Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Långsamma blommor en växande trend – “På sommaren kunde vi bli självförsörjande med inhemska blommor”

Från 2022
En kvinna med stickad tröja står med en blombukett i handen
Bildtext Det går starka trender i snittblommar och Sandra Neuman har hittat de arter hon vill satsa på i sin slow flower odling.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Slow floweers är en växande trend med att odla inhemska blomarter som snittblommor. Nykarlebybon Sandra Neuman driver den nordligaste slow flower odlingen i landet.

Under sommarmånaderna täcks både trädgårdar och vildmarker med blomstrade skönhet. En växande trend är nu att odla inhemska blomarter som snittblommor, för att minska beroendet av importerade blommor. Nykarlebybon Sandra Neuman driver den nordligaste slow flower odlingen i landet.

Det är många arter som samsas i Sandra Neumans trädgård. Just nu är det lite mellan blomstringarna, då tulpanerna börjar blomma ut och de senare arterna låter vänta på sig på grund av en kall vår.

– Det mesta börjar sätta fart nu. I juli kommer de här nog igång, för allt är färdigt planterat nu, fast det blev en sen vår, säger Sandra Neuman.

Hon är både florist och trädgårdsmästare och har valt att satsa på snittblommor och gärna närproducerat. I sin shop i Nykarleby har hon samarbeten med olika lokala artesaner och hantverkare. Men blommor är huvudprodukten och den stora passionen.

En kvinna med röd tröja vattnar blommor i en trädgård. En liten flicka ser på.
Bildtext Bara det inte blir lika varmt som de senaste åren, behöver det inte heller vattnas så mycket, hoppas Sandra Neuman.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Hon har just återvänt från Helsingfors dit hon levererat en brudbukett till ett japanskt par som valde att gifta sig i Finland. Just sommarens evenemang är högsäsong för blommor och det gäller att ha rätt tajming, där också vädret spelar en viktig roll.

– Vi får hoppas att det inte blir lika varmt som tidigare år, och så får det komma mera regn, så vi inte behöver vattna så mycket, säger Neuman.

Sandra är en av ett trettiotal slow flower-odlare i Finland. Fenomenet har spridit sig snabbt de två senaste åren. Neumans odling är den nordligaste i Finland, men i Sverige har trenden spridit sig också längre norrut.

– Jag har experimenterat lite med vad som fungerar som snittblommor och vad som växer bäst här. Nu har jag kommit ganska långt: dahlior, tulpaner, blåklint, sånt som folk vill ha som buketter är säkra kort, säger Neuman.

Sen handlar det också om efterfrågan. Dessutom går det starka trender i snittblommor sommartid. Det varierande klimatet och oberäkneligt sommarväder gör att det är svårt att förutse säsongen och vilka arter som klarar sig bäst.

– Det är rätt svårt att odla blommor här, för vi kan ha en kall vår eller höst. Så det är mycket oberäkneligt.

Även om Sandra Neuman tycker att finländarna kunde tänka mera lokalt och närproducerat då de väljer blommor vet hon att utländska blommor speciellt vintertid kommer att bibehålla en stark position.

– Jag tror det kan vara svårt att bli självförsörjande med blommor, för konkurrensen från framför allt Holland är väldigt stark. Men sen kan man kanske välja blommor från Tyskland eller Holland i stället för att köpa rosor som importerats från Kenya eller Ecuador, säger Neuman.

En kvinna med glasögon står med en blombukett i handen
Bildtext Tulpanerna börjar snart ha blommat ut, men inom någon vecka kommer nya sommarblommor som ska få pryda sommarkransarna.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Hon ser ändå att många trädgårdsintresserade finländare själva odlar blommor i sina trädgårdar. Och hon tycker också att blomsterkunnandet är starkt i Finland.

– Jag ser ju att kunderna minskar sommartid, då många har egna blommor. Sen till hösten så återkommer de och säger att de egna blommorna blommat ut. Vi är nog ett blomberoende folk, ända från tulpantiden fram till hösten, säger hon.

Att klimatförändringarna ger både nya möjligheter och utmaningar för våra odlingar, är något som också Sandra Neuman tänkt på.

– VI kanske måste börja anpassa oss lite mera. Så att vi kanske inte odlar lika vattenkrävande blommor, utan sådana som tål att torka ut lite. Kanske mera perenner än sommarblommor, säger Neuman.