Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Maradonas död leder till rättegång – åtta medlemmar av vårdpersonalen får åtal

Uppdaterad 23.06.2022 14:14.
VM-kvartsfinalen mot Tyskland 2010 blev Diego Maradonas sista match som förbundskapten.
Bildtext Den stundom kontroversiella Diego Maradona är och var en hjälte bland det argentinska folket.
Bild: Alamy / AOP

Påstådda misslyckanden i samband med vården av den avlidne argentiska fotbollslegendaren Diego Maradona leder till åtal för åtta medlemmar i Maradonas medicinska team.

"Mord med sannolik illvilja" lyder åtalet, som medlemmar av den medicinska personalen får svara på i samband med rättegången gällande fotbollsstjärnan Diego Maradonas död.

Maradona avled i en ålder på 60 år i november 2020 då han rehabiliterade sig från en hjärnoperation som förorsakats av en blodpropp.

Två veckor efter operationen hittades Maradona död i sin säng i en bostad som han hyrt för återhämtningssyfte i ett lyxområde i huvudstaden Buenos Aires. Som dödsorsak nämndes en hjärtattack.

Nu tyder ett färskt domstolsbeslut på försummelser i hans vård, och åtta personer ställs inför rätta i fallet.

En sakkunniggrupp, tillsatt av den argentinska allmänna åklagaren, har funnit rikligt med "brister och oregelbundenhet" i vården. Enligt gruppen hade Maradonas odds att repa sig varit avsevärt större ifall han fått vård i en egentlig hälsovårdsenhet.

De åtalade riskerar dömas till mellan 8 och 25 års fängelse. Tidpunkten för rättegången är ej fastställd.

Diego Maradona var världsmästare från år 1986 och han brukar framställas som en av världens i särklass främsta fotbollsspelare genom tiderna.

Vid tiden för sin död hade han i åratal kämpat med kokain- och läkemedelsaddiktioner.