Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra fall av apkoppor i Finland – epidemin sprider sig fortfarande

apkoppor
Bildtext Blåsor hör till apoppornas symptom.
Bild: Lehtikuva

I år har 3 300 fall av den smittsamma virussjukdomen apkoppor påträffats i världen. I Finland har fyra fall registrerats, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL.

Flest smittade finns just nu i Storbritannien, Spanien, Portugal, Kanada och Frankrike. I Afrika förekommer lokala utbrott av viruset.

Smittan identifierades i Afrika på 1970-talet och har spridit sig utanför Afrika via djur och turism. Totalt har man påträffat apkoppor i 42 länder runtom i världen.

De fyra smittfall som finns i Finland har samtliga sitt ursprung i utlandet.

Smittar inte särskilt lätt

Apkoppor smittar inte särskilt lätt från människa till människa, och det är ovanligt att smittan sprider sig vid korta, vardagliga möten. Det behövs i allmänhet en sexuell kontakt för att apkoppor ska smitta, säger THL.

Vem som helst kan få smittan, men apkoppor förekommer närmast hos män som haft sex med andra män och som ofta byter partner. Kondom skyddar mot flera könssjukdomar med erbjuder inte ett tillräckligt skydd mot apkoppor.

Apkoppor är en zoonos, det vill säga en sjukdom som i första hand överförs från djur till människor via direkt kontakt med blod, blåsor eller andra sekret från ett infekterat djur.

Blåsor i ansikte, ben och händer

Till symptomen hör feber, huvudvärk och blåsartade utslag i ansiktet och på händer och fötter. När sjukdomen framskrider växer blåsorna och börjar bilda var. Till slut torkar de bort. Blåsor kan också bildas på munnens slemhinnor och i det genitala området.

Symptomen varar vanligtvis i 2–4 veckor. Hos personer med nedsatt immunförsvar kan viruset ge en allvarlig sjukdomsbild.

apkoppor
Bild: Lehtikuva

WHO diskuterar hälsonödläge

Världshälsoorganisationen WHO möts i dag torsdag för att diskutera vilka åtgärder som kan vidtas för att stoppa spridningen av apkoppor och om man borde utlysa ett internationellt hälsonödläge.

Det är den allvarligaste varningen som WHO kan utfärda och den innebär att WHO bedömer att det finns risk för internationell spridning.

Internationellt hälsonödläge har utlysts bland annat under svininfluensan 2009, ebolautbrottet i Västafrika 2014 och under den pågående coronapandemin.