundqvists citat som inleds med "Jag har varit i fandom sedan jag var 12..." har preciserats. Tidigare stod det: "Jag kan inte säga att BTS är det jag älskat mest eller starkast av alla, men hela kulturen är så intensiv".